Hoogte van WW aan een maximum gebonden

Hoogte van WW aan een maximum gebonden De hoogte van de WW is aan een maximum gebonden. Mensen die een hoog inkomen hebben, denken nog al eens dat als ze in de WW komen ze dan 70 procent van het laatst verdiende loon krijgen. Vroeger klopte dat, maar vanaf 2012 is dat niet meer het geval. De WW keert namelijk een percentage van het maximumdagloon uit. Dat betekent dat WW nooit hoger is dan 1788 netto per maand. Maar er is nog een probleem en dat is die van de pensioenopbouw en van de kinderopvangtoeslag.

Een hoog inkomen, maar een lage WW

Wie altijd gewend is geweest om heel veel geld te verdienen en dan opeens op straat komt te staan, zal raar staan te kijken als de eerste WW uitkering wordt gestort. Want die is niet zoals veel mensen denken 70 procent van het laatste verdiende loon, maar 70 procent van een maximumdagloon. Het UWV (de uitkerende instantie) geeft alle mensen dus maximaal hetzelfde bedrag. Of je nu gewend bent om een paar ton in het jaar te verdienen of 50.000 per jaar bij elkaar werkte, de maximumuitkering is netto 1788 euro per maand.

Maximum WW bedrag

De hoogte van de WW-uitkering is gebonden aan een maximum: het maximumdagloon. Iemands uitkering is nooit hoger dan 75 procent (dat is maar twee maanden, daarna gaat dat percentage terug naar 70 procent) van het maximumdagloon en dat is door het UWV van 1 januari 2012 tot 1 juli 2012 gesteld op 191,82 euro (bruto), inclusief vakantietoeslag. Wel is de WW de eerste twee maanden een beetje hoger (75 procent) en komt dan uit op 1895 euro per maand. Iemand die normaal gesproken 60.000 euro verdiende gaat er dan niet 30 procent op achteruit, zoals velen dat denken, maar 35 procent.

Geen pensioenopbouw bij een WW-uitkering

Wat het nog moeilijker maakt is dat mensen die leven van een WW-uitkering ook hun pensioen niet verder kunnen opbouwen. Het kan wel, maar dan moet de persoon in kwestie dat zelf gaan betalen. En dat betekent een nog grotere aderlating van een al veel lager bedrag. Wie echter toch verzekerd wil zijn van een pensioen later, zou het kunnen overwegen om het zelf te betalen. Maar dan moet het geld er natuurlijk wel voor zijn. Naarmate iemand langer werkloos is, schiet hij of zij er maandelijks steeds meer pensioenopbouw bij in.

Ook geen kinderopvangtoeslag meer bij werkloosheid

Wie als werkende gewend was om de kinderen onder te brengen en daarvoor kinderopvangtoeslag voor te krijgen, heeft nog een extra probleem als hij of zij in de WW terechtkomt. Sinds 1 januari 2012 is namelijk een nieuwe regeling ingesteld en die geeft aan dat mensen na drie maanden WW ook geen kinderopvangtoeslag meer krijgen. Die toeslag kan flink in de papieren lopen en netto een verlies van zo’n 729 euro betekenen.

Hoe lang een WW uitkering?

Vroeger kregen mensen soms nog jaren een WW-uitkering. Ook dat is tegenwoordig veranderd. De lengte van de WW is nu afhankelijk van de wekeneis. Dit betekent dat iemand recht heeft op een uitkering van 3 maanden als de persoon in kwestie in de 36 weken voor het werkloos worden op zijn minst 26 weken heeft gewerkt. In die weken moet minimaal 1 dag gewerkt zijn. ZZP-ers die voor zichzelf werkten kunnen geen beroep doen op die regeling. Ook als er al eerder een uitkering is toegekend en waarin die weken zijn meegenomen, tellen niet mee.
Een lagere WW –uitkering dan 3 maanden wordt gegeven als iemand in de 5 kalenderjaren voordat hij of zij werkloos werd minstens 4 jaar aan de wekeneis voldoet. Dit betekent dat er in zo’n jaar over 52 dagen of meer dagen loon is uitbetaald. Bij de berekening wordt het jaar waarin iemand werkloos is geworden niet meegenomen. Dat is erg zuur als iemand op het einde van het jaar pas werkloos wordt en die periode juist nodig heeft om een langere WW te kunnen krijgen.

