mijn kijk op

Hondenbelasting, rechtvaardig of niet?

Hondenbelasting, rechtvaardig of niet? Hondenbelasting werd bedacht in de middeleeuwen. In die tijd bestond er nog hondsdolheid en ook gaven de vele honden heel wat overlast in de gemeentes. Mensen bezaten hondenkarren, voornamelijk de armen maakten daar gebruik van. Om ziektes te bestrijden en om overlast tegen te gaan werd er hondenbelasting geheven. De hondenbelasting is gebleven, ook toen hondsdolheid naar de achtergrond verdween en ook toen hondenkarren allang uit het straatbeeld verdwenen waren. Zwerfhonden zien we in Nederland ook niet meer. Hondenbelasting in 2016. Voorheen werd het op de hondenpoep geschoven dat hondenbezitters hondenbelasting in veel gemeentes nog steeds betaling betalen moeten. Honden deponeerden vroeger inderdaad massaal hun uitwerpselen op straat en tijdens een wandelingetje naar de hoek van de straat moest u consequent uw ogen op de stoep gericht houden, anders trapte u voor de zoveelste keer in een dikke hondendrol. Hondeneigenaren mochten de poep namelijk gewoon op straat laten liggen. Vooral in de grote steden waar veel honden worden gehouden was er vroeger dan ook sprake van overlast wegens hondenpoep. Met name grote honden fabriceren namelijk grote drollen. De poep lag vaak ook gewoon op de stoep voor het huis, en het moest een paar keer per week opgeruimd worden door straatvegers en vuilniswagens. Daar is echter al geruime tijd geleden verandering in gekomen. De hondenbelasting is echter in legio gemeentes gewoon blijven bestaan.

Zelf hondenpoep opruimen

Hondenbezitters moeten heden ten dage een hondendrol meteen oprapen met speciale zakjes. Dit is effectief, drollen ziet u daardoor veel minder op straat en dat mensen in de poep stappen komt tegenwoordig ook veel minder vaak voor. Als hondenbezitters de hondendrollen niet willen oprapen, riskeren ze een forse boete. De regeling om poep op te rapen heeft het straatbeeld aanzienlijk veranderd. De gemeente heeft veel minder extra werk aan de hondenpoep, dus waarom moeten hondenbezitters dan nu nog steeds toch vaak hondenbelasting betalen? Die vraag is blijkbaar voor niemand goed te beantwoorden en kennelijk vonden verschillende gemeentes in Nederland dat ook, want in tientallen vooruitstrevende gemeentes werd al besloten om voortaan geen hondenbelasting meer te heffen. In verschillende gemeentes is het bezit van honden - wat dat betreft - dus helemaal gratis.

Hondenkar / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)Hondenkar / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Hondenbelasting, wat kost het?

Dit verschilt interessant genoeg aanzienlijk per gemeente. Elke gemeente mag zijn eigen tarief vaststellen met als gevolg dat u in de gemeente Heerhugowaard in 2016 niets meer hoeft te betalen, maar als u een hond neemt in Noordwijk betaalt u niet minder dan 121,56 per jaar, voor uw eerste hond. Voor de tweede hond betaalt u in Noordwijk dan 181,92 per jaar extra, maar in Veldhoven zelfs 232,69 euro per jaar extra. De verschillen zijn groot. In Heerhugowaard betaalt u voor de tweede hond bijvoorbeeld slechts 19,35 euro en tientallen gemeentes betaalt u helemaal niets, want die hebben de ouderwetse hondenbelasting in zijn geheel allang afgeschaft. In een groot deel van de 141 Nederlandse gemeentes wordt in 2016 echter nog steeds hondenbelasting geheven. Het is onduidelijk waarom hierin geen landelijke beleid gevolgd wordt.

Wat is de duurste gemeente voor hondenbelasting

De duurste gemeente voor hondenbelasting voor 1 hond is de gemeente Noordwijk, met 121,56 per jaar. Voor mensen met meer dan een hond betaalt men in Tilburg in 2016 het meest. De kosten zijn in dat geval 249,52 voor de tweede hond. Hoe meer honden men heeft, hoe duurder het wordt. Zo kost het in de gemeente Noordwijk zelfs 242,52 per hond, per jaar, indien u 3 honden heeft.

