Waarom krijg je ongevraagd een voorlopige aanslag?

Waarom krijg je ongevraagd een voorlopige aanslag? Niet eerder betaalde je belasting vooruit op een voorlopige aanslag. Ook heb je niet expliciet om zo’n voorlopige aanslag verzocht. En toch stuurt de Belastingdienst jou er een toe, te betalen in maximaal 11 gelijke termijnen. Betaal je het bedrag vóór 1 maart in één keer, staat daar een kleine korting tegenover. Je vraagt je af waarom de fiscus juist jou zo’n voorlopige aanslag stuurt. Een vraag die steeds meer belastingplichtigen zich stellen. Want ook de Belastingdienst moet op de centen letten en gaat steeds sneller tot invordering over als voor hen aannemelijk is dat je na afloop van het fiscale jaar moet bijbetalen. Op zich niet zo verwonderlijk dat ook de fiscus denkt "De bakker en de slager betalen we toch ook niet per jaar achteraf. Waarom ons dan wel?" Elke professioneel geleide organisatie probeert immers om uitstaande vorderingen zo snel mogelijk te innen. Geld dat 'onder de mensen is' levert niets op.

Inhoud


Wanneer gaat de fiscus over tot het opleggen van een voorlopige aanslag?

Er zijn tal van situaties denkbaar dat men achteraf belasting moet betalen over inkomsten waarover nog niet is afgerekend met de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als de fiscus uit een eerdere aangifte kan opmaken dat de belastingplichtige een buitenlands pensioen geniet. Omdat over die inkomsten in het buitenland geen belasting werd geheven, is het aannemelijk dat dit op basis van de aangifte achteraf zal gebeuren. Maar de fiscus wacht liever niet tot de betrokkene zijn aangifte heeft ingevuld en stuurt alvast een voorlopige aanslag.

Negatieve inkomensbestanddelen

Overigens is het simpele feit dat er buitenlandse inkomsten werden genoten waarover nog geen belasting werd ingehouden, nog geen vaststaand gegeven dat er achteraf een aanslag met betaalverplichting volgt. Het kan namelijk heel goed zijn dat dit inkomen gecompenseerd wordt door andere negatieve inkomensbestanddelen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn indien de belastingplichtige een eigen woning bezit met een bedrag aan fiscaal aftrekbare hypotheekrente. Het is in zo'n geval zeer wel denkbaar dat er zelfs een vordering op de fiscus ontstaat.

Voorlopige aanslag in één keer betalen

Wie het volledige bedrag vóór 1 maart in één keer betaalt, wordt daarvoor beloond en ontvangt een (geringe) korting. Samengevat:
  • de Belastingdienst stuurt ongevraagd een voorlopige aanslag die in maandelijkse termijnen kan worden voldaan;
  • daarmee blijft de belastingplichtige ervan gespaard om achteraf over het gehele jaar te moeten betalen;
  • tegelijkertijd probeert de Belastingdienst mensen over te halen om het bedrag van de voorlopige aanslag in één keer te betalen;
  • daar staat weliswaar een korting tegenover, maar vooral de fiscus heeft er baat bij. Die ontvangt een jaar eerder haar geld.
  • het gaat dan weliswaar per belastingplichtige om een relatief klein bedrag, maar vele kleintjes maken één grote.

Ook de fiscus is niet onfeilbaar

Zoals hiervoor al aangegeven kunnen er omstandigheden zijn (bijvoorbeeld negatieve inkomensbestanddelen) die geen voorlopige aanslag rechtvaardigen. Als belastingplichtige dient men dus altijd alert te zijn. Ook de fiscus immers is niet onfeilbaar. Ter illustratie: in 2016 werden tal van voorlopige aanslagen uitgestuurd met daarop meldingen die niet van toepassing waren. Een fout die door de Belastingdienst overigens ook erkend werd. Er werd bijvoorbeeld gesuggereerd dat de belastingplichtige in het buitenland werkzaam was, terwijl dat niet het geval was. Ook is de fiscus niet altijd op de hoogte van wijzigingen die hebben plaatsgevonden en die van invloed zijn op de voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Denk bijvoorbeeld aan een verandering in fiscaal partnerschap of een geboorte. Ook kan iemand in de loop van het belastingjaar de pensioengerechtigde leeftijd bereiken of aanzienlijk minder gaan verdienen. Allemaal factoren die de noodzaak van een voorlopige aanslag overbodig kunnen maken.

Voorlopige aanslag aanpassen of stopzetten op 'Mijn Belastingdienst'

Het advies is daarom om een voorlopige aanslag altijd zorgvuldig te controleren. Als er pertinente onwaarheden vermeld zijn, kan je op 'Mijn Belastingdienst' de voorlopige aanslag online aanpassen en/of stopzetten. In de praktijk is het echter niet zo dat je simpelweg kan aangeven dat je geen voorlopige aanslag meer wenst te ontvangen. Je kan zo’n aanslag alleen stoppen door die te wijzigen.
Meld je daarom aan op 'Mijn Belastingdienst', vul daar het juiste formulier in, onderteken dat met je DigiD en klik op 'Verzenden'.
© 2017 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maandelijks belastingteruggaveMaandelijks belastingteruggaveU kunt de belastingteruggave in termijnen laten uitbetalen door maandelijkse belastingteruggave aan te vragen. Het is oo…
Voorlopige aanslag aanvragen bij de belastingdienstVoorlopige aanslag aanvragen bij de belastingdienstNormaal gesproken doet een belastingplichtige na afloop van een belastingjaar aangifte. In 2018 bijvoorbeeld over het fi…
Voorlopige aanslag naar aanleiding van je belastingaangifteVoorlopige aanslag naar aanleiding van je belastingaangifteWanneer je een aangifte voor de inkomstenbelasting hebt gedaan kunnen daar verschillende uitkomsten uit voortkomen. Dit…
Sneller definitieve aanslag Belastingdienst in 2021Sneller definitieve aanslag Belastingdienst in 2021Ook u kunt een versnelde definitieve aanslag van de Belastingdienst krijgen in 2021 en 2022. Dat betekent sneller uw gel…

Belastingvoordeel inkomstenbelasting 2020 en 2021Belastingvoordeel inkomstenbelasting 2020 en 2021Ook in 2020 en 2021 kunt u een belastingvoordeel hebben en zo geld terug krijgen van de Belastingdienst. Of u recht hebt…
Arbeidskorting 2018: welke bedragenArbeidskorting 2018: welke bedragenDe arbeidskorting 2018 stimuleert u fiscaal om te gaan werken. Tot ongeveer een modaal arbeidsinkomen zorgt de arbeidsko…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Brett Hondow, Pixabay
  • Bijdrage in Dagblad De Limburger van zaterdag 21 januari 2017 "U hebt hier voordeel bij"
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 19-01-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.