RUO - Resultaat uit overige werkzaamheden

RUO - Resultaat uit overige werkzaamheden Naast winst uit onderneming en loon uit dienstbetrekking kent de inkomstenbelasting nog een belangrijke categorie te belasten inkomsten. Dit is het resultaat uit overige werkzaamheden (hierna: RUO). RUO belast verrichte arbeid in het economisch verkeer dat erop is gericht een voordeel in geld te behalen. In dit artikel komen de hoofdregels aan de orde.

RUO

RUO belast het resultaat uit werkzaamheden die geen winst uit onderneming en geen loon uit dienstbetrekking vormen.

Volgorde wet

In de wet inkomstenbelasting geldt een volgorde. Als eerste komt winst uit onderneming aan bod. Daarna het regime voor loon uit dienstbetrekking. Als je het resultaat niet onder deze twee categorieën kunt brengen, dan komt het RUO regime aan de orde. Deze volgorde is dwingend.

Voordeel vereiste

Het is vereist dat je een redelijke kans op voordeel moet hebben met de activiteit waarvoor je RUO claimt. Dat is ook de reden waarom een prijsvraag of loterij waarbij je geen invloed hebt op het resultaat, dit nooit belast is als inkomen uit werk en woning. (Heb je het geld eenmaal in bezit, dan kan het wel als vermogen in Box III belast zijn).

Fiscaal regime

Als je een voordeel hebt dat onder het RUO valt, dan valt het voordeel in Box I van de inkomstenbelasting. Het voordeel is progressief belast. Het resultaat bepaal je door de omzet uit je werkzaamheden te verminderen met de daaraan toe te rekenen kosten. Het bepalen van de winst gaat gelijk aan het winstregime voor ondernemingen.

Het beginsel van goedkoopmansgebruik regelt de normen waarbinnen kosten aftrekbaar zijn en hoe je de omzet moet toerekenen aan de jaren. Het grote nadeel van RUO is dat de specifieke ondernemersfaciliteiten niet van toepassing zijn.

Freelance werkzaamheden

Een goed voorbeeld van werkzaamheden die vallen onder het RUO regime zijn inkomsten uit freelance werkzaamheden. Als je af en toe wat artikelen schrijft voor internet sites en je verdient daar wat mee bij, dan vallen de inkomsten onder het RUO regime.

Als je je alleen maar bezig houdt met het schrijven van artikelen voor meerdere opdrachtgevers, ontstaat een andere situatie. In dat geval kun je wellicht de activiteiten aanmerken als onderneming. Daarmee kun je de specifieke faciliteiten voor ondernemers claimen, zoals zelfstandigenaftrek en de MKB winstvrijstelling.

Tussen beide uitersten ligt een groot grijs gebied waarop je een stelling kunt innemen. In dat geval is het altijd raadzaam een adviseur te betrekken bij je situatie om het optimale resultaat te bereiken.

Balans

Als je freelance werkzaamheden verricht en je hebt resultaat daarmee, dan kun je onder het RUO regime een balans opstellen. Koop je bijvoorbeeld een computer om de activiteiten te kunnen uitoefenen, dan kun je deze activeren en in 5 jaar afschrijven.

Bij een balans hoort ook een Winst en Verliesrekening. De afschrijving op bijvoorbeeld de computer komt hierop terecht. In de aangifte zul je deze moeten meenemen.

Administratie

Als je RUO claimt, zul je een administratie moeten voeren. Dit is ook in de belastingwetgeving zodanig verwoord. Je zult dus onder andere de facturen van je kosten, de omzetfacturen en alle overige bescheiden moeten bewaren (minimaal 7 jaar), die van belang kunnen zijn.

Het RUO regime kan voordelig zijn als je freelance werkzaamheden verricht. Bepaalde kosten (bijvoorbeeld afschrijving computer) kun je ten laste van het resultaat brengen, waardoor je fiscaal voordeel kunt behalen waar je normaliter niet aan toekomt.
© 2011 - 2024 Belastingadvies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belastingen: Resultaat uit overige werkzaamhedenBelastingen: Resultaat uit overige werkzaamhedenHeeft u inkomen als freelancer of gastouder? Of had u andere bijverdiensten? Dan hebt u mogelijk inkomsten uit overig we…
ZZP'er worden: starten als ZZP'erEen vast contract is tegenwoordig een zeldzaamheid. Op de arbeidsmarkt is er weinig zekerheid. Steeds meer mensen beslui…
De drie boxen van ons belastingstelselDe drie boxen van ons belastingstelselOns belastingstelsel is verdeeld over drie boxen, namelijk box één, box twee en box drie. Welke inkomsten vallen in welk…
Winstbelasting, verschillen en latentiesWinstbelasting, verschillen en latentiesVerschillen in de bedrijfeconomische en fiscale jaarrekening kunnen er lastig uit zien. Toch zijn tijdelijke verschillen…

BTW-plicht van sportclubs in BelgiëEen sportclub is in veel gevallen btw-plichtig en dient dus btw te betalen op vergaarde inkomsten. De wetgeving hieromtr…
Bezwaar maken tegen de BelastingdienstBezwaar maken tegen de BelastingdienstBent u het oneens met een belastingaanslag of fiscale boete van de Belastingdienst? U kunt dan bezwaar maken tegen een b…
Belastingadvies (39 artikelen)
Gepubliceerd: 11-06-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.