Gouden handdruk & belasting
Stel u krijgt een gouden handdruk mee bij uw ontslag. Hoe kunt u zo'n ontslaguitkering dan laten uitbetalen zodat u er zo weinig mogelijk belasting over hoeft af te dragen? Eigenlijk zijn er vier mogelijkheden, elk uiteraard met andere fiscale gevolgen.
Uitkering gouden handdruk ineens
Wie zijn gouden handdruk in één keer wil laten uitbetalen, kan uiteraard meteen over het geld beschikken en ermee doen wat hij wil. Wél dient men zich te realiseren dat het bedrag dan ook in één keer belast wordt in de inkomstenbelasting. En omdat er in de regel grote bedragen zijn gemoeid met een
gouden handdruk, is men over de top al gauw 52% belasting verschuldigd. In de aangifte moet men de gouden handdruk dan vermelden bij het onderdeel '
loon uit vroegere dienstbetrekking'.
Belasting middelen
Heeft u gekozen voor een uitkering ineens, dan kunt u waarschijnlijk belasting daarover besparen door het inkomen over drie jaren te middelen. Bij een middelingsregeling wordt het belastbaar inkomen over 3 opeenvolgende jaren opgeteld en door 3 gedeeld. Over die gemiddelde inkomens wordt vervolgens belasting berekend en als dat minder is dan de belasting zónder middeling, dan ontvangt men het verschil terug mits de drempel voor teruggaaf ( € 545,-) wordt overschreden.
Gouden handdruk & stamrecht
Bij ontvangst van een gouden handdruk zou men ook een hoge belastingaanslag kunnen vermijden door het bedrag aan te wenden voor een stamrechtkoopsom bij een verzekeraar. Bij de verzekeraar koopt u dan met uw stamrechtkapitaal een levenslange uitkering aan. U bent op dat moment geen belasting verschuldigd en in uw aangifte kan het bedrag dus achterwege blijven.
Vervolgens kan men het bedrag in periodieke delen laten uitkeren, meteen ingaand of op een later tijdstip, bijvoorbeeld na de pensioendatum. Over die periodieke uitkeringen is men wél inkomstenbelasting verschuldigd, maar doorgaans tegen een lager tarief dan bij een uitkering ineens.
Loonbelasting en premie volksverzekeringen worden door bank of verzekeringsmaatschappij al op de periodieke uitkering ingehouden. In de aangifte inkomstenbelasting worden de ontvangen bedragen vermeld als uitkeringen in box 1.
Banksparen met je gouden handdruk
Vanaf 1 januari 2010 bestaat ook de mogelijkheid om de gouden handdruk op een geblokkeerde bankspaarrekening te storten. Dat is min of meer vergelijkbaar met een stamrechtverzekering, maar doorgaans is banksparen voordeliger omdat er minder kosten worden ingehouden.
Een stamrecht bv oprichten voor uw ontslaguitkering
Als laatste optie is er het
oprichten van een stamrecht-bv waar de gouden handdruk dan in wordt ondergebracht. Deze konstruktie is eveneens vergelijkbaar met het principe van de stamrechtverzekering, met dít verschil dat de bv dan optreedt als verzekeraar. Veel mensen worden echter afgeschrikt door het idee dat het oprichten van een BV best een prijzige aangelegenheid is en er bovendien jaarlijks terugkerende administratiekosten zijn.
In de regel is deze laatste optie alleen maar interessant als er een groot bedrag is gemoeid met de
ontslaguitkering of als men uit zakelijke overwegingen toch al de intentie had om een bv op te richten.
Aanbeveling tot slot
Uiteraard moet men zich bij het kiezen uit bovenstaande mogelijkheden niet alleen laten leiden door fiscaal voordeel. Van belang is ook wat men met zijn gouden handdruk wil doen. Wie zijn baan verliest wil in de praktijk zo'n kapitaal graag inzetten om een nieuwe start als zelfstandig ondernemer te maken. Anderen beschouwen het als een solide basis voor een goede oudedagsvoorziening.