FinZap: het gratis boekhoudprogramma

FinZap: het gratis boekhoudprogramma Een eigen onderneming begint natuurlijk met een goed idee. Wanneer dat idee er eenmaal is en het is redelijk duidelijk welke richting je met je nieuwe bedrijf op wilt, zul je ontdekken dat er nog heel wat bij komt kijken. Met alleen een portie inzet en enthousiasme komt je er helaas niet (meer)... Eén van de dingen waar je goed over na moet denken, is de administratie. Doe je die zelf of laat je die doen? Vanwege het geld beslissen veel ZZP'ers tegenwoordig om de administratie in eigen hand te nemen? Maar wat voor pakket kies je dan? Liefst niet te duur, maar wel goed en functioneel. FinZap is een boekhoudpakket dat tegemoet komt aan deze eisen en wensen!

FinZap in het algemeen

FinZap is een relatief jong en gratis online boekhoudpakket. Dat betekent dus dat je je facturen altijd bij de hand hebt en dat de facturatie je helemaal niets kost. Tegen een klein maandelijks bedrag is het wel mogelijk om het standaard pakket uit te breiden met mogelijkheden om meer klanten en producten toe te kunnen voegen en meer facturen te kunnen genereren. Het boekhoudprogramma is speciaal ontwikkeld voor kleine en middelgrote bedrijven, maar indien gewenst, kunnen ook grotere bedrijven gebruik maken van het pakket. Registeren bij FinZap is eenvoudig en na bevestiging van het account kun je meteen aan de slag. Indien nodig kan er hulp worden gevraagd aan de makers/beheerders via mail en er kunnen ook vragen worden gesteld op het forum.

Mogelijkheden

FinZap kent vele mogelijkheden. Het programma bezit alle functionaliteiten die nodig zijn om de administraties van je bedrijf op orde te houden. Met FinZap is het onder andere mogelijk om klanten en hun gegevens te beheren, de producten die je aanbiedt te beheren, je inkopen bij te houden en rapporten en facturen te genereren.

Klanten en gegevens

In een FinZap-account is een formulier aanwezig om je klanten en hun bijbehorende gegevens netjes en overzichtelijk op te slaan. Indien er na verloop van tijd een groot aantal klanten in het account aanwezig is, is het soms moeilijk om klanten weer terug te vinden indien hun gegevens veranderd moeten worden. In FinZap is hiervoor een filter ontwikkeld waarmee op basis van een enkel gegeven een klant gevonden kan worden. De standaard versie van FinZap biedt de mogelijkheid om 100 klanten op te slaan.

Producten

Op eenzelfde wijze als dat klanten kunnen worden toegevoegd, kunnen er ook producten in de database worden gezet. Aan de producten kan een naam, prijs en BTW-percentage worden gekoppeld. De ingevoerde prijs is dus exclusief de BTW. BTW-percentages kunnen in FinZap handmatig worden toegevoegd en gewijzigd. Evenals bij de database voor de klanten, is het ook mogelijk om producten te zoeken op basis van een enkel gegeven.

Inkopen

Natuurlijk zijn niet alleen de uitgaande producten, maar ook de inkomende producten van belang. Inkopen kunnen gemakkelijk worden bijgehouden in FinZap. Van alle inkopen wordt een overzicht gemaakt zodat het aan het einde van het jaar gemakkelijk is te zien hoeveel geld er is uitgegeven aan de inkopen (en hoeveel geld er is binnen gekomen). Inkoopkosten worden inclusief en exclusief weergegeven in verband met de belastingdienst. Als vanzelfsprekend is het ook bij de inkopen mogelijk om te filteren/zoeken.

Facturatie

De facturatie is met FinZap heel eenvoudig. Bij de aanmaak van een factuur, moet er een klant worden geselecteerd en kunnen de producten, die eerder aan het account zijn toegevoegd, worden geselecteerd. Uiteraard is het mogelijk om hoeveelheden van producten aan te passen. Bij de instellingen dienen de gegevens van de producent (dus het leverende bedrijf) ingevuld te worden zodat ook daarvan de belangrijke gegevens op de factuur kunnen worden vermeld. Het tekstvak dat hierbij ook aanwezig is, geeft de mogelijkheid om onderaan de factuur een extra bericht te plaatsen met bijvoorbeeld de betalingstermijn. Op de factuur komen de bedragen exclusief BTW, de BTW-bedragen en de totaalprijs inclusief de BTW te staan. Zoals al eerder aangegeven kunnen ook de totalen van de facturen worden opgevraagd (voor een specifieke periode) om een overzicht van de inkomsten te krijgen.

Rapporten

Van de inkopen, producten en klanten kunnen rapporten worden opgevraagd. Deze worden dan in een zip-bestand naar het mailadres waarmee is geregistreerd, gestuurd. De rapporten kunnen worden geopend met Excel en bevatten de tot dan toe ingevoerde gegevens. Zo kunnen klantgegevens en andere gegevens ook offline worden opgeslagen.
© 2015 - 2024 Trude, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekhouden als een pro, zonder boekhoudkennis: AcumulusBoekhouden als een pro, zonder boekhoudkennis: AcumulusWerk je als zzp'er, dan is een goede boekhouding een must. Hiervoor kan je natuurlijk een boekhouder inhuren, maar vaak…
Basisbegrippen van het boekhoudenBasisbegrippen van het boekhoudenHet is verplicht om de boekhouding van je bedrijf bij te houden. Het is namelijk de basis van een gezond bedrijfsbeheer…
Boekhouden voor beginners: Bijhouden inkomsten en uitgavenBoekhouden is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Je kunt natuurlijk kiezen voor een cursus boekhouden voor beginners of…

Gevolgen niet op tijd betalen collegegeldGevolgen niet op tijd betalen collegegeldStudenten kunnen hun collegegeld in één keer of in termijnen betalen. Wordt het collegegeld niet op tijd betaald, bijvoo…
Handelen in gebruikte goederen: de margeregelingHandelen in gebruikte goederen: de margeregelingEr gelden aparte belastingregels voor wie handelt in tweedehands goederen. Ondernemers kunnen gebruik maken van de zogeh…
Bronnen en referenties
  • www.finzap.nl
Trude (38 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Administratie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.