Geen hondenbelasting meer betalen vanaf 2021?

Geen hondenbelasting meer betalen vanaf 2021? Het gerechtshof Den Bosch heeft op 31 januari 2013 de opmerkelijke uitspraak gedaan dat het betalen van hondenbelasting gelijk kan zijn aan discriminatie. Een enkele gemeente heeft de heffing van hondenbelasting al opgeschort. De zaak ging in cassatie bij de Hoge Raad en die vernietigde het vonnis. Toch werd er een gevoelige snaar geraakt, geen hondenbelasting meer betalen dus in 2018 en 2019? Is de hondenbelasting nu dan afgeschaft en kunt u een bezwaarschrift indienen? De Hoge Raad deed op 18 oktober 2013 uitspraak.

Hondenbelasting


Hoeveel hondenbelasting moet u betalen in 2020 en 2021, tarief

De bezitter van een hond moet hondenbelasting betalen aan de gemeente. U moet zelf uw hond melden bij de gemeente en krijgt dan jaarlijks een vette rekening. Hebt u twee honden, dan gaat het tarief omhoog want voor een tweede hond betaalt u weer meer dan voor een eerste hond. Een tweede hond kan u zo al meer dan tweehonderd euro kosten. Dat is plus de eerste hond ruim driehonderd euro, elk jaar weer. De gemeente doet regelmatig controle en als u gesnapt wordt, moet u alsnog hondenbelasting betalen sinds u de hond hebt en als u pech hebt komt daar nog een boete overheen.

De hond als melkkoe van de gemeente?

Een beetje raar misschien om een hond weer met een andere viervoeter te vergelijken, maar de hondenbelasting levert een gemeente wel degelijk veel geld op. Vele gemeenten zien de hondenbelasting als een belangrijke bron van inkomsten en met in het achterhoofd dat poep op de stoep niet gewenst is, moet de eigenaar van een hond betalen. In de praktijk echter blijken de heffingskosten hoog te liggen en wordt de stoep in nogal gemeenten niet geruimd, terwijl de hondenbelasting wel gewoon bestaat. De hondenbelasting verdwijnt in wat de gemeenten de algemene middelen noemen. Anders gezegd: het geld verdwijnt in de gemeentelijke kas en daar kan van alles mee worden gedaan zonder dat een eigenaar van een hond daar voordeel van heeft.

Wie betaalt geen hondenbelasting?

Niet iedereen hoeft hondenbelasting te betalen. Geen hondenbelasting zijn bijvoorbeeld verschuldigd:
  • De eigenaar van een hulphond of blindengeleidehond;
  • Een hondenasiel;
  • De eigenaar van pups als de pups voor de verkoop zijn.

Maar sinds de uitspraak van het gerechtshof van Den Bosch, hoeft u misschien geen hondenbelasting in uw gemeente te betalen. Amsterdam is daarvan een goed voorbeeld.

Bezwaar maken bij de gemeente

Een gemeente mag hondenbelasting heffen en bezwaar maken tegen de heffing heeft dan ook niet zoveel zin. Wel is het zo dat een gemeente een houder van een hond met laag inkomen de hondenbelasting kan kwijtschelden.

Uitspraak van het gerechtshof van Den Bosch 2013

Een hondenbezitster uit Sittard had een zaak aangespannen tegen de hondenbelasting en het gerechtshof van Den Bosch heeft op 31 januari 2013 uitspraak gedaan. De uitspraak van het gerechtshof is opvallend en begrijpelijk tegelijkertijd. Het gerechtshof oordeelde namelijk dat het innen van hondenbelasting alleen mag als het opgehaalde geld ook wordt gebruikt voor het gemeentelijke hondenbeleid. Begrijpelijk omdat u dan als hondenbezitter nog iets nuttigs met uw geld ziet gebeuren, opmerkelijk omdat dat behoorlijke gevolgen kan hebben voor een gemeente. Het hof meent dat als de hondenbelasting alleen is bedoeld om inkomsten te vergaren er sprake is van discriminatie van hondenbezitters.

Gevolg, geen of toch wel hondenbelasting blijven betalen in 2020 en 2021?

