Geld overboeken, hoelang duurt het en waarom kost het tijd?

Geld overboeken, hoelang duurt het en waarom kost het tijd? Je wilt geld overboeken naar een andere rekening. Hoe lang duurt het voordat het bedrag op die rekening wordt bijgeschreven? Dat is van een aantal factoren afhankelijk, zoals of jij en de ontvanger bij dezelfde bank zitten, waar de bank van de ontvanger zich bevindt, etcetera. En waarom wordt het geld niet meteen bijgeschreven als je het overmaakt? Hier onder vind je alles over het overboeken van geld.

Hoelang duurt het voordat de ontvanger het geld op zijn/haar rekening krijgt bijgeschreven?

Dit is van een aantal factoren afhankelijk. De volgende opsomming geeft een overzicht. Let op: deze informatie heeft enkel betrekking tot internetbankieren.

Van een Nederlandse rekening naar een rekening bij dezelfde bank

Wanneer je geld overmaakt naar een andere rekening bij dezelfde bank wordt het geld vaak vrijwel direct bijgeschreven. De boekdatum is ook dezelfde dag, mits de transactie voor 21:00* op een doordeweekse dag plaatsvindt. Is dit niet het geval en vindt de transactie na 21:00 uur plaats of in het weekend, dan is de boekdatum de eerstvolgende werkdag. Wanneer je geld overmaakt kan je aan de IBAN-code zien of diegene dezelfde bank heeft als jij, als dit zo is komen de vier letters na "NL(cijfer, cijfer)" overeen. Verschillen deze letters van de letters die in je eigen IBAN-code voorkomen, heeft de ontvanger niet dezelfde bank.

Van een Nederlandse rekening naar een rekening bij een andere Nederlandse bank

Wanneer je geld overmaakt naar een rekening van een andere Nederlandse bank wordt het bedrag dezelfde dag nog bijgeschreven op de rekening van de ontvanger, mits de overschrijving plaatsvindt op een werkdag voor 14:00*. Vindt de overboeking plaats na 14:00 of in het weekend, dan wordt het geld de eerstvolgende werkdag bijgeschreven op de rekening van de ontvanger. De boekdatum is de datum waarop het geld binnenkomt op de rekening van de ontvanger.

Van een Nederlandse rekening naar een rekening bij een buitenlandse bank

Wanneer je voor 16:30* geld overboekt naar een buitenlandse rekening duurt het één tot vijf werkdagen tot het bedrag is bijgeschreven op de ontvangende rekening. Het precieze aantal werkdagen is afhankelijk van de valuta die de ontvangende bank gebruikt en waar de bank is gevestigd. De volgende tabel geeft een indicatie van wanneer bedragen worden bijgeschreven. Let op: Het aantal dagen in deze tabel klopt niet altijd en is afhankelijk van de verwerkingssnelheid van de ontvangende bank.

ValutaLand binnen de EER¹Land buiten de EER¹
EuroEerstvolgende werkdag5 werkdagen
Overige EER¹-valuta4 werkdagen5 werkdagen
Andere valuta5 werkdagen5 werkdagen
¹De volgende landen zijn aangesloten bij de EER (Europese Economische Ruimte). Indien een land geen gebruik maakt van de euro staat de valuta van dit land tussen haakjes aangegeven.
Nederland, Finland, België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Bulgarije (BGN), Cyprus, Denemarken (DKK), Estland, Hongarije (HUF), Kroatië (HRK), Letland, Litouwen, Malta, Polen, Roemenië (RON), Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (GBP), Zweden (SEK).


Van een buitenlandse rekening naar een rekening bij een Nederlandse bank

Hoelang het duurt voordat het geld op de Nederlandse rekening is bijgeschreven is afhankelijk van de valuta van het land waar de buitenlandse bank zich bevindt en van de verwerkingssnelheid van de buitenlandse bank. Internationaal zijn de verschillen tussen banken op dit gebied groot. Wanneer een Nederlandse bank de betaling voor 16:30* op een werkdag binnenkrijgt staat het geld nog dezelfde dag op de ontvangende rekening. Komt het geld later dan 16:30 of in het weekend binnen dan staat het de eerstvolgende werkdag op de ontvangende rekening.

