Google AdSense & Belasting

Google AdSense & Belasting Met Google AdSense kunnen webmasters geld verdienen met hun website, doordat Google relevante advertenties plaatst, waar bezoekers op klikken. Over de inkomsten die je genereert via Google AdSense moet belasting worden betaald. Lees hier hoe het zit met Google AdSense, de Belastingdienst en aftrekposten.

Wat is Google AdSense?

Google Adsense is een internet-advertentiemakelaar die eigendom is van Google. Google AdSense biedt webmasters de mogelijheid om geld te verdienen met hun website, door relevante advertenties op de website te plaatsen.

Google Adwords

Google AdSense is afhankelijk van Google Adwords, dat bedrijven in staat stelt om advertenties te verspreiden vai AdSense.

Geld verdienen met Google AdSense

Hoe werkt dat precies, geld verdienen via Google? Google zorgt ervoor dat de advertenties passen bij de website. De eigenaar van de website krijgt telkens een geldbedrag wanneer de bezoekers klikken op de advertentie.De advertenties kunnen banners, links en zoekvensters zijn. Het bedrag dat je verdient, is afhankelijk van wat de adverteerder ervoor wil betalen.

Belasting over Google AdSense inkomsten

Moet je belasting betalen over de inkomsten die het resultaat zijn van advertenties via Google AdSense? Het antwoord is in principe “ja”. Google draagt geen belasting af aan de belastingdienst. Het is je eigen verantwoordelijkheid om de geldende belastingwetgeving te volgen. Als je in Nederland of België woont, moet je inderdaad belasting afdragen over inkomsten via Google AdSense. Of je nu een bedrijf hebt of als particulier wat bijverdient, je moet er belasting over betalen. De detilas hiervan zijn beschikbaar op de pagina “Belastinggegevens” in je Google-account.

Belasting box 1: Inkomsten uit overige werkzaamheden

Als je particulier bent, moet je de inkomsten via Google AdSense als “inkomsten uit overige werzaamheden” aangeven. Je hoeft geen aangifte te doen als de kosten groter zijn dan de inkomsten. De Belastingdienst beschouwt het dan als een hobby. In de overige gevallen moet je wel aangifte doen.

Belastingtarieven box 1

In box 1 geldt een progressief belastingstelsel. Naarmate je meer verdient, moet je meer belasting afdragen. De percentages zijn 33%, 42% of 52%. Als je bijvoorbeeld jaarlijks €1.500 verdient met Google Adsense, val je in het tarief van 33%.

Heffingskortingen

Een heffingskoring is een korting op de belasing en/of premies volksverzekerin-gen die iemand moet betalen. De heffingskorting bestaat uit maximaal 13 ver-schillende kortingen. Stel; iemand verdient jaarlijks €1.500 met Google Adsense en heeft daarnaast geen andere inkomsten. Hij valt dus in de 33% belastingschijf. Dat betekent dat hij € 495 moet afdragen aan de Belastingdienst. Een heffingskorting wordt in mindering gebracht op dit bedrag.

Algemene heffingskorting

Iedere werknemer heeft recht op de algemene heffingskorting. De algemene heffingskorting is €1.987 als de werknemer jonger is dan 65 jaar. Als de werknemer ouder is, is de algemene heffingskorting €910. Ook als je geld verdient met Google AdSense heb je recht op de algemene heffingskorting. Maar als je daarnaast nog een andere (bij) baan hebt, houdt je werkgever al rekening met de algemene heffingskorting.

Aftrekposten Google AdSense

De inkomsten die je via Google AdSense genereert, worden aangemerkt als “in-komsten uit overige werkzaamheden” in box 1. De zakelijke kosten mag je aftrekken van de inkomsten. Het gaat daarbij om alle kosten die je maakt om de inkomsten te verdienen, zoals webhosting, domeinregistratie, de kosten die gemoeid gaan met het onderhouden van de website. Andere uitgaven, zoals de aanschaf van boeken, zijn ook aan te voeren als aftrekpost, mits je de uitgaven puur hebt gedaan uit zakelijk oogpunt. Dit moet je wel aannemelijk kunnen maken bij de Belastingdienst. Het is dus van belang om bonnen en facturen goed te bewaren.

Conclusie: Belasting & aftrekposten Google Adsense

Als je geld verdient met Google AdSense, moet je belasting betalen over de in-komsten. Als particulier vallen de inkomsten in box 1: inkomsten uit overige werkzaamheden. Als je een bedrijf hebt, is de betaling van Google de omzet en betaal je belasting over de winst. In welke belastingschijf je valt en welk belastingtarief daarbij hoort, is afhankelijk van de hoogte van de inkomsten.

Iedereen heeft sowieso recht op de algemene heffingskorting. Als je een (bij)baan hebt, heeft de werkgever daar al rekening mee gehouden. Uitgaven die rechtstreeks verband houden met de inkomsten uit Google AdSense mogen worden aangevoerd als aftrekposten.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Google AdSense vs Google AdWords, wat is het verschilGoogle AdSense vs Google AdWords, wat is het verschilGoogle AdSense en Google AdWords, twee termen die veel internetters wel kennen. Zeker mensen met een eigen website kenne…
De duurste woorden in Google AdSenseDe duurste woorden in Google AdSenseGoogle is een machtige partij op het internet. Bijna honderd procent maakt voor het zoeken op het web gebruik van Google…
Meer AdSense-inkomstenMeer AdSense-inkomstenDe meeste webmasters hebben als belangrijk doel geld verdienen met internet. De meest gebruikte methode hierbij is het p…
Geld verdienen met Google AdSenseGeld verdienen met Google AdSenseMet Google AdSense kun je veel geld verdienen. Door middel van dit advertentienetwerk is het mogelijk om met het maken v…

Hulp in de huishouding - fiscale gevolgenHulp in de huishouding - fiscale gevolgenVeel gezinnen hebben een hulp in de huishouding. Beide partners werken en thuis moet de boel ook op orde zijn. Maar niet…
Voorlopige aanslag naar aanleiding van je belastingaangifteVoorlopige aanslag naar aanleiding van je belastingaangifteWanneer je een aangifte voor de inkomstenbelasting hebt gedaan kunnen daar verschillende uitkomsten uit voortkomen. Dit…
Bronnen en referenties
  • Google AdSense
  • www.leren.nl
  • Belastingdienst
  • Wikipedia
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 08-06-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.