Reiskosten aftrekken van belastbaar inkomen

Reiskosten aftrekken van belastbaar inkomen De aftrek van reiskosten van woon-werkverkeer is een van de manieren van de overheid om mensen uit de auto in het openbaar vervoer te krijgen. Maar hoe werkt dat precies en wat kunt u allemaal aftrekken. Hieronder ziet u in een duidelijke tabel wat u op jaarbasis kunt aftrekken.

De reisaftrek

De reisaftrek wordt in de wet inkomstenbelasting behandeld in artikel 3.87 en verder. Deze aftrek is alleen van toepassing als de het woon-werkverkeer met het openbaar vervoer wordt afgelegd.Hierbij is het belangrijk dat er ten minste een keer per week binnen 24 uur zowel heen als terug tussen woonplaats en plaats of plaatsen van werkzaamheden wordt gereisd. Dit wordt berekend met een minimaal aantal van 40 reisdagen per jaar. Als u vier keer of vaker per week dezelfde route aflegt met het openbaar vervoer geldt onderstaande tabel voor het aftrekbare bedrag op jaarbasis:

van meer danmaar niet meer danop jaarbasis
-10 km-
10 km15 km 425,-
15 km20 km 568,-
20 km30 km 951,-
30 km40 km 1178,-
40 km50 km 1537,-
50 km60 km 1710,-
60 km70 km 1898,-
70 km80 km 1962,-
80 km - 1989,-

Als u voor uw reiskosten een vergoeding ontvangt van uw werkgever moet u dit in mindering brengen op het af te trekken bedrag. Reist u niet vier of meer dagen naar dezelfde plaats dan kunt u de aftrek als volgt bereken. Als de reisafstand niet meer is dan 90 km kunt u voor drie, twee of één dag respectievelijk driekwart, de helft of een kwart van het bedrag genoemd in de tabel aftrekken. Als de afstand hoger is dan 90 kilometer dan rekent u 0,22 per kilometer met een maximum van 1989,- per jaar.

Als u niet iedere dag naar dezelfde plaats reist gelden dezelfde regels als wanneer u minder dan vier dagen werkt zoals hierboven beschreven. Eveneens met een maximum van 1989,- per jaar.

Reisafstand

De reisafstand wordt berekend aan de enkelereisafstand tussen de woning en de plaats van werkzaamheden, gemeten langs de meest gebruikelijke weg. Onder regelmatig woon-werkverkeer wordt verstaan het tenminste eenmaal per week plegen te reizen tussen de woning en de plaats van werkzaamheden. Hierbij moet binnen een tijdsbestek van 24 uur zowel heen als terug worden gereisd. Deze laatste regel is later toegevoegd om ook reizen die een bepaalde datum overschrijden binnen de aftrek te brengen. Denk aan een nachtdienst.

Openbaarvervoerverklaring

Om gebruik te maken van de hierboven beschreven reisaftrek moet u een verklaring in uw bezit krijgen. In dit geval is dit de openbaarvervoerverklaring, deze wordt uitgegeven door de desbetreffende openbaarvervoeronderneming. De verklaring moet ten minste de volgende gegevens bevatten:
  • Naam en adres van de belastingplichtige
  • De route waarvoor de plaatsbewijzen geldig zijn
  • Het tijdvak van geldigheid van de plaatsbewijzen

Reisverklaring

Omdat de openbaarvervoerverklaring altijd betrekking moet hebben op een tijdvak van 12 maanden bestaat er ook de mogelijkheid om op een andere wijze aan te tonen dat met het openbaar vervoer is gereisd. Deze mogelijkheid bestaat voor kortere opdrachten of andere redenen van gebruik van openbaar vervoer. Deze zogenaamde reisverklaring bevat in ieder geval de volgende gegevens:
  • Naam en adres van de inhoudingsplichtige (werkgever)
  • Naam en adres van de belastingplichtige (werknemer)
  • Een door de inhoudingsplichtige ondertekende verklaring, die het aantal dagen per week vermeldt dat de belastingplichtige met het openbaar vervoer naar de plaats op plaatsen van werkzaamheden heeft gereisd.

Op verzoek kan de belastinginspecteur om de reisverklaring en desbetreffende plaatsbewijzen vragen.
© 2010 - 2024 Frankdegram, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onbelaste reiskostenvergoeding: vervoer 2020 en 2021Onbelaste reiskostenvergoeding: vervoer 2020 en 2021Een werkgever mag een werknemer een onbelaste vergoeding geven voor zijn reizen naar het werk toe, het woon-werkverkeer.…
Reiskosten; woon-werkverkeerReiskosten; woon-werkverkeerVaak heeft men recht op een reiskostenvergoeding, maar veel mensen zijn niet precies op de hoogte over hoe de reiskosten…
Aftrek reiskosten openbaar vervoer 2020Aftrek reiskosten openbaar vervoer 2020Reis je in 2020 van en naar je werk met het openbaar vervoer: elke dag, een aantal dagen in de week of slechts incidente…
Fiets van de zaak leasen of werkkostenregeling 2020-2021Fiets van de zaak leasen of werkkostenregeling 2020-2021Voor het woon-werkverkeer kan een werknemer een eigen fiets gebruiken, maar ook een fiets van de zaak, een leasefiets. D…

Wat is een g-rekeningWat is een g-rekeningEen g-rekening is een geblokkeerde rekening die vooral wordt gebruikt in het geval dat werk wordt uitbesteed. Het doel h…
Aftrekbare kosten extra gezinshulpEen van de aftrekbare specifieke zorgkosten zijn de kosten voor extra gezinshulp. Omdat hier uitgebreide regels voor bes…
Frankdegram (15 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.