Scheiden en verzekeringen

Scheiden en verzekeringen Nadat huwelijkspartners besloten hebben om te gaan scheiden moeten ook de verzekeringen gesplitst en gewijzigd worden. Een echtscheiding houdt in de meeste gevallen in dat alle bezittingen en schulden door tweeën moeten worden gedeeld. Indien het huwelijk is gesloten op basis van huwelijkse voorwaarden dan is de verdeling afhankelijk van wat is vastgelegd bij de notaris.

Gemeenschappelijk bezit

Het verdelen van de bezittingen klinkt eenvoudiger dan dat het is. Geld is eenvoudig te verdelen, maar de overige bezittingen zullen problemen opleveren bij het verdelen. Het grootste probleem is over het algemeen de gemeenschappelijke eigen woning. In de meeste gevallen zal hier overwaarde inzitten. Deze overwaarde is niet eenvoudig in de boedelverdeling te betrekken. Ook de verzekeringen kunnen de nodige problemen opleveren.

Levensverzekeringen

Levensverzekeringen kunt u onderverdelen in risicoverzekeringen en waardeverzekeringen. Risicoverzekeringen zijn polissen die uitkeren zodra een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt. In deze polis wordt geen waarde opgebouwd, maar de verzekeringsnemer betaald een bepaalde premie om bijvoorbeeld het risico van het overlijden af te dekken (overlijdensrisicoverzekering). Daarnaast kunt u een waardeverzekering afsluiten. Deze verzekeringen kennen een spaargedeelte in de verzekering. Een voorbeeld van een waardeverzekering is de lijfrenteverzekering. Gedurende de looptijd wordt er waarde opgebouwd in de polis. Na een scheiding moeten deze polissen in de boedelscheiding meegenomen worden. Deze polissen zouden gesplitst kunnen worden door de verzekeraar, zodat elk van de ex-partners een deel van de waardeopbouw meeneemt.

Begunstiging levensverzekering

De begunstiging behoeft vaak ook enige aanpassing. Bij bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering is de eerste begunstigde vaak de echtgenoot of echtgenote. Toch komt het vaak voor dat de begunstiging geplaatst is op de naam van de partner en niet op de omschrijving echtgenoot of echtgenote. Hierdoor kan er een ongewenste situatie ontstaan. Stel u bent gescheiden en hertrouwd en u overlijdt. Indien u een overlijdensrisicoverzekering heeft die gesloten is voor uw echtscheiding dan staat mogelijk uw ex nog als begunstigde op de polis. De ex heeft is dat geval recht op de uitkering uit de polis.

Schadeverzekeringen: woonhuis, inboedel, aansprakelijkheid

Deze lopende schadeverzekeringen kunnen eenvoudig worden gewijzigd rekening houden met de nieuwe situatie. Deze polissen kunnen door één van de ex-partners op naam worden gezet. De meest logische is dat diegene die in het huis blijft wonen deze verzekeringen houdt. Er moet wel opnieuw gekeken worden naar de dekking en de hoogte van het verzekerd bedrag.

Schadeverzekeringen: autoverzekering

Diegene die de auto krijgt, krijgt ook de verzekering. Toch is het handig om hier iets nauwkeuriger naar te kijken. De gezamenlijk opgebouwde schadevrije jaren blijven namelijk ook in de polis van één van de ex-partners. Zodra de andere ex-partner weer een auto koopt moet deze met nul schadevrije jaren beginnen en dus met een hoge verzekeringspremie. In geval van een echtscheiding kunt u de autoverzekeraar verzoeken om de schadevrije jaren te splitsen en te verdelen over beide bestuurders.

Overige verzekeringen

Alle verzekeringen behoeven aandacht bij een echtscheiding. De zorgpolis waarbij beide ex-partners op één polis staan, maar ook de gezinsongevallenverzekering en de doorlopende reisverzekering. U doet er verstandig aan om alle polissen na te lopen. Ook moet u uw pensioenfonds op de hoogte stellen om latere problemen te voorkomen.
© 2009 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillen echtscheiding en scheiding van tafel en bedVerschillen echtscheiding en scheiding van tafel en bedGehuwden die niet meer samen door het leven willen gaan, kunnen een echtscheiding aanvragen of een scheiding van tafel e…
Voordelen huwelijkse voorwaardenVoordelen huwelijkse voorwaardenDe meeste Nederlanders zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Door voorafgaand aan het huwelijk samen naar de notari…
Echtscheiding: hoe ga je scheiden?Echtscheiding: hoe ga je scheiden?Het zal niet de bedoeling zijn op het moment dat je gaat trouwen, maar helaas eindigen vele bruiloften in een echtscheid…
Zorgtoeslag na scheidingZorgtoeslag na scheidingWanneer kunt u bij een echtscheiding zelf een zorgtoeslag aanvragen en hoeveel zorgtoeslag krijgt u dan? Een scheiding h…

Overlijdensrisicoverzekering: annuïtair of lineair dalendOverlijdensrisicoverzekering: annuïtair of lineair dalendVerzekeraars voeren verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen. Twee van deze vormen zijn de annuïtair dalende…
AOV voor ondernemers - een must of te duur?Een AOV is een arbeidsongeschiktheidsverzekering waarmee een zelfstandige ondernemer zijn inkomen op peil houdt als hij…
Bronnen en referenties
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.