Wegenbelasting tarieven en wegenbelastingvrije auto’s

Wegenbelasting tarieven en wegenbelastingvrije auto’s Wegenbelasting, motorrijtuigenbelasting, moet worden betaald wanneer u met een motorrijtuig op de weg rijdt. Dus zodra u een auto of motor koopt bent u verplicht wegenbelasting te betalen aan de belastingdienst. Wel zijn er enkele uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld oldtimers, caravans, zeer zuinige auto’s en tijdens het schorsen van uw auto. Ook voor het rijden met een buitenlands kenteken voor een korte tijd geldt een vrijstelling. De wegenbelasting tarieven hangen af van een aantal factoren.

Wat is wegenbelasting

Wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd, betaalt u aan de belastingdienst. De wegenbelasting wordt betaald voor het rijden met uw auto op de weg. Andere voertuigen waarvoor u wegenbelasting moet betalen zijn een bestelauto, motorrijwiel of vrachtwagen. Aanhangwagens zijn soms wegenbelastingvrij. Dit ligt aan het soort aanhangwagen.
De wegenbelasting gaat in op het moment dat u een auto koopt. Bij de overschrijving van de auto wordt gelijk aangifte gedaan voor de wegenbelasting bij de belastingdienst. Zo stopt hij ook automatisch bij verkoop van de auto. Bij verkoop van uw auto ontvangt u een Vrijwaringsbewijs. Belangrijk is dat u uw Vrijwaringsbewijs bewaart, hiermee kunt u altijd aantonen dat u geen eigenaar van de auto meer bent.

Voertuigen wegenbelasting:

 • Personenauto’s
 • Motors
 • Aanhangwagens (boven de 750 kilo), geen woonwagen of caravan
 • Bestelauto’s
 • Kampeerauto’s
 • Rijdende winkels
 • Bussen
 • Vrachtwagens

Wegenbelasting tarieven

De wegenbelasting tarieven hangen af van meerdere factoren:
 • soort motorvoertuig
 • gewicht van het motorvoertuig
 • soort brandstof
 • provincie waarin u woont
 • in hoeveel termijnen u betaalt
De belastingdienst berekent uw wegenbelastingtarieven. Zij zullen u per post op de hoogte brengen van de hoogte van de door u te betalen wegenbelasting, motorrijtuigenbelasting.

Wegenbelastingvrij

In een aantal gevallen hoeft er geen wegenbelasting betaalt te worden voor een motorvoertuig.

Geen wegenbelasting:

 • oldtimers (25 jaar of ouder)
 • motorrijtuigen met elektromotor
 • wegenbouwmachines (kenteken niet nodig)
 • landbouwmachines (kenteken niet nodig)
 • lichte aanhangwagens (tot 750 kilo)
 • caravans
 • vouwwagen
 • woonwagens
 • zeer zuinige auto’s
 • invalidenwagen (hiervoor gelden voorwaarden)

Voor zeer zuinige auto’s hoeft u geen wegenbelasting meer te betalen aan de belastingdienst. Met zeer zuinige auto’s worden auto’s bedoeld met een CO2-uitstoot van maximaal 95 g/km bij auto’s rijdend op diesel of maximaal 110 g/km bij auto’s rijdend op benzine/aardgas.

Voor kampeerauto’s hoeft minder wegenbelasting betaald te worden. Heeft u als particulier een kampeerauto, privé kampeerauto, dan betaalt u het kwarttarief. In het geval dat de kampeerwagen bedrijfsmatig wordt gebruikt, bijvoorbeeld voor verhuur, dan betaalt u het halftarief.

Wijzigingen wegenbelasting vrijstelling oldtimers 2012

Vanaf 1 januari 2012 vervalt de regeling voor oldtimers. Voor oldtimers, 25 jaar of ouder, hoeft op dit moment geen wegenbelasting betaald te worden. Dit veranderd vanaf 1 januari 2012, dan moet ook voor oldtimers wegenbelasting betaald worden. Voor alle auto’s die voor 1 januari 2012 25 jaar of ouder zijn blijft de vrijstelling voor wegenbelasting bestaan. Dus alle auto’s die op 31 december 2011 25 jaar of ouder zijn blijven wegenbelastingvrij.

Auto schorsen en wegenbelasting

Het is mogelijk dat u uw auto voor (bepaalde) tijd schorst. Als uw auto geschorst is mag u er niet meer mee op de weg. Dit is bijvoorbeeld als u voor lange tijd aan uw auto gaat klussen. Het voordeel van uw auto schorsen is dat u dan geen wegenbelasting meer hoeft te betalen. Terwijl uw auto geschorst is maakt u geen gebruik meer van de weg en is wegenbelasting dus niet nodig.

Buitenlands kenteken

Als u een auto in uw bezit heeft met een buitenlands kenteken maar wel inwoner van Nederland bent, moet ook u gewoon wegenbelasting betalen. Daarnaast moet u ook bpm betalen, dit is de auto belasting op personenauto’s en motorrijwielen.

Vrijstelling korte periode

Het is mogelijk om vrijstelling voor wegenbelasting te krijgen als u met een buitenlands kenteken voor een korte periode in Nederland rijdt. Ook vrijstelling van bpm kunt u dan aanvragen. Deze vrijstelling buitenlands kenteken geldt alleen voor auto’s die gehuurd, geleend of geleased zijn. Daarnaast geldt de vrijstelling alleen voor maximaal 2 weken, beginnend vanaf de dag dat u voor het eerst ermee op de Nederlandse weg komt.

Lees verder

© 2011 - 2024 Vissies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto naar de sloopAuto naar de sloopIn dit artikel kunt u lezen hoe het werkt om een auto 'naar de sloop te brengen' Uw auto is 'overleden' en er is niks me…
Wegenbelasting in DuitslandWegenbelasting in DuitslandDe wegenbelasting in Duitsland is gebaseerd op de theorie dat de vervuiler betaalt voor zijn vieze auto. Sinds 2009 word…
Wegenbelasting 2021 en motorrijtuigenbelasting 2021 mrbWegenbelasting 2021 en motorrijtuigenbelasting 2021 mrbDe wegenbelasting is als gebruikersheffing niet erg geliefd. Hoeveel wegenbelasting u in 2021 moet betalen hangt van mee…
Nieuwe auto kopen, de kosten voor auto en milieuNieuwe auto kopen, de kosten voor auto en milieuEen nieuwe auto, kopen of leasen. Het energielabel en de overheidsregelingen zijn van invloed op de kosten, en ook op de…

Gouden handdruk & belastingGouden handdruk & belastingStel u krijgt een gouden handdruk mee bij uw ontslag. Hoe kunt u zo'n ontslaguitkering dan laten uitbetalen zodat u er z…
Vrijwilligerswerk 2021 en de belasting of bijstandsuitkeringVrijwilligerswerk 2021 en de belasting of bijstandsuitkeringVeel mensen doen in 2021 en 2022 vrijwilligerswerk en krijgen daarvoor een bepaalde vergoeding of zien hier juist vanaf.…
Bronnen en referenties
 • Belastingdienst
 • Overheid.nl
 • Autobelastingen.nl
Vissies (41 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.