*Dit kan per bank verschillen. Raadpleeg de website van je eigen bank voor de precieze tijden die deze hanteert.

Waarom zit er zoveel tijd tussen het versturen en het ontvangen van geld?

Alle banken in Nederland zijn onderhevig aan strenge controle vanuit de Nederlandse centrale bank: de Nederlandse Bank (DNB). Deze controlerende bank houdt van elke bank bij hoeveel geld ze in haar kassen heeft, hoeveel leningen ze heeft lopen, hoeveel de bank zelf aan schulden heeft, enzovoorts.

Wanneer een gebruiker van een bank geld overmaakt naar een gebruiker van diezelfde bank verandert er niets aan de getallen die de Nederlandse Bank heeft van deze bank, aangezien het totaalbedrag aan geld in de kassen van deze bank gelijk blijft. Het geld verandert immers van rekening, maar is nog steeds onder beheer van dezelfde bank. Deze bank hoeft dus alleen maar het geld over te boeken van de ene rekening naar de andere en de Nederlandse Bank hoeft geen rol te spelen in de transactie.

Wanneer een gebruiker van de ene bank geld overmaakt naar een andere bank zit het anders in elkaar. Het geld loopt via de Nederlandse Bank, die eerst controleert waar het geld vandaan komt en waar het heen gaat. De balansen van de betalende bank en de ontvangende bank worden opnieuw opgemaakt. de Nederlandse Bank verwerkt dit soort orders dag en nacht, maar omdat het proces vrij uitgebreid is duurt het vaak een aantal uren tot een dag voordat de ontvangende bank het geld binnenkrijgt.

Wanneer een transactie plaatsvindt tussen twee banken in verschillende landen, moeten de twee centrale banken van deze landen allebei hun controlerende functie uitvoeren en hierbij ook met elkaar samenwerken. Hierdoor duurt het overboeken tussen verschillende landen vaak een aantal werkdagen. Met de komst van de EER en vooral de euro is het betalingsverkeer binnen Europa een stuk sneller geworden aangezien de samenwerking tussen de centrale banken sneller kan verlopen.
© 2015 - 2024 Ectrie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld overmaken naar ChinaGeld overmaken naar ChinaGeld overmaken naar China neemt fors toe want meer en meer goederen worden in China besteld. Denk bijvoorbeeld aan het i…
Hoeveel tijd neemt een internationale overboeking in beslag?Hoeveel tijd neemt een internationale overboeking in beslag?Moet je dringend geld overmaken naar het verre buitenland, dan wil je uiteraard dat het snel aankomt en gemakkelijk is g…
Verkeerde overboeking, betaling of incasso? Wat kun je doen?Verkeerde overboeking, betaling of incasso? Wat kun je doen?Betalingen worden steeds meer digitaal en we gebruiken steeds minder contant geld. Of het nu gaat om het automatisch bet…
Inloggen en overboeken met de e.dentifier2 van ABN AMROInloggen en overboeken met de e.dentifier2 van ABN AMROIn het tijdperk waarin elektronica steeds belangrijker wordt is het belangrijk dat mensen ook weten hoe ze online moeten…

Handelen in gebruikte goederen: de margeregelingHandelen in gebruikte goederen: de margeregelingEr gelden aparte belastingregels voor wie handelt in tweedehands goederen. Ondernemers kunnen gebruik maken van de zogeh…
WaarderingsgrondslagenHet boekhoudkundig waarde- en winstbegrip is gebaseerd op een toerekening van opbrengsten en kosten aan perioden. Een on…
Bronnen en referenties
  • https://www.ing.nl/particulier/betalen/betaalpakketten/snelheid-betalingsverkeer.html
  • https://www.ing.nl/zakelijk/betalen/internationaal-betalingsverkeer/landen-en-valuta-EER/index.html
  • http://onsgeld.nu/oplossing/dnb-en-het-betaalsysteem/
Reacties

Veerle, 31-05-2017
Er is op woensdag 24/05/2017 een bedrag overgemaakt van 15.000 euro
van China naar mijn ING-rekening in België. Hoe lang duurt het eer dit
op mijn rekening staat? Reactie infoteur, 07-08-2017
Beste Veerle,
China valt buiten de Europese economische ruimte (EER) en maakt geen gebruik van de euro. Hierdoor duurt het vijf werkdagen voordat een overboeking vanuit een Chinese bank is bijgeschreven op een rekening van een Nederlandse bank.

Dirk, 02-05-2017
Er is dinsdag 8000 USD over gemaakt vanuit Curacao naar een Nederlandse dollar rekening hoe en het staat er nog niet op hoe kan dat en of hoe lang gaat dit nog duren? Reactie infoteur, 07-08-2017
Beste Dirk,
Curacao valt buiten de Europese economische ruimte (EER) en maakt geen gebruik van de euro. Hierdoor duurt het vijf werkdagen voordat een overboeking vanuit een Curacaose bank is bijgeschreven op een rekening van een Nederlandse bank. Als het om een dollar-rekening gaat kunt u het geld hoogstwaarschijnlijk nog eerder verwachten.

Wendy, 19-04-2017
Beste,
Heb gisteren morgen geld overgeschreven naar een Franse bank, hoelang duurt het voor zij dat hebben? Reactie infoteur, 07-08-2017
Beste Wendy,
Het geld zou binnen 1 werkdag moeten worden bijgeschreven. Als dit niet het geval is kunt u het best contact opnemen met uw bank.

Digger, 26-03-2017
Hallo ik heb een vraag, een oom van mij woont in Dubai en wil mij geld sturen, nu moet ik ook kosten betalen voor de transactie, is dit normaal en waar moet ik rekening mee houden? Reactie infoteur, 07-08-2017
Beste Digger,

In de meeste gevallen zijn er geen kosten verbonden aan elektronische transacties. U kunt het best contact opnemen met uw bank.

Laurent, 11-03-2017
Ik wil 120000 overmaken van garantiebank in Turkije naar bank in België, wanneer staat het op mijn rekening en hoeveel kosten zijn er? Reactie infoteur, 07-08-2017
Beste Laurent,
Gezien de grootte van het bedrag kunt u het best contact opnemen met uw bank.

Joost, 11-02-2017
Ik heb geld overgemaakt naar een Engelse rekening dat is nu al 10 dagen geleden. Volgens ontvanger nog steeds niet bijgeschreven. Wat kan ik doen? Reactie infoteur, 07-08-2017
Beste Joost,

U kunt het best contact opnemen met uw bank.

Ik, 19-01-2017
Ik heb wat verkocht online en diegene heeft maandagochtend betaald vanuit België. Maar het staat er vandaag donderdag nog steeds niet op. Ze heeft wel de tenaamstelling l.j i.j van gemaakt. Is dat een probleem? Op internet staat dat het 1 werkdag duurt.
Mvg Amanda Reactie infoteur, 07-08-2017
Beste Amanda,

Het bedrag zou binnen een werkdag op uw rekening moeten staan. Als dit niet het geval is kunt u het best contact opnemen met uw bank.

Peter, 07-12-2016
Een relatie van mij heeft problemen wat betreft achterstallige betalingen en beslagleggingen.
Nu heeft zijn familie een bedrag overgeboekt vanuit Turkije om aan zijn verplichtingen te voldoen.
De overboeking is 1 december gedaan en we zijn nu een week (5 werkdagen) verder is dit normaal of moet ik me zorgen gaan maken? Reactie infoteur, 07-08-2017
Beste Peter,

Het bedrag zou binnen 5 werkdagen bijgeschreven moeten zijn. U kunt contact opnemen met uw bank als dit niet het geval is.

Ed, 29-11-2016
Hoi, vraagje, vanmorgen voor 11 uur geld van België naar Nederlandse ing rekening gestuurd. Is het er dan vandaag of morgen. 15.15 stond het er nog niet. Kan het straks nog komen of pas morgen? Reactie infoteur, 07-08-2017
Beste Ed,

Het kan 1 werkdag duren vanaf het moment dat de betaling is verstuurd.

Thea, 17-08-2016
Er is op 15-08 een geldbedrag overgemaakt naar mijn ing rekening vanuit noorwegen. Wanneer staat het op mijn rekening? Reactie infoteur, 07-08-2017
Beste Thea,

Noorwegen is lid van de EER maar gebruikt niet de euro. Hierdoor zou het geld binnen 4 dagen op uw rekening moeten worden bijgeschreven.

Jard, 13-08-2016
Ik werk deze zomer in Frankrijk, maar mijn Franse werkgever weigert om mijn loon over te maken (in plaats daarvan krijg ik een cheque). Komt dit doordat het geld kost om geld over te maken van Frankrijk naar Nederland? Reactie infoteur, 07-08-2017
Beste Jard,

Meestal kost het geen geld om geld over te maken van Frankrijk naar Nederland. Dit kan echter per buitenlandse bank en per bedrag verschillen.

Ids, 03-08-2016
Hallo. Mijn vriendin heeft vanochtend geld overgemaakt van een Iraanse rekening na een Nederlandse rekening. Wanneer staat het geld op de Nederlandse rekening? Reactie infoteur, 07-08-2017
Beste Ids,

De VS valt buiten de Europese economische ruimte (EER) en maakt geen gebruik van de euro. Hierdoor duurt het tot vijf werkdagen voordat een overboeking vanuit een Iraanse bank is bijgeschreven op een rekening van een Nederlandse bank.

Joky, 03-07-2016
Hallo,
1 Juli wordt voor de eerste keer mijn pensioen in Euro's vanuit Amerika overgemaakt naar de Rabobank.
Hoe lang zou dat gaan duren?
Bedankt voor ue antwoord.

Joky Reactie infoteur, 07-08-2017
Beste Joky,

De VS valt buiten de Europese economische ruimte (EER) en maakt geen gebruik van de euro. Hierdoor duurt het tot vijf werkdagen voordat een overboeking vanuit een Amerikaanse bank is bijgeschreven op een rekening bij een Nederlandse bank.

Nicole, 18-06-2016
Als ik geld overmaak van de bank of amerca naar mijn Nederlandse rekening moet ik dan weer belasting over dat bedrag betalen ook als ik er in Amerika al belasting over heb betaald? Reactie infoteur, 26-06-2016
Beste Nicole,

Voor deze vraag kunt u het beste contact opnemen met de belastingdienst.

Jan, 15-06-2016
Vandaag op 15-6-2016 is geld gestort vanuit austria bank in Oostenrijk op mij ING bank, wanneer zou ik dat op mij rekening krijgen? Reactie infoteur, 26-06-2016
Beste Jan,

Oostenrijk is lid van de EER en gebruikt de euro. Hierdoor zou het geld de eerstvolgende werkdag op uw rekening moeten worden bijgeschreven mits het voor 16:00 is overgemaakt.

Cita, 26-04-2016
Er is vrijdag of zaterdag vanuit Spanje geld overgemaakt naar een Nederlandse bank, de sns bank. Hoe lang duurt dat voordat het op de rekening staat?

Deze persoon heeft iets gereserveerd van marktplaats. Maar was op vakantie in Spanje en zou het geld overmaken. Nou hoop ik niet dat ze iets verkeerds doen met de rekening. Je hoort zoveel tegenwoordig. Reactie infoteur, 26-06-2016
Beste Cita,

Spanje is lid van de EER en gebruikt de euro. Hierdoor zou het geld de eerstvolgende werkdag op de ontvangende rekening moeten worden bijgeschreven mits het voor 16:00 is overgemaakt.

Yulita, 12-04-2016
Hallo mijn vraag is hoelang duurt het om van nederlandse ING naar Bank of America in Florida USA geld over te maken? Hoe lang is het onderweg?
Ik heb 31-03-2016 voor 13:00 uur overgemaakt. Tot nu toe is nog niet ontvangen.

Gr.yulita Reactie infoteur, 26-06-2016
Beste Yulita,

De VS valt buiten de Europese economische ruimte (EER) en maakt geen gebruik van de euro. Hierdoor duurt het tot vijf werkdagen voordat een overboeking vanuit een Nederlandse bank is bijgeschreven op een rekening van een Amerikaanse bank.

Marga, 22-02-2016
Er is 21 februari geld overgemaakt vanuit België, wanneer staat het op mijn rekening in Nederland? Reactie infoteur, 26-06-2016
Beste Marga,

België is lid van de EER en gebruikt de euro. Hierdoor zou het geld de eerstvolgende werkdag op uw rekening moeten worden bijgeschreven mits het voor 16:00 is overgemaakt.

Adam, 13-01-2016
Hallo, mijn vraag is hoelang duurt het om van Duitse ING naar Nederlandse ING geld over te maken? Hoelang is het onderweg? Degene in Duitsland heeft het 11-1-2016 op maandag overgemaakt om 16uur.

gr adam Reactie infoteur, 26-06-2016
Beste Adam,

Duitsland is lid van de EER en gebruikt de euro. Hierdoor zou het geld de eerstvolgende werkdag op uw rekening moeten worden bijgeschreven mits het voor 16:00 is overgemaakt. Voor vragen kunt u het beste contact opnemen met de ING bank.

Rich, 08-01-2016
Hi

Woensdag 18.00 uur 12000 $overgemaakt naar de usa nu vrijdag avond nog niet daar, wat n kolder hoe lang duurd dit nog max.

Grt rich Reactie infoteur, 26-06-2016
Beste Rich,

De VS valt buiten de Europese economische ruimte (EER) en maakt geen gebruik van de euro. Hierdoor duurt het tot vijf werkdagen voordat een overboeking vanuit een Nederlandse bank is bijgeschreven op een rekening van een Amerikaanse bank.

Amanda, 04-01-2016
Er is een bedrag van deutchebank naar mijn ing rekening overgeschreven op 30-12-2015 heb nog altijd niks binnen hoe lang duurt zo'n overboeking?
Grtjs Reactie infoteur, 26-06-2016
Beste Amanda,

Duitsland is lid van de EER en gebruikt de euro. Hierdoor zou het geld de eerstvolgende werkdag op uw rekening moeten worden bijgeschreven mits het voor 16:00 is overgemaakt. Voor vragen kunt u het beste contact opnemen met de ING bank.

Catherine, 01-01-2016
Als bovenstaand de reden is voor het lang moeten wachten, waarom duurt het dan toch tot maandag als je vrijdagavond om 22.00 uur van de ene rekening naar de andere rekening overmaakt terwijl het dezelfde bank is? Het wordt dus gewoon het hele weekend ergens binnen die bank geparkeerd. Bovendien ga ik er vanuit dat niemand bij DNB dit handmatig doet dus zou het niet uit moeten maken of het vrijdagavond om donderdagavond is als je geld overmaakt. Het is toch te idioot voor woorden dat we ruimweg in de 21e eeuw, voor 14.00 uur geld over moeten boeken naar een andere bank omdat het anders drie dagen duurt! Ik vind het diefstal. En iedereen schijnt het maar te accepteren. We hebben niets geleerd van alle sjoemelpraktijken in het geldwezen de afgelopen jaren. Reactie infoteur, 26-06-2016
Beste Catherine,

De snelheid waarmee geld wordt overgeboekt tussen rekeningen bij dezelfde bank wordt bepaald door de bank in kwestie. Voor vragen kunt u het beste contact opnemen met uw bank.

Celik, 29-12-2015
Beste,

Vandaag word er vanuit turkije een bedrag van 20,000,- overgemaakt naar mijn abn amro bank!

Hoe lang duurd het voordat het op mijn rekeningnummer word bijgeschreven? Reactie infoteur, 26-06-2016
Beste Celik,

In uw geval zal de overboektijd niet afwijken. Voor bedragen tot 250.000 staat het geld in principe binnen vijf werkdagen op de rekening van de ontvanger. De Nederlandse Bank kan ervoor kiezen om een extra controle uit te voeren op de herkomst en bestemming van grote bedragen, hierdoor kan het in sommige gevallen langer duren voordat het geld wordt bijgeschreven op de rekening van de ontvanger.

Gerard, 21-12-2015
Op 23 december zal vanuit Zweden een bedrag van ca US$ 220.000 naar onze ABN US$ rekening overgemaakt worden.
- wanneer kan ik dit op onze US$ rekening verwachten?

Ik neem eigenlijk aan na 1 werkdag omdat er geen valuataconversie nodig is. Zeker met ook de twee kerstdagen EN het weekend ertussen kan het anders wel erg lang gaan duren. Reactie infoteur, 26-06-2016
Beste Gerard,

Er is inderdaad geen valutaconversie nodig. Ook maakt Zweden deel uit van de EER. U mag er dus in principe van uitgaan dat het geld de volgende werkdag op de rekening van de ontvanger staat. Voor zekerheid kunt u contact opnemen met uw bank.

Diego, 15-12-2015
Ik wil 3 miljoen overboeken van een Nederlandse bank naar een Nederlandse bank, mijn vraag is of je daar ook kosten overheen moet betalen. Reactie infoteur, 16-12-2015
Beste Diego,

Over het algemeen zitten aan het elektronisch overboeken van grote bedragen geen kosten verbonden. U kunt telefonisch contact opnemen met de bank vanwaar u het geld over wilt boeken om te vragen wat hun precieze beleid is in deze situatie.

Esmee, 08-12-2015
Is er een verschil in de tussenliggende tijd van overboeken als het een groot bedrag betreft?
Dus 2 verschillende banken binnen Nederland maar een bedrag van meer dan 25.000 Reactie infoteur, 16-12-2015
Beste Esmee,

In uw geval zal de overboektijd niet afwijken. Voor bedragen tot 250.000 staat het geld in principe de volgende dag op de rekening van de ontvanger. De Nederlandse Bank kan ervoor kiezen om een extra controle uit te voeren op de herkomst en bestemming van grote bedragen, hierdoor kan het in sommige gevallen langer duren voordat het geld wordt bijgeschreven op de rekening van de ontvanger.

Naomi, 30-11-2015
Hoe lang duurt het voordat ik geld ontvang vanuit Zuid-Afrika? Reactie infoteur, 16-12-2015
Beste Naomi,

Zuid Afrika valt buiten de Europese economische ruimte (EER) en maakt geen gebruik van de euro. Hierdoor duurt het vijf werkdagen voordat een overboeking vanuit een Zuid-Afrikaanse bank is bijgeschreven op een rekening van een Nederlandse bank.

Rozzé, 16-10-2015
Mijn vriend heeft geld naar mij overgeboekt vanuit zijn ING bank in Engeland op woensdag avond, wanneer ontvang ik het geld op mijn ABNA bank? Reactie infoteur, 16-12-2015
Beste Rozzé,

Het geld staat binnen vier werkdagen op uw rekening. In uw geval zal u uiterlijk op dinsdag aanstaande het geld ontvangen. Het overboeken kost tijd omdat het bedrag moet worden omgezet van Britse ponden naar euro's door de Britse centrale bank en vervolgens moet worden gecontroleerd door de Nederlandse centrale bank.

Silvana, 12-10-2015
Aankomende donderdag (15-10-2015) wordt er door een Italiaanse geld naar mijn rekening overgeboekt. Hoe lang kan het duren voor ik het bedrag op mijn Nederlandse rekening (ING) heb? Reactie infoteur, 16-12-2015
Beste Silvana,

Het geld staat de eerstvolgende werkdag op uw rekening. In uw geval zal dit vrijdag 16 oktober zijn.

Van den Adel, 24-08-2015
Mijn vraag is: vrijdag 21-8-2015 is er geld overgemaakt naar mijn rekeningnummer. Wanneer kan ik zien dat het is bijgeschreven is? Reactie infoteur, 16-12-2015
Beste Van den Adel,

Dit is afhankelijk van uw bank en de bank vanwaar het geld is overgemaakt, zie bovenstaande overzichten. Het bedrag is voor u zichtbaar zodra het op uw rekening is ontvangen.

Ectrie (8 artikelen)
Gepubliceerd: 13-03-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Administratie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.