Toeslagen stopzetten via toeslagen.nl

Toeslagen stopzetten via toeslagen.nl Het aanvragen van een toeslag is een hele toer, maar het stopzetten van een toeslag kan dat ook zijn. Want hoe krijg je dat voor elkaar in het systeem van de Belastingdienst? Welke datum moet je aanhouden? En wanneer moet je opletten dat je niet teveel toeslag ontvangt? En tot slot: welke alternatieven zijn er voor het stopzetten van een toeslag?

Verschillende manieren voor het stopzetten van toeslagen

Er zijn twee keuzes voor het stopzetten van de toeslagen. Via de telefoon en via het internet. Zeker als het druk is bij de telefoon, is het handig dat je zelf de toeslagen kan stop zetten.

Via de Belastingtelefoon (0800-0543)

Bel je de Belastingtelefoon, dan geef je bij de werknemer aan welke toeslag je wilt stopzetten en vanaf wanneer. De medewerker voert dit voor je door. Binnen ongeveer 6 tot 8 weken heb je een nieuwe beschikking op de deurmat liggen. Deze geeft aan wat je nieuwe recht op de toeslag is - oftewel hoeveel geld je eventueel krijgt/hebt gekregen. Als je moet terugbetalen, krijg je rond dezelfde tijd nog een brief waarop staat hoe je het bedrag kunt terugbetalen.

Deze manier is het snelst als je nog geen DigiD hebt en het per se per direct wil stopzetten.
Kan het even wachten, dan kun je eerst een DigiD aanvragen via: https://www.digid.nl/digid-aanvragen-activeren/. Dit duurt ongeveer 5 werkdagen.

Let op: soms haalt de terugbetaalbrief de beschikking in.

Via internet: Toeslagen.nl

Via het internet kun je snel en makkelijk je toeslag stopzetten. Dit is de makkelijkste manier als je al beschikt over een DigiD.

Hoe doe je dit?
 1. Je gaat naar www.toeslagen.nl
 2. Rechts zie je "inloggen op Mijn Toeslagen". Hier klik je op.
 3. Log vervolgens in met je DigiD (als je namens jezelf inlogt, neem je de bovenste inlogmogelijkheid).
  • Nog geen DigiD? Vraag deze aan op: https://www.digid.nl/digid-aanvragen-activeren/. Dit duurt ongeveer 5 werkdagen.
 4. In het bovenste menu zie je naast "Home" "Actuele berekening" staan - klik hierop. Deze verwijst je automatisch naar de actuele berekeningen van het huidige jaar (op dit moment: 2015).
 5. Aan de linkerkant verschijnt in de balk een menu met de verschillende toeslagen. Kies de toeslag die je wilt stopzetten.
 6. Je ziet nu rechts een nieuw menu verschijnen. Als tweede staat er "Ik wil mijn (huur)toeslag stopzetten".
 7. Het systeem vraagt per welke datum je de toeslag stop wil zetten. Dit is afhankelijk van wanneer je denkt geen recht meer te hebben op de toeslag. Bijvoorbeeld: je zet je huurtoeslag stop per 1-2-15, omdat je in februari bent verhuist naar een koophuis. Of je zet de kinderopvangtoeslag stop vanaf de datum dat het contract afloopt bij de kinderopvang. Wil je alles stopzetten van de toeslag voor het hele jaar? Kies dan de datum 1 januari 2015 (of elk ander jaartal).
 8. Nadat je de datum hebt ingevuld, vraagt het systeem of dit komt omdat er iets veranderd is in je inkomen.
  • Druk je 'ja', dan geeft het systeem aan dat je je inkomen kunt veranderen. Als je onder de grofweg 30.000 bruto op jaarbasis zit, kun je namelijk beter je inkomen aanpassen. Dan wordt in het volgende jaar (in dit geval 2016) getoetst hoe hoog je inkomen werkelijk was. Mocht je dan nog recht hebben op de toeslag, dan wordt dit automatisch toegekend.
  • Druk je 'nee', dan kun je doorgaan met het daadwerkelijk stopzetten van je toeslag.
 9. Vervolg het menu totdat je weer teruggestuurd wordt naar de homepagina van de Belastingdienst Toeslagen (je hebt dan 'ondertekend en verzonden'). Je hebt nu de toeslag helemaal stopgezet.
 10. Je krijgt binnen grofweg 6 tot 8 weken een nieuwe beschikking waarop staat dat je toeslag is stopgezet en een brief voor het terugbetalen (mits van toepassing) (twee aparte brieven).

