Aftrekbare kosten voor inkomstenbelasting

Aftrekbare kosten voor inkomstenbelasting Bij de aankoop van een nieuwe woning maakt u diverse kosten voor uw financiering welke aftrekbaar zijn. Deze financieringskosten zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting met de voorwaarde dat de financiering gebruikt word voor de aankoop, onderhoud of verbetering van uw eigen woning.

Aftrekbare kosten

Desondanks de onderstaande kosten zijn meegefinancierd in uw hypotheek, zijn deze toch aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De volgende financieringskosten zijn aftrekbaar:
  • Afsluitkosten
  • Nationale Hypotheekgarantie
  • Notariskosten
  • Rente tijdens bouwperiode
  • Taxatiekosten

Afsluitkosten

Afsluitkosten zijn de kosten welke worden betaald aan de bank waar u uw hypotheek afsluit. Deze afsluitkosten zijn geheel aftrekbaar zover deze niet meer bedragen dan 1,5% van uw lening of tot maximaal 3.630,-. In de praktijk zijn de afsluitkosten gemiddeld 1% van de leensom.

Notariskosten

Bij het kopen van een huis moet u een notaris in de hand nemen. De kosten voor het opstellen van de hypotheekakte zijn aftrekbaar. Wel moet u goed opletten, alleen de kosten ten behoeve van de hypotheekakte bij de notaris zijn aftrekbaar. Koopt u bijvoorbeeld een bestaande woning dan zal de notaris ook kosten in rekening brengen voor de leveringsakte. Deze kosten zijn bijvoorbeeld niet aftrekbaar.

Nationale Hypotheekgarantie

Indien u een hypotheek afsluit met de Nationale Hypotheekgarantie betaald u een eenmalige bijdrage van 0,3% van het geleende bedrag. Deze bijdrage wordt ook wel borgtochtprovisie genoemd en is tevens fiscaal aftrekbaar.

Taxatiekosten

Bij de koop van een bestaande woning zal u een taxatierapport moeten laten maken. De kosten hiervoor bedragen volgens het standaard NVM tarief 0,185% van de getaxeerde waarde.

Rente tijdens bouwperiode

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning zal uw hypotheek vaak ingaan terwijl uw huis nog gebouwd moet worden. Rente moet u dan ook al betalen al zit deze rente meegefinancierd in het leenbedrag. Tevens zullen uw woonlasten van de huidige hypotheek of huurwoning ook nog betaald moeten worden. Deze zogenaamde bouwrente is tevens fiscaal aftrekbaar.
© 2006 - 2024 Hypotheek, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De fiscaal aftrekbare verhuiskostenDe fiscaal aftrekbare verhuiskostenWie gaat verhuizen krijgt met nieuwe kosten huis te maken, de overdrachtsbelasting maar ook met kosten die fiscaal aftre…
Aftrekbare kosten hypotheek 2020 en 2021Aftrekbare kosten hypotheek 2020 en 2021Gebruik alle fiscaal aftrekbare kosten van een hypotheek eigen woning in 2021 en 2022 bij uw belastingaangifte inkomsten…
Aftrekbare kosten bij aankoop van een woningAftrekbare kosten bij aankoop van een woningWanneer u een woning koopt heeft dat gevolgen voor de belasting. Omdat u een eigen woning hebt moet er jaarlijks een bed…
Welke rente voor een woning is fiscaal aftrekbaar?Welke rente voor een woning is fiscaal aftrekbaar?Bij de aankoop van een woning is veel meer rente bij uw belastingaangifte fiscaal aftrekbaar dan alleen de hypotheekrent…

Aanslag onroerend goed (WOZ 2021 en OZB): maak bezwaarAanslag onroerend goed (WOZ 2021 en OZB): maak bezwaarKansrijk een WOZ-bezwaar in 2023 indienen? Bespaar zo geld. De WOZ waarde valt vaak hoger uit dan verwacht en deze te ho…
Hypotheek (2 artikelen)
Laatste update: 07-07-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.