Maximale termijn van WW

De langste periode dat iemand recht heeft op een WW-uitkering is 38 maanden. Dit is iets meer dan 3 jaar. Daarna vervalt het recht op een uitkering. Hoe lang iemands uitkering duurt hangt af van het arbeidsverleden. Het UWV houdt soms ook rekening met jaren waarin kinderen zijn verzorgd, of waarin iemand mantelzorger was.

Inkomen partner en eigen vermogen

Wie een partner heeft met een inkomen, hoeft niet bang te zijn dat hij dan geen WW meer krijgt. (althans dat is zo in 2012). De hoogte van de WW-uitkering is niet afhankelijk van het inkomen van een partner of van inwonende kinderen. Ook mag iemand die een WW-uitkering krijgt nog wel een eigen vermogen hebben. Wie dus geld op de bank heeft staan, hoeft dat niet eerst op te eten.
© 2012 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WW-uitkering kan laag uitvallenWerknemers die aan bepaalde voorwaarden voldoen, hebben recht op een ww-uitkering bij ontslag. De eerste maanden hebben…
Arbeidsongeschiktheid - Regelingen en verzekeringenArbeidsongeschiktheid is een breed begrip. De kern bestaat eruit dat u, als gevolg van ziekte, ongeval of andere oorzaak…
WW-uitkering berekenen - Hoeveel geld krijg ik?Een baan verliezen is erg vervelend. Dit betekent een enorme terugval in inkomsten, ook als je minder uren moet gaan wer…
WW-uitkering, de meest gestelde vragen?De duur en de hoogte van uw ww-uitkering is afhankelijk van uw arbeidsverleden en het salaris. Indien u recht hebt op ee…

Inkomstenbelasting 2013 & belastingtarieven en schijvenInkomstenbelasting 2013 & belastingtarieven en schijvenDe definitieve belastingtarieven 2013 en de belastingschijven 2013 zijn nu met de Miljoenennota 2013 en het Belastingpla…
Aflossen van je studieschuld als je weinig geld hebtAflossen van je studieschuld als je weinig geld hebtStudieschuld kan iets zijn wat voor mensen na hun studie jarenlang afbetalen betekent. Maar wie weinig verdient, kan ook…
Bronnen en referenties
  • Geldgids
  • Belastingdienst
Reactie

T. W. Reitsma, 13-03-2013
Zin 1: "Het UWV (de uitkerende instantie) geeft alle mensen dus maximaal hetzelfde bedrag. Of je nu gewend bent om een paar ton in het jaar te verdienen of 50.000 per jaar bij elkaar werkte, de maximumuitkering is netto 1788 euro per maand".

Zin 2: "Iemand die normaal gesproken 60.000 euro verdiende gaat er dan niet 30 procent op achteruit, zoals velen dat denken, maar 35 procent".

Vraag: bovenstaande zinnen lijken mij tegenstrijdig, kunt e.e.a. toelichten?

Groeten,

T.W.Reitsma Reactie infoteur, 20-03-2013
Is niet tegenstrijdig. Naarmate iemands loon hoger was, gaat hij of zij er dus steeds meer op achteruit bij een WW uitkering, omdat wordt uitgegaan van die maximale uitkering. Omdat de WW 70 procent is van het laatst verdiende loon, denken veel mensen dat ze er dus altijd 30 procent op achteruitgaan. Maar wie meer verdient, gaat er dus meer op achteruit. In het geval van een loon van 60.000 euro dus 35 procent in plaats van die 30 procent die iedereen altijd denkt.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 19-11-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.