Welke datum kun je aanhouden voor het stopzetten van je toeslagen?

Vaak spreekt dit redelijk voor zich. Je gaat uit je huurhuis of je kinderen gaan niet meer naar de kinderopvang. Het is duidelijk dat je vanaf die datum geen recht meer hebt op de toeslag.

Stopzetten per 1 januari

Wil je dat je toeslag voor het hele jaar stopgezet wordt? Kies dan voor 1 januari als stopdatum. Hiermee zie je af van je recht op de toeslag voor het gehele jaar.

Let op: Zet je het stop vanaf 1-1-2014 (dus niet 2015), dan wordt ook alles van 2014 teruggevorderd!

Wat betekent stopzetten van de toeslag?

Door het stopzetten van de toeslag, geef je aan bij de Belastingdienst dat je vanaf de opgegeven datum geen recht meer hebt op de toeslag. Je krijgt na ongeveer 6-tot 8 weken een brief (beschikking) dat de toeslag is stopgezet. Als je teveel ontvangen hebt, krijg je ook een brief waarin staat hoe je kunt terugbetalen.
(Zoals gezegd: Soms komt de terugbetaalbrief eerder dan de nieuwe beschikking).

Op het moment dat je de stopzetting hebt doorgegeven, zal de Belastingdienst achteraf niet meer kijken of je recht hebt op de toeslag na die stopdatum. Denk je dat je toch recht had, dan moet je de toeslag opnieuw aanvragen.

Alternatief voor stopzetten: je inkomen aanpassen

Op het moment dat je je toeslag wil stopzetten, vraagt het systeem: 'Komt dit omdat er iets is veranderd in je inkomen?'. Als dit het geval is en je klikt 'ja' aan, dan geeft het systeem aan dat je beter je inkomen kunt veranderen. Als grove stelregel kun je aanhouden dat als je minder dan 30.000 bruto per jaar verdient, je het beste je inkomen kunt aanpassen. Verdien je (veel) meer dan dat, dan is stopzetten waarschijnlijk beter.

Je inkomen moet je zo goed mogelijk inschatten. Daarvoor kun je je loonstrookjes gebruiken. Maak een optimistische schatting. Op die manier krijg je achteraf misschien nog iets extra's in plaats van dat je moet terugbetalen. Beiden wordt door de Belastingdienst gecontroleerd.

Wat is het verschil tussen het stopzetten van de toeslag per 1 januari en je inkomen op 30.000+ zetten?

Eerst even de overeenkomst: In beide gevallen zul je waarschijnlijk een 0 beschikking krijgen (je krijgt geen geld meer op basis van de toeslag).

Op het moment dat je de toeslag stopzet, zal de Belastingdienst ook achteraf niet meer kijken of je in die periode toch recht had op de toeslag. Denk je dat je wel recht had, dan kun/moet je dit opnieuw aanvragen.

Zet je echter je inkomen op meer dan 30.000, dan wordt in het volgende jaar (in 2016 voor het jaar 2015) gekeken wat je werkelijk inkomen was. Vervolgens wordt er voor heel 2015 gekeken of je recht had op de toeslag. Is dit het geval, hoe miniem ook, dan wordt dit automatisch op de definitieve beschikking aangegeven en uitbetaald.

Wat moet je terugbetalen?

Alles wat je na de stopdatum hebt gekregen, moet je terugbetalen. Ook krijg je vaak nog een uitbetaling van de toeslag nádat je hebt stopgezet, vanwege de verwerkingstijd. Houd dit dus even achter de hand.
Aangezien de Belastingdienst vooruit betaald, betekent dat (vaak) dat wat je op de 20ste vóór de stopdatum hebt gekregen, ook moet terugbetalen.