Wie de acceptgiro al heeft ontvangen moet ook dit jaar nog betalen. Er is een aantal gemeenten dat de heffing heeft opgeschort, een aantal gemeenten heeft de hondenbelasting afgeschaft in 2020 of zelfs eerder. Sommige gemeenten vinden dat er maar betaald moet worden, maar het lijkt toch niet zo gek dat burgers ook iets terug willen zien voor hun geld. Dat de hondenbelasting ook voor een hondenterrein, het schoonmaken van stoepen en dergelijke wordt gebruikt? We betalen allemaal al veel belasting en willen dan wel graag dat er wat nuttigs mee gebeurt. Inmiddels is ook bekend wat de Hoge Raad van mening is. Die vindt dat hondenbelasting mag omdat een gemeente ook uitgaven moet doen voor een hondenuitlaatplaats. Dat u daarvan geen gebruik maakt en zelf de uitwerpselen opruimt, doet er kennelijk niet toe.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezwaarschrift indienenHoe kunt u een bezwaarschrift opstellen? Aan welke eisen moet een bezwaarschrift voldoen? Als u het niet eens bent met e…
Commissie bezwaarschriftenDe commissie bezwaarschriften is een adviesorgaan van de gemeente. Wanneer u het niet eens bent met een besluit van de g…
Bezwaar maken tegen de BelastingdienstBezwaar maken tegen de BelastingdienstBent u het oneens met een belastingaanslag of fiscale boete van de Belastingdienst? U kunt dan bezwaar maken tegen een b…
WOZ-waarde 2020 en 2021 omhoogWOZ-waarde 2020 en 2021 omhoogDe WOZ-waarde 2021 en 2022 is in de meeste gevallen hoger dan de WOZ-waarde 2020. Zoveel is duidelijk nu de huizenprijze…

Aftrek rijksmonument 2018, 2019 en 2020 inkomstenbelastingAftrek rijksmonument 2018, 2019 en 2020 inkomstenbelastingVoor een rijksmonument kunt u in 2018 onder voorwaarden allerlei onderhoudskosten aftrekken. In 2019 en 2020 is daar een…
WOZ-waarde 2020 en 2021 openbaar door WOZ-waardeloketWOZ-waarde 2020 en 2021 openbaar door WOZ-waardeloketDe WOZ-waarde 2020 en 2021 gaan omhoog en die cijfers van de WOZ zijn, zodra de gemeenten de beschikkingen hebben verstu…
Reacties

Gerard Mol, 01-07-2019
Op grond waarvan mogen gemeente belasting heffen op honden? Mijn hondjes komen nooit op de openbare weg, alleen op prive grond. Moet ik hier dan toch voor betalen? Reactie infoteur, 02-07-2019
Beste Gerard Mol,
Een gemeente heft belasting op het hebben van een hond en daarbij maakt het niet uit hoe vaak een hond in de openbare ruimte komt. Veel gemeenten willen inmiddels van deze hondenbelasting af (maar ja, het levert ze wel geld op).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kruisenga, 10-04-2018
Honden belasting afschaffen is een goed idee. Bij ons in de gemeente Rheden betalen wij nog belasting maar er naast in Arnhem niet meer. Als ik ga kijken naar wat en waar je voor betaald is een lachertje. In het park naast ons is het een poepzooi. De prullenbakken zijn in onderhoud door buurtorganisaties en niet meer de gemeente. Als er in elke drol vlaggetjes wordt gestoken en de gemeente wordt gebeld met de drollenoverlast, sturen ze een grasmaaier om het te verspreiden. In de speeltuin is het net zo. Mijn zoontje komt iedere keer thuis met poep onder zijn schoenen en broek.
Dus afschaffen die honden belasting.

Dit is echt een melkkoe voor gemeente Rheden. Reactie infoteur, 12-04-2018
Beste Kruisenga,
En niet alleen in Rheden :)
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Theo L. Rozendaal, 22-03-2016
Speciaal belasting betalen voor een huisgenoot, dus nu de hond, mag niet volgens de Hoogeraad. Alleen als er speciaal voor deze dieren beleid wordt gerealiseerd om voldoende speel en ruimte voor de behoeften wordt geregeld.
Het aangeven van een strook van 1.5 meter met een paaltje vraagt geen hondenbelasting. Zolang de gemeente niet kan aantonen dat de gelden speciaal hiervoor zijn voor toegepast en dit door middel van een speciaal hiervoor ingericht jaarverslag, wat dus niet bestaat, is het niet verplicht om belasting te betalen. Dit alles moet dus controleerbaar zijn. Reactie infoteur, 23-03-2016
Beste Theo L. Rozendaal,

Dank u wel voor uw reactie, zie ook:

http://financieel.infonu.nl/belasting/167558-hondenbelasting-afgeschaft-in-2016.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

C. Both, 17-06-2015
Kan iemand zeggen of deze zaak al voor de hoogste rechter is geweest en wat de uitspraak was? Reactie infoteur, 17-06-2015
Beste C. Both,
Gemeenten mogen van de Hoge Raad hondenbelasting heffen volgens uitspraak Hoge Raad 18 oktober 2013.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 28-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.