Boekhouden in Excel

Boekhouden in Excel Veel mensen hebben houden hun boekhouding bij in Excel. Dit is een ideaal systeem voor huishoudens en zeker kleine zelfstandige ondernemers. Er zijn echter een aantal voor- en nadelen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een hulplijn te bellen. Het is goed daarvan op de hoogte te zijn voordat je echt besluit of je wel of niet Excel wil gebruiken voor de boekhouding.

Gratis

Het eerste voordeel is dat het helemaal gratis kan zijn. In het ergste geval betaal je geld voor de licentie om het programma Excel te mogen gebruiken, maar er zijn tal van alternatieve Excel-programma's waardoor dit niets hoeft te kosten. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van Google-docs als je toegang hebt toet het internet. Deze bieden een compleet gelijkwaardige software. Een ander alternatief is Open Office. Voor veel andere boekhoudprogramma’s moet je hoge bedragen betalen om ze te mogen gebruiken. Open Office heeft ten opzichte van Excel wel aanzienlijk minder mogelijkheden. Zeker voor wie een iets geavanceerder programma wil ontwerper kan het beste Windows Excel gebruiken.

Excel makkelijk in te richten

Een tweede voordeel is dat je het boekhoudsysteem helemaal kan inrichten zoals je zelf wilt. Veel boekhoudsystemen hebben bepaalde eigenschappen die je niet nodig hebt, en die het daardoor het programma onnodig ingewikkeld kunnen maken. Zeker als je weinig ervaring hebt met boekhouding. Dus aan de ene kant is het voordeel van Excel dat je het zo simpel als mogelijk is kan houden. Aan de andere kant is het programma Excel zo geavanceerd dat je ook een programma kan maken voor een meer complexe boekhouding.

Templates

Als je niet wilt hoef je niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Op internet zijn er tal van sites die kant-en-klare boekhoudsystemen aanbieden die je vaak gratis kan downloaden. Daardoor kan je het een en ander proberen en ontdekken welk systeem het meest geschikt is voor jouw.

Nadelen

Er zijn echter ook aantal nadelen. Voor een deel komen die ook voor de voordelen. Een eerste nadeel is bijvoorbeeld dat je het programma zelf moet inrichten. Zeker de mensen die weinig verstand hebben van boekhouden, of computers of Excel zullen dit als een nadeel ervaren. Voor hun kan het fijner zijn om toch ergens een kant-en-klaar boekhoudprogramma aan te schaffen.

Boekhoudsysteem

Een tweede nadeel is dat de boekhouding van Excel tot op zekere hoogte geschikt kan zijn voor bedrijven. Op een geven ogenblik komt echter het punt, als een bedrijf te veel geldstromen heeft, dat ze toch een beter boekhoudsysteem nodig heeft. Dan moet vanuit Excel alles handmatig worden overgezet. Zeker bij een wat grotere en complexere boekhouding kan daar veel tijd in gaan zitten.

Geen advies

En een derde nadeel ten opzichte van een goed boekhoudprogramma is dat je geen hulplijn kan bellen of om advies kan vragen wanneer er ergens iets mis gaat. Voor het grootste deel zul je het dus zelf moeten oplossen. Zeker voor beginnende boekhouders kan het dus wel degelijk aan te raden zijn om een toch een echt boekhoudsysteem te gebruiken.
© 2009 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een goede boekhouding is onderdeel van het succesEen goede boekhouding is onderdeel van het succesEen goede boekhouding is van cruciaal belang voor het succes van een bedrijf. Het inschakelen van een accountantskantoor…
Wanneer een boekhouder of accountant in te hurenWanneer een boekhouder of accountant in te hurenMensen die een eigen bedrijf opgezet hebben, hebben de neiging om alle touwtjes in eigen handen te houden. Er zijn diver…
Boekhouder of accountant inhurenBoekhouder of accountant inhurenVeel ondernemers kiezen ervoor om de administratie uit te besteden, door het inhuren van een boekhouder of accountant. W…

AccountantsverklaringAccountantsverklaringEen accountantsverklaring wordt afgegeven door een accountant. Deze geeft deze verklaring af aan bedrijven en stichtinge…
Basiscursus boekhoudenBasiscursus boekhoudenBoekhouden lijkt heel ingewikkeld. Veel mensen zien er ook tegen op als ze net beginnen met een eigen bedrijfje. Er zijn…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 07-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Administratie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.