Goedkope gemeentes

Er zijn heel wat gemeentes in Nederland waar men helemaal geen hondenbelasting vraagt. Goede voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Assen en Leiden. Daar betalen hondenbezitters in 2016 geen cent voor hun eerste hond, maar ook niet indien zij er meerdere hebben. Ook betaald men bijvoorbeeld geen hondenbelasting in de gemeentes Amsterdam, Blaricum en Bloemendaal. Deze gemeentes staan echter niet op zichzelf. In tientallen gemeentes in Nederland betalen hondenbezitters geen hondenbelasting meer. Onrechtvaardig tegenover de gemeentes waar men juist veel betalen moet? Ik kan me goed voorstellen als hondenbezitters dit oneerlijk vinden. Men kan daar het beste regelmatig schriftelijk over klagen bij de gemeentes, handtekeningen verzamelen en wellicht via sociale media laten weten dat u het er niet mee eens bent.

Belasting voor katten en andere huisdieren, waarom niet?

In de wet staat niets over belastingheffing op het houden van andere huisdieren. Hondenbezitters vinden vaak dat er ook belasting voor katten en konijnen en vogeltjes (en andere huisdieren) zou moeten worden geheven, maar dat lijkt me niet logisch. Belasting op huisdieren heffen dateert weliswaar uit de middeleeuwen en is misschien niet meer van deze tijd, maar gemeentes moeten natuurlijk wel geld investeren in de aanleg en het onderhoud van hondenuitlaat gebieden, hondenveldjes. Soms worden er ook hondentoiletten geplaatst, terwijl dit voor katten of andere huisdieren allemaal niet nodig is. De meeste katten wonen grotendeels binnenshuis en maken gebruik van een kattenbak. Bovendien geven die eigenaren maandelijks ongeveer 15,00 uit voor het verschonen van de kattenbak, dus op die manier betalen ze jaarlijks ook een behoorlijk bedrag voor uitwerpselen van katten, wat de economie in principe ook ten goede komt. Bovendien is het zo dat katten die rauw vlees eten (dus geen brokken of blikvoer) nauwelijks nog hoeven te poepen. Alle voedsel wordt in dat geval namelijk opgenomen door de darmen, aangezien rauw vlees het natuurlijke voedsel van katten is. Het zou dus niet redelijk zijn belasting te heffen op het hebben van katten, aangezien katten (met woonhuis) de gemeentes in de meeste gevallen geen geld zullen kosten. Uiteraard zijn er wel veel zwerfkatten, en een deel daarvan wordt opgenomen in dierenasiels, maar voor zwerfkatten (en hun snelle voortplanting) is niemand verantwoordelijk te houden als alleen de gemeentes zelf. Bovendien zitten er ook veel honden in de asiels.

Huisdierenbelasting heffen op overige huisdieren?

Kleine huisdieren zoals ratjes, hamsters en vogels, poepen zulke kleine hoeveelheden dat niemand daar last van heeft. Ook doet het merendeel van deze huisdieren hun ontlasting thuis op speciale plekken, zoals in een konijnenhok of kooi. Bovendien hebben veel hondenbezitters ook katten of andere huisdieren in huis en zij zouden dan nog eens extra financieel belast worden. Het belangrijkste is echter de vraag of gemeentes terecht hondenbelasting heffen en dat is naar mijn mening niet echt zo. Het is een verouderde wetgeving, die een gemeente wel geld oplevert maar de hondenbezitter krijgt er niet veel voor terug. Het is daarom zaak dat gemeentes landelijk geen hondenbelasting meer zouden heffen. De hondenbelasting moet volgens menigeen in elke gemeente helemaal afgeschaft worden. Het is immers zo dat:
  • hondenbelasting meestal wordt aangewend om gaten in de begroting te dichten.
  • de hond een melkkoetje van vele gemeentes is geworden. Met name sinds hondenbezitters de drollen zelf opruimen voor de gemeentes.
  • gemeentes zelf bepalen of ze hondenbelasting heffen of niet.
  • de tariefverschillen tussen gemeentes absurd groot zijn.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenbelasting afgeschaft in 2020?Hondenbelasting afgeschaft in 2020?Hebt u een hond, dan is de kans groot dat u hondenbelasting moet betalen in 2020. De Hoge Raad concludeerde in 2013 al d…
Geen hondenbelasting meer betalen vanaf 2021?Geen hondenbelasting meer betalen vanaf 2021?Het gerechtshof Den Bosch heeft op 31 januari 2013 de opmerkelijke uitspraak gedaan dat het betalen van hondenbelasting…
Hondenbelasting 2020: grote verschillen per gemeenteHondenbelasting 2020: grote verschillen per gemeenteHondenbelasting kan in Nederland door een gemeente worden opgelegd aan de eigenaar van één of meerdere honden. De heffin…

