Koopwoning tijdelijk verhuren? Zo doe je dat!
Wanneer je al een nieuwe woning hebt gekocht maar het voorlopig niet wil lukken om je oude huis verkocht te krijgen kan dat heel vervelend zijn. Het kan dan een oplossing zijn om je oude woning tijdelijk onder te verhuren, zodat je niet met dubbele maandlasten zit opgescheept. Nu roept iedereen dat wel telkens maar daarmee is het verhuren van een koopwoning nog niet simpel. In dit artikel wordt begrijpelijk en stap voor stap uitgelegd hoe je je huis kunt onderverhuren, totdat het verkocht is.
Wat moet je doen, wanneer je huidige woning al langere tijd te koop staat en je hebt al een nieuw huis gekocht? Nu de huizen vaak langer te koop staan en niet altijd opbrengen wat de eigenaars hopen, komt dit dikwijls en helaas zelfs steeds vaker voor. Het verhuren van de oude woning kan in dit geval een optie zijn maar is niet altijd eenvoudig. Waar moet je aan denken als je wilt gaan verhuren?
Wat zijn de voordelen van het verhuren van een koopwoning?
Wanneer je op twee huizen hypotheek moet betalen zijn de maandlasten aanzienlijk. Wanneer je een huurder in je huis laat wonen, brengt die geld binnen en kun je de situatie die is ontstaan langer volhouden. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat je je huis moet gaan "afprijzen" om het maar verkocht te krijgen en kun je het je veroorloven om wat langer geduld te hebben zonder dat je in de knel komt met de woonlasten van het nieuwe huis. Huur is onbelast en dus kan er aardig wat compensatie binnenkomen voor je bestaande hypotheek.
Wat zijn de nadelen van het onderverhuren van een huis?
Minder inkomsten door wegvallen van het recht op verhuisregeling
Wanneer je gaat verhuren is de verhuisregeling niet meer van toepassing. Met deze regeling mag je, als je oude woning nog niet is verkocht, voor maximaal drie jaar de rente van alletwee de hypotheken van de belasting aftrekken. Als je kiest voor verhuur van het huis mag je hier geen gebruik meer van maken. Het is dus zeker zinvol om te kijken wat je binnen zou krijgen aan huur en wat je aan de andere kant zou verliezen door wegvallen van het recht op de verhuisregeling.
Niet vertrekkende huurders door de wet op huurbescherming
Een huurder is geen meubelstuk, dat je wegdoet wanneer het jou uitkomt. Voor jou is het belangrijk dat de huurder ook weer tijdig vertrekt zodat je het huis aan een nieuwe eigenaar kunt overdragen. Maar wat gebeurt er als de huurder vindt dat hij eigenlijk een prima thuis voor langere tijd heeft gevonden in jouw oude woning?
In Nederland worden huurders en onderhuurders beschermd door een speciale wet (huurbescherming), waardoor het heel erg moeilijk is om een huurder te dwingen weg te gaan, wanneer je dat zou willen. Alleen een huurcontract is geen afdoende oplossing. Ondanks een contract en daarin afgesproken voorwaarden voor de termijn van de verhuur van de woning kan een huurder weigeren om het huis te verlaten. Een min of meer permanente verhuur is dus geen verstandige zet maar daarmee is er nog wel ruimte voor tijdelijke verhuur van je woning.
Hoe pak je tijdelijke verhuur van je woning nu precies aan?
Om te voorkomen dat je in de geschetste situatie terecht komt, kan de gemeente uitkomst bieden. Op basis van de zogenaamde wet van leegstand, kan de gemeente namelijk toestemming verlenen in de vorm van een vergunning om een huis op tijdelijke basis te verhuren. Je verhuurt het huis dus, omdat je een nieuw huis hebt gevonden om in te wonen en om in de tussentijd te voorkomen dat het leegstaat.
Onder deze condities is de verhuur altijd tijdelijk en kan een huurder zich niet beroepen op de huurbescherming. Als je een vergunning voor tijdelijke verhuur aanvraagt bij de gemeente, wordt een maximum huurprijs vastgesteld. De maximale duur van de vergunning is twee jaar maar verlenging is meerdere keren mogelijk.
Waar moet je zeker op letten: Checklist voor tijdelijke verhuur
- Ga na bij de hypotheekverstrekker of er een clausule in de hypotheekvoorwaarden staat dat je niet mag verhuren
- Overleg met je verzekeringsmaatschappij of verhuur eventueel consequenties heeft voor opstal en inboedel premies
- Vraag een vergunning aan bij de gemeente voor tijdelijke verhuur conform de leegstandswet
- Weeg de huurinkomsten af tegen het verlies van de vergoeding in het kader van de verhuisregeling
- Houd er rekening mee dat je, ook al woon je zelf niet meer in het huis, nog steeds plichten hebt wanneer het gaat om kosten voor onderhoud en/of schade
- Besluit of je gemeubileerd of ongemeubileerd wilt gaan verhuren
- Denk goed na over of, tegen welke voorwaarden en voor hoe lang je wilt gaan verhuren
Reacties
Yvonne, 02-04-2012
Hoe zit het belastingtechnisch bij korte verhuur met leegstandsvergunning? Ik heb bij de belastingtelefoon eens nagevraagd, en daar vertelden ze me dat ik 70% belasting moet betalen over de huur die ik ontvang! Volgens mij wist ze er niet al teveel van want het kwam er allemaal nogal twijfelachtig uit. Moeten de huuropbrengsten worden opgegeven bij de jaarlijkse aangifte? Ervan uitgaande dat de belastingdienst op de hoogte is gesteld dat het er voor die woning geen aanspraak meer wordt gemaakt van de hypotheekrente aftrek. Het is namelijk heel leuk als de gemeente de huur bepaald, maar als je dan ook nog eens een groot deel kwijt bent aan belasting, dan helpt het niet echt om het tijdelijk te verhuren lijkt me. Zeker als je bedenkt dat je zelf voor de kosten van onderhoud e.d. op moet draaien, en je hier dus ook een reservering voor moet doorberekenen in de huur.
Hoe zit het verder met stook- en servicekosten die bij vele appartementen geheven worden omdat ze een centraal gestookt systeem hebben. Mogen deze stook- en servicekosten bij tijdelijke verhuur aan de tijdelijk huurder worden doorberekend?
Reactie infoteur, 03-04-2012
De site van de belastingdienst geeft aan dat je op vermogen zoals een tweede woning of spaargeld geen inkomsten hoeft aan te geven zoals bijvoorbeeld spaarrente maar ook eventuele huuropbrengsten. Wel geldt het pand zelf als vermogen en hier betaal je net als over je spaargeld belasting over in Box 3. Maar dat gaat dus niet om enorme bedragen zoals 70% van de huuropbrengsten. Natuurlijk kun je bepaalde kosten doorberekenen in de huurprijs, leg dit dan vast in het huurcontract.
Piet Galuit, 12-11-2010
Ik zie verhuren niet zo zitten. Maar is het ook mogelijk om een neef er in te laten wonen zonder dat daar kosten voor hem aan verbonden zijn? Voor de periode van 1 jaar. Kan hij dan wel ingeschreven worden bij de gemeente?
Reactie infoteur, 13-11-2010
Je mag iemand laten inwonen maar zodra er sprake is van overdracht van huur ontstaat er gewoonterecht. Iemand krijgt dan het recht op bewoning en dat mag meestal niet van je hypotheekverstrekker.
De reden hiervoor is dat de bank recht heeft op de verkoop van je woning als je in gebreke zou blijven bij het betalen van de hypotheek. Wanneer de woning zou moeten worden verkocht blijft het huurrecht in stand en dit verlaagt de mogelijke verkoopprijs van de woning in kwestie (koop breekt geen huur).
Hans Zevenbergen, 15-10-2010
Zijn er hypotheekverstrekkers die geen clausule insluiten met betrekking tot verhuur? Van mijn huidige hypotheekverstrekker mag ik niet verhuren, alle goede bedoelingen of overheidsadvies ten spijt, waardoor ik een overbruggingskrediet aan moet gaan. Dit betekent extra winst voor de bank en mijn geld verdampt langzaam. Als er hypotheekverstrekkers zijn die tijdelijke verhuur toelaten, kan ik overwegen mijn hypotheek over te sluiten. Dat is goedkoper dan aangaan van extra krediet. Graag uw reactie hierop.
Reactie infoteur, 15-10-2010
Wanneer je zelf niet in je huis woont, kun je het zelfs als een hypotheekverstrekker dit verbiedt verhuren, wanneer je een beroep doet op de zogenaamde leegstandswet. Je mag dan dus verhuren, nog steeds met een vergunning van de gemeente, omdat het huis anders zou verwaarlozen.
Verder zijn er natuurlijk hypotheekverstrekkers, die verhuur niet verbieden. Oversluiten is zeker een optie in dat geval, lees hiervoor:
http://financieel.infonu.nl/hypotheek/61836-hypotheek-oversluiten-berekenen-kosten-boete-en-baten.html
Angelique Snijders, 14-09-2010
Ik heb een vraag. Mag je ook je nieuw aangekochte woning onderverhuren en in je oude koophuis blijven zitten tot het verkocht is? Gelden hiervoor dezelfde regels als hierboven vermeld staan?
Met vriendelijke groet,
Angelique Snijders
Reactie infoteur, 14-09-2010
Voor onderverhuur gelden altijd specifieke voorwaarden. Die zijn hetzelfde voor al je onroerