Wat moet ik doen na een aanrijding?

U kunt eenvoudig betrokken raken bij een ongeval. Door verstandig te handelen bij een ongeval kunt u latere problemen voorkomen. Door een stom foutje van uzelf of van een andere weggebruiker kunt u betrokken raken bij een ongeval. De auto’s die zich op de openbare weg begeven, zijn verplicht verzekerd. De afwikkeling van een schade zal dan ook gebeuren tussen de verzekeraars onderling. Het maakt echter een groot verschil of u de veroorzaker of het slachtoffer van het ongeval bent. Dit geldt vooral in het geval u uw auto niet WA/Casco verzekerd hebt. U krijgt bij een beperktere verzekeringsvorm uw eigen schade niet uitgekeerd indien u de veroorzaker bent van de schade.

Ook in het geval er wel sprake is van een WA/Casco dekking zijn de belangen groot. De veroorzaker zal een claim krijgen op de autoverzekering, waardoor de premie het komende verzekeringsjaar kan gaan stijgen.

U bent de veroorzaker, wat gaat de aanrijding u kosten?

De schade van de tegenpartij gaat verhaald worden bij uw verzekeraar. Dit zal ten koste gaan van de schadevrije jaren, wat weer invloed heeft op de hoogte van de te betalen premie voor de autoverzekering. De premie zal het komende verzekeringsjaar kunnen gaan stijgen tussen de 15 en 25 procent. Indien u meer dan tien jaar schadevrij hebt gereden, zal de terugval geen tot weinig invloed hebben op de hoogte van de premie. Uw eigen schade wordt vergoedt indien u all risks (WA/Casco) verzekerd bent. Hebt u uw auto beperkter verzekerd, dan krijgt u niets uitgekeerd van uw verzekeraar om de schade aan uw auto te compenseren.

De tegenpartij is de veroorzaker, wat krijgt u uitgekeerd

De verzekeraar van de tegenpartij moet u schadeloos gaan stellen. Hebt u de auto WA/Casco verzekerd? Dan zal uw autoverzekeraar u gaan compenseren voor de schade. De verzekeraar gaat het vervolgens weer verhalen bij de verzekeraar van de tegenpartij.

Wat moet ik doen bij een aanrijding?

Bij ongevallen met uitsluitend blikschade is het vaak niet noodzakelijk om de politie in te schakelen. Zij zijn namelijk geen getuige geweest van het ongeval. Indien de tegenpartij een tegenstrijdig verhaal heeft, kunt u beter wel de politie inschakelen. Maak direct na de schade foto’s van de situatie, vanuit verschillende posities. Vervolgens moet u met de tegenpartij een schade aangifte formulier gaan invullen, die u altijd in auto moet hebben liggen. Dit voorkomt dat één van de partijen later een ander verhaal afsteekt uit financieel belang.

U doet het helemaal goed als u ook nog getuigen aanspreekt waar u de gegevens van opschrijft. In het geval er onenigheid is kunt u deze getuige een verklaring laten afleggen.

Wie is aansprakelijk voor de schade?

U mag geen uitspraken doen over het feit dat u schuldig bent. Dit is namelijk ter beoordeling van de verzekeraar. Een dergelijke uitspraak kan de verhaalmogelijkheid van uw verzekeringsmaatschappij namelijk verzwakken. Het verkeersrecht is niet altijd duidelijk, dus wees voorzichtig met aanvaarding van de schuld.

Auto wegslepen

Bij een ongeval waarbij uw auto moet worden weggesleept, moet u altijd eerst contact opnemen met de verzekeraar. Zij moeten namelijk aangeven waar de auto heengebracht moet worden. Mogelijk heeft uw verzekeraar gunstige afspraken met bepaalde reparateurs. Zou u de auto naar een andere garage laten slepen, dan kan de verzekeraar u extra kosten (eigen risico) in rekening brengen. Het sleepbedrijf kan de auto ook nog een keer verplaatsen, maar de kosten zullen voor uzelf zijn.
© 2010 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bonus-/malusladder autoverzekeringBonus-/malusladder autoverzekeringAutoverzekeraars gebruiken een bepaald systeem om de premie voor de autoverzekering vast te stellen: de bonus-/malusladd…
Wat kost een autoschade bij schuld?Wat kost een autoschade bij schuld?De auto’s die zich in Nederland op de openbare weg begeven, zijn verplicht verzekert tegen veroorzaakte schades aan ande…
Wat te doen bij een aanrijdingWat te doen bij een aanrijdingEen aanrijding kan ontstaan door uw toedoen of door toedoen van een ander. In beide gevallen moet u weten wat u te doen…
Schadevrije jaren bent u snel weer kwijtDe hoogte van de premie voor de autoverzekering is voor een groot deel afhankelijk van de opgebouwde schadevrije jaren.…

Overlijdensrisicoverzekering: overstappen kan geld besparenLevensverzekering of overlijdensrisicopolis. De meeste mensen met een eigen woning en een hypotheek hebben ook een overl…
Reactie

Ria, 06-09-2011
Hallo. ik heb vandaag een aanrijding gehad op een parkeerplaats. ik wilde mijn auto in het vak rijden wat ik ook deed naast een stilstaande auto die netjes in het vak stond. echter ben ik halver wege met het indraaien. en de bestuurder van de al geparkeerde auto doet zijn portier open en bom ik zit er tegen aan. Deze auto heeft schade aan zijn portier en ik aan mijn bumper (daar waar portier tegen mijn auto komt)… wie is er nu aansprakelijk? Reactie infoteur, 06-09-2011
Ria, deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Over het algemeen ligt de schuld bij diegene die rijdt. Jij was aan het rijden, dus lijkt de schul ook bij jou te liggen. Aan de hand van de situatieschets kan de schuld anders komen te liggen.

Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 22-09-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.