Erfrecht en schenkingsrecht op basis van WOZ-waardeErfrecht en schenkingsrecht op basis van WOZ-waardeHebt u een huis in de erfenis of krijgt u een woning? Hoe waardeert u dan een woning in de nalatenschap in 2021 of 2022…
Extra loonheffing over vakantiegeld, bonus, 13e maand, enzExtra loonheffing over vakantiegeld, bonus, 13e maand, enzGeld dat we incidenteel bovenop ons normale maandsalaris ontvangen, zoals een bonus, gratificatie, winstdeling, 13e maan…
Bronnen en referenties
  • http://blog.onlinedierenspeciaalzaak.com/overzicht-hondenbelasting-per-gemeente-2016/
  • Afbeelding bron 1: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reacties

S. J. de Winter, 07-03-2017
Ik woon in de Gemeente Rijswijk (ZH) en betaal per jaar 54,00 euro hondenbelasting.
Het is een redelijk bedrag maar toch heb ik mijn kanttekening, n.l. ik ruim zelf de ontlasting op, ik heb een voorstel gedaan om door heel Rijswijk palen met prullenbakken met poepzakjes te plaatsen om de hondenbezitters een beetje te gemoed te komen. Dit gebeurt n.l.wel in de Gemeente Leidschendam/Voorburg. Maar tot heden hoor ik niets van de Gemeente Rijswijk. Ik vind dit dus niet rechtvaardig. Reactie infoteur, 07-03-2017
Ik begrijp uw onrechtvaardigheidsgevoel. De gemeente zou er echter tegenin kunnen brengen dat het plaatsen van speciale prullenbakken (en deze dagelijks of wekelijks legen) ook erg veel geld kost, waardoor de hondenbelasting zelfs hoger zou kunnen worden.

Honden zijn voor gemeentes natuurlijk wel prijzig, want er moeten uitlaatveldjes gemaakt en onderhouden worden. Recreatieveldjes voor bijvoorbeeld een picknick, is er dan al snel niet meer in een stad.

54,- is inderdaad niet teveel per jaar. Ik ben benieuwd of de speciale prullenbakken er komen en of de belasting dan omhoog zou gaan.

Carel, 24-09-2009
AFSCHAFFEN EN WEL DIRECT!
Maar ik heb ook een vraag: Weet iemand of staat er ergens iets geschreven over wanneer je de poep moet opruimen. ik vraag dit om het volgende: ben vanmorgen aangehouden door de stadswacht en bekeurd voor het niet opruimen van honden poep van een van mijn twee honden. de reden daartoe was dat ik in mijn haast een verkeerde jas aan heb gedaan zonder een plastic zakje. Ik heb dat uitgelegd aan de stadswacht en gezegd dat ik de honden naar huid breng en dan met een plaxtic zakje terug kom om het alsnog opteruimen wat ik altijd doe. Nee Nee en nog eens Nee dat was niet mogelijk en ik kreeg ongeacht wat zou doen toch een bekeuring.
Mijn vraag is nou : zit er een tijdsbestek aan wanneer je zoiets moet opruimen (binnen vijf minuten of binnen een uur ik weet het niet hopelijk kan iemand mij hier in helpen) laat het zeker voorkomen. Reactie infoteur, 24-09-2009
Voor zover ik weet moet het inderdaad meteen gebeuren. Anders zou iedereen kunnen zeggen 'ik kom straks wel terug om de hondenpoep op te ruimen.' Dat zou op termijn niet werken, vrees ik. Wel enorm kinderachtig dat oom agent zijn dag benut met het bespioneren van hondendrollen. En dat in een wereld vol criminelen. Wat een vak!

Jammer van de boete, maar kop op.

Henk Jager, 27-08-2009
Ronduit belachelijk en totaal onrechtvaardig. Alle argumenten om hondenbelasting te handhaven zijn achterhaald en hondeneigenaren betalen nu slechts om de gemeentekas te spekken. Afschaffen die zooi! Reactie infoteur, 27-08-2009
Ik ben het helemaal met u eens, Henk. Mensen zouden eigenlijk petities onder hondenbezitters moeten houden om er iets tegen te doen.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.