Voorlopige aanslag aanvragen bij de belastingdienst
Normaal gesproken doet een belastingplichtige na afloop van een belastingjaar aangifte. In 2018 bijvoorbeeld over het fiscale jaar 2017. Daarna krijgt hij een aanslag in één bedrag opgelegd. Men ontvangt een bedrag terug of men wordt aangeslagen voor een bedrag. Maar als belastingplichtige kan je op de site van de belastingdienst ook een voorlopige aanslag aanvragen. Maar waarom zou je een voorlopige aanslag aanvragen?
Waarom een voorlopige aanslag aanvragen?
Voor het aanvragen van een voorlopige aanslag kunnen twee redenen bestaan:
- je wilt in het komende belastingjaar al geld van de fiscus terugkrijgen. Ter illustratie: wie een voorlopige aanslag aanvraagt, krijgt in 2017 in maandelijkse termijnen al terug wat hij anders pas na afloop van het belastingjaar in 2018 zou ontvangen;
- je wilt na afloop van het belastingjaar geen groot bedrag ineens betalen. Anders gezegd: wie een voorlopige aanslag aanvraagt betaalt in 2017 per maand al een gedeelte van wat hij in 2018 op de definitieve aanslag verschuldigd zou zijn.
De kans op een maandelijkse teruggaaf is aannemelijk als men hoge aftrekposten heeft. Men kan daarbij denken aan hypotheekrente en zorgkosten. Houd er wel rekening mee dat na een voorlopige aanslag altijd een definitieve aanslag volgt.
Voorkom dat je rente aan de belastingdienst moet betalen
Als men inkomsten geniet waarop tijdens het fiscale jaar geen belasting wordt ingehouden, dan is het erg aannemelijk dat men die
belasting achteraf moet betalen. Door het aanvragen van een voorlopige aanslag kan niet alleen worden voorkomen dat men na afloop van het belastingjaar die belasting in één keer moet betalen, maar ook dat men rente over die schuld aan de fiscus verschuldigd is. Die rente brengt de fiscus dan in rekening als vergoeding voor de rente men heeft gemist. Het actuele rentepercentage dat de belastingdienst in rekening brengt staat vermeld in tabellen op hun website. Voor de periode van 1 april 2014 tot 1 juli 2017 is dat percentage bijvoorbeeld vastgesteld op 4%. In de jaren daarvoor (vanaf 2012) schommelde de rente tussen 3 en 4%.
Anticiperen op nieuwe belastingplannen
De fiscus verstuurt de voorlopige aanslagen doorgaans tijdig voor aanvang van het ingaan van het nieuwe belastingjaar. Maar de voorlopige aanslag voor het belastingjaar 2017 werd later dan normaal verzonden omdat men daarin nog de allerlaatste wijzigingen van het Belastingplan 2017 wilde meenemen. Daardoor ontvingen belastingplichtigen die voorlopige aanslag eerst in de tweede helft van december 2016.
Minder bijbetalen, meer terugontvangen
Maar die aanslag hield dan wel al rekening met aanpassingen die nauwelijks een maand eerder pas door de Tweede Kamer waren geaccordeerd. Die 'fijntuning' op de valreep maakte de kans geringer dat belastingplichtigen na afloop van het belastingjaar moesten bijbetalen of zichzelf tekort deden doordat ze te weinig maandelijkse teruggaaf hadden geclaimd. Men kan daarbij denken aan zaken als:
- het feit dat de AOW-leeftijd per 1 januari 2017 weer met 3 maanden werd verhoogd;
- het feit dat de kinderalimentatie in 2017 niet langer als schuld in box 3 kan worden aangemerkt;
- nieuwe rekenregels voor de belasting in box 3;
- de eenmalige schenkingsvrijstelling van €100.000;
- gewijzigde vrijstellingen voor de kapitaalverzekering eigen woning;
- aangepaste inkomensnormen voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet