Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld? De gemeente is verantwoordelijk voor het vaststellen van de waarde van uw huis op grond van de Wet waardering onroerende zaken (WOZ). De waarde is gebaseerd op de vrije verkoopwaarde. Als huiseigenaar hebt u baat bij een zo laag mogelijke WOZ-waarde. Deze waarde wordt namelijk gebruikt voor het bepalen van de hoogte van enkele belastingen. Het eigenwoningforfait (vroeger was de benaming huurwaardeforfait) is een fictief inkomen, waarover de eigenaar van het huis belasting moet betalen in box 1 (inkomen uit werk en woning). Het forfait is een percentage van de waarde van het huis.

Daarnaast kan de WOZ-waarde gebruikt worden om de hoogte van de vermogensrendementsheffing te bepalen. Dit zal bijvoorbeeld het geval zijn bij een tweede huis. De WOZ-waarde kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor het vaststellen van de hoogte van de erfbelasting en de belasting over schenkingen. De waterschappen gebruiken de waardebepaling als heffingsmaatstaf voor hun watersysteemheffing.

Hoe taxeren ze mijn huis?

De waarde wordt vastgesteld door een taxateur. Niet ieder huis wordt individueel bezocht om de waarde te bepalen. Er worden een aantal huizen geselecteerd die representatief zijn voor bepaalde type huizen. In een blok met dezelfde rijtjeshuizen, gaan ze dus niet van ieder huis de waarde laten bepalen door een taxateur. Door een steekproef te nemen gaan ze van een willekeurig huis binnen de categorie, de waarde bepalen.

Hoe lang is de waardebepaling geldig?

Tegenwoordig gaat de waardebepaling jaarlijks plaatsvinden. In het verleden gebeurde dit voor meerdere jaren, maar door vaker de waarde te bepalen kan de gemeente een actuelere waarde aanhouden.

Kan ik de taxatie opvragen bij de gemeente?

Ja, dat is mogelijk. Hierin zult u aantreffen welke huizen gebruikt zijn om de waarde van uw categorie huis te bepalen. Het is niet mogelijk om een taxatieverslag van een ander huis dan uw eigen op te vragen.

Kan ik de gemeente verzoeken om opnieuw de WOZ-waarde te bepalen?

Ja, in bepaalde situaties is dit mogelijk. Dit kunt u niet aanvragen in verband met waardedalingen op de huizenmarkt. Een nieuwe waardebepaling kunt u bijvoorbeeld aanvragen in het geval uw huis op verontreinigd grond blijkt te staan. De waarde moet minimaal 5 procent zijn gedaald om de waarde te heroverwegen. De gemeente gaat zelf besluiten om de waarde te heroverwegen na een intensieve verbouwing.

De WOZ-waarde is te hoog door een daling van de huizenprijzen

In een dalende markt, kan het gebeuren dat de WOZ-waarde die de gemeente gebruikt, te hoog is. De waarde in een bepaald belastingjaar is afhankelijk van de waarde van het huis per 1 januari van het jaar daarvoor. Aan de andere kant kunt u profiteren van een lage WOZ-waarde in een markt waarin de huizenprijzen stijgen.

Kan ik de WOZ-waarde zelf uitrekenen?

Het Kadaster en het CBS hebben gezamenlijk op de website van de Kadaster een index samengesteld waarmee u de waarde van uw huis kunt bepalen.

Hoe kan ik bezwaar indienen tegen de WOZ-waarde?

Nadat u de waardebepaling hebt ontvangen, kunt u binnen zes weken een goed gemotiveerde bezwaarschrift indienen. Na zes weken staat de waarde vast, en kunt u geen bezwaar meer indienen.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Isolatiewaarden uitgelegd: Lambda, R, U en KIsolatiewaarden uitgelegd: Lambda, R, U en KIn koude periodes verliest een warmgestookt huis warmte aan de omgeving. Dit warmteverlies kan beperkt worden door een h…
De Chi-kwadraat toetsDe Chi-kwadraat toetsMet de Chikwadraattoets kun je bepalen of er een verband bestaat tussen twee variabelen. Deze toets is gebaseerd op een…
Wat is het eigenwoningforfait?Het eigenwoningforfait is een fictief inkomen afhankelijk van de waarde van uw eigen woning. Het forfaitpercentage stijg…
Wat is de waarde van uw huis?Wat is uw huis waard? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de definitie van de waarde. De waarde van een huis k…

Kinderen en zakgeldZo'n 70% van de kinderen op het basisonderwijs krijgen zakgeld, dit is dan ook niet zonder reden. U leert uw kinderen om…
Lijfrente berekenen: Uitkering uit vrijvallende lijfrenteWanneer je een koopsompolis of lijfrentepolis afsluit of begint met lijfrente banksparen, krijg je daar natuurlijk op ee…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.