Wat is een g-rekening

Wat is een g-rekening Een g-rekening is een geblokkeerde rekening die vooral wordt gebruikt in het geval dat werk wordt uitbesteed. Het doel hiervan is jezelf en je onderneming te beschermen tegen aansprakelijkheidskwesties ronde de loonheffing en andere conflicten.

Wat houdt een g-rekening in

Een g-rekening is een geblokkeerde rekening waarmee men alleen betalingen kan doen aan bepaalde ontvangers. In de meeste gevallen is dit de belastingdienst of een onderaannemer. Je kunt deze rekening dus niet voor elke willekeurige betaling gebruiken zoals een normale rekening. De bedragen die overgeschreven worden zijn over het algemeen de aan de genoemde partijen verschuldigde loonheffingen.

Wat is het doel van een g-rekening

Het belangrijkste doel van een g-rekening is om jezelf te beschermen tegen bepaalde aansprakelijkheidskwesties met de belastingdienst. Of juist iemand anders beschermen tegen wanbetalingen aan de belastingdienst van jouw kant.

Als je bijvoorbeeld als aannemer een onderaannemer in de arm neemt, heeft die eigen personeel in dienst. Hij is dus als eerste verantwoordelijk voor de loonheffing. Echter als deze niet wordt betaald heeft de aannemer of opdrachtgever de aansprakelijkheid voor de niet betaalde heffingen. De g-rekening beschermt je tegen deze aansprakelijkheid. Dit gebeurt doordat je voordat de opdracht begint een deel van de aanneemsom op de g-rekening laat storten. Dit zorgt dat de betalingen voor de loonheffingen zijn gegerandeerd. Er mag van die rekening dus alleen de verschuldigde loonheffing aan de belasting worden betaald. Hierdoor kan de opdrachtgever niet voor het blok worden gesteld als de aannemer zijn verplichtingen niet nakomt.

Een uitzondering hierop is wanneer de onderaannemer ook weer een onderaannemer aanneemt. Deze onderaannemer kan dan een deel van het bedrag dat op de g-rekening van de aannemer staat op een eigen g-rekening zetten.

Voorbeelden

Een bedrijf betaalt aan een uitzendbureau op twee bankrekeningen. Op een bankrekening voor de geleverde diensten (het gehuurde personeel). En op de andere g-rekening de verschuldigde loonheffing. Het uitzendbureau mag van deze rekening alleen betalingen aan de belastingdienst doen met betrekking tot deze loonheffingen.

Een aannemer betaalt aan een onderaannemer op twee rekeningen. Op de eerste bankrekening voor de geleverde diensten en op de tweede g-rekening voor de verschuldigde loonheffing. De onderaannemer mag nu uit de g-rekening zowel betalingen aan de belastingdienst als aan een andere g-rekening van een tweede onderaannemer.
© 2010 - 2024 Frankdegram, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Twee banen? Let op de belastingheffingTwee banen? Let op de belastingheffingIemand die inkomsten uit verschillende bronnen ontvangt, moet goed op de hoogte van de belastingheffing letten. Er besta…
Verschil tussen uitzenden en detacherenVerschil tussen uitzenden en detacherenMensen die zich laten inschrijven bij een uitzendbureau en daadwerkelijk worden uitgezonden, krijgen meestal in de eerst…
Fiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenFiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenWat is fiscaal loon en hoe kun je het fiscaal loon berekenen? Brutoloon, nettoloon, fiscaal loon, verzamelinkomen en toe…
Fasensysteem ABU/ABU CAOAls je als uitzendkracht komt te werken voor een uitzendbureau dat de ABU CAO hanteert, krijg je te maken met een fasesy…

Verrekening voorheffingenWanneer de belastingdienst de aanslag van de inkomstenbelasting vaststelt worden de ingehouden voorheffingen verrekend.…
Reiskosten aftrekken van belastbaar inkomenReiskosten aftrekken van belastbaar inkomenDe aftrek van reiskosten van woon-werkverkeer is een van de manieren van de overheid om mensen uit de auto in het openba…
Frankdegram (15 artikelen)
Gepubliceerd: 16-11-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.