Voorbeeld: Je zet de toeslag op 8 april stop met ingangsdatum 1 april 2015. Aangezien er enige verwerkingstijd is, ontvang je hoogstwaarschijnlijk op 20 april nog een uitbetaling van deze toeslag. Deze wordt teruggevorderd.
Daarnaast heb je op 20 maart de vooruitbetaling gekregen voor april - ook deze zal worden teruggevorderd.

Wanneer moet je opletten met toeslagen?

Er zijn een aantal situaties waarin je moet opletten dat je niet teveel toeslag ontvangt. Dit heeft altijd te maken met veranderingen in je situatie - denk bijvoorbeeld aan samenwonen, een promotie krijgen, een verhuizing, et cetera. Maar wat het grootste punt is, is een veranderd inkomen - met name een inkomen dat (veel) hoger wordt. Dit leidt in veel gevallen tot het moeten terugbetalen van toeslagen.

Misschien wel de nummer 1 reden waardoor mensen (onverwachts) moeten terugbetalen is het feit dat gedacht wordt dat de Belastingdienst weet wat je verdient in een jaar. Over voorgaande jaren is dat (misschien) het geval, maar voor het huidige (en toekomstige) jaren niet! Geef daarom een verandering, zeker in je inkomen, altijd door aan de Belastingdienst Toeslagen! Doe desnoods een (zeer) optimistische schatting van je inkomen. Achteraf wordt je inkomen altijd gecorrigeerd voor wat het werkelijk was en wordt berekend of je dan recht had op toeslagen. Heb je te weinig gekregen aan toeslag, dan krijg je dit alsnog uitgekeerd.

Een aantal situaties waar het mis kan gaan:
 • Je was student en hebt nu een (fulltime) baan. Het inkomen stijgt (fors).
 • Je werkt onregelmatig en daardoor fluctueren je inkomsten per jaar. Dit jaar verdien je veel meer dan vorig jaar.
 • Je werkt veel over. Daardoor valt je totale bruto inkomen veel hoger uit dan je vooraf hebt opgegeven. Of je vergeet dit mee te rekenen in je inkomen.
 • Je wisselt van baan en gaat meer verdienen. Het inkomen stijgt.
 • Je gaat verhuizen naar een koopwoning. Je vergeet je huurtoeslag stop te zetten.
 • Je vermogen groeit (bijvoorbeeld door een erfenis) en je gaat over de vermogensgrens heen. Je zet de toeslag niet stop.

Let dus erg goed op als er iets veranderd in je situatie en geef dit zo snel mogelijk door.

En tot slot: Komt het door je inkomen dat je voor de ene toeslag niet meer in aanmerking komt? Check dan of je nog wel recht hebt op andere toeslagen (met name huurtoeslag & zorgtoeslag). Zo voorkom je verrassingen achteraf.
© 2015 - 2023 Marilyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toeslag aanvragen over afgelopen jaar of jarenToeslag aanvragen over afgelopen jaar of jarenHet kan gebeuren dat u vergeten bent om een fiscale toeslag aan te vragen. Stel u bent de zorgtoeslag uit 2021 vergeten,…
Bijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor toeslagenBijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor toeslagenWanneer je een huurhuis, kinderen of een zorgverzekering hebt kan je hiervoor een bijdrage in je kosten krijgen. Een der…
Betalingsregeling toeslagen: voorkom terugbetalenBetalingsregeling toeslagen: voorkom terugbetalenBetalingsproblemen kunnen zich voordoen als u een toeslag zoals de huurtoeslag, zorgtoeslag, het kindgebonden budget of…
Welke toeslagen zijn er?Mensen met een laag inkomen hebben recht op één of meerdere toeslagen. Deze toeslagen zijn bedoeld om de lagere inkomens…
De fiscale eenheidDe fiscale eenheidEen fiscale eenheid houdt in dat er één belasting wordt gegeven over meerdere belastingplichtige lichamen. Dit kunnen du…
Marilyn (105 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.