Vereisten om partner te zijn volgens het erfrecht

Vereisten om partner te zijn volgens het erfrecht Door de hoge vrijstellingen van partners en de lagere heffing aan erfrecht, is het belangrijk om als partner gezien te worden. Gehuwden en geregistreerde partners zijn automatisch elkaars partners, dat geldt niet voor samenwoners. U bent volgens het erfrecht nog geen partner als u samen in één huis woont. Er worden aanvullende eisen gesteld om de stempel partner opgedrukt te krijgen. Wat betreft het erfrecht is er een groot belang om als partner gezien te worden voor samenwoners. Daarnaast wordt er vaak niet bij stil gestaan dat samenwoners niet elkaars erfgenamen zijn. Indien samenwoners samen een huishouding opgebouwd hebben, en één van de partners komt te overlijden, dan gaat diens nalatenschap naar diens kinderen of ouders en broers en zussen. Om dit te voorkomen moet er een testament worden opgemaakt.

Naast de vereiste dat de partners meerderjarig moeten zijn, treft u in dit artikel nog een viertal vereisten aan om te kunnen voldoen aan het partnerbegrip.

Op hetzelfde adres staan ingeschreven

Een logische vereiste is dat de partners in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens ook daadwerkelijk staan ingeschreven op hetzelfde woonadres. Zodra de partners uit elkaar gaan, en ieder staat ingeschreven op een ander adres, dan is er volgens deze vereiste geen sprake meer van een partnerschap.

De partners moeten een wederzijdse zorgverplichting hebben

De partners moeten vastgelegd hebben dat ze voor elkaar zorgen. Dit kan in een notariële samenlevingscontract worden vastgelegd, maar dat is geen vereiste. Uit de overeenkomst moet in ieder geval duidelijk blijken dat er een wederzijdse zorgverplichting is ontstaan.

De partners mogen geen bloedverwanten zijn

Voor het erfrecht wordt een samenleving tussen een ouder en een kind of een grootouder en een kind, niet gezien als een samenleving die aan de eisen voldoet om voor het erfrecht als partners te worden gezien. Er is een uitzondering gemaakt voor zogenaamde mantelzorg. Indien een kind weer bij de ouder intrekt om de ouder te verzorgen in verband met de slechte gezondheid van de ouder, wordt dit gelijk gesteld met partners. Dit geldt echter uitsluitend bij overlijden van degene die de zorg heeft ontvangen. Hierdoor krijgt de “verzorger” een hoge vrijstelling.

Geen sprake zijn van een partnerschap met iemand anders

Het is slechts mogelijk om met één persoon een partnerschap aan te gaan. Iemand die nog getrouwd is en nog geen scheiding heeft aangevraagd, kan geen partner zijn van iemand anders. Dit geldt ook in het geval er aan de overige voorwaarden wordt voldaan.

Gezien worden als partner zonder een samenlevingscontract

In beginsel zijn stellen die geen contract hebben opgesteld voor het erfrecht geen partners. In het geval ze al minimaal vijf jaar partners zijn, vervalt de vereiste dat er een samenlevingscontract opgesteld moet zijn. Nog steeds is het verstandig om wel een contract op te stellen, maar het is geen vereiste meer.

Het verschil in erfbelasting

Wat betreft de erfbelasting zijn de verschillen in heffing zeer groot. Niet-partners hebben een vrijstelling van € 2.012. Voor partners bedraagt deze vrijstelling € 603.600. Daarnaast kunnen partners ook nog profiteren van een lagere belastingheffing. De partner moet 10 tot 20 procent belasting betalen over de verkrijging boven de vrijstelling, voor de niet-partner bedraagt de heffing 30 tot 40 procent.
© 2012 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Redenen om een samenlevingscontract te makenRedenen om een samenlevingscontract te makenHet laten opmaken van een samenlevingscontract is om meerdere redenen belangrijk voor samenwoners. Bij overlijden of ver…
Wanneer partner voor de erfbelasting?Wanneer partner voor de erfbelasting?Voor de hoogte van de erfbelasting maakt het een groot verschil of jullie partners zijn of niet. Overlijdt een partner,…
Heeft samenwonen invloed op de AOW?Voor de hoogte van de AOW maakt het uit of er sprake is van samenleving of niet. Een alleenstaande ontvangt namelijk een…
In woning blijven na overlijden partnerIn woning blijven na overlijden partnerVeel mensen weten niet beter dan dat ze na het overlijden van hun partner in de gezamenlijke woning kunnen blijven wonen…

Provinciale opcentenIedere bezitter van een auto of motor is verplicht tot het betalen van motorrijtuigenbelasting. Dit betaal je aan het Ri…
Voorlopige teruggave afschaffenVoorlopige teruggave afschaffenBelastingplichtigen die aftrekposten hebben, kunnen gebruik maken van de mogelijkheid om maandelijks een voorschot te kr…
Bronnen en referenties
  • Successiewet artikel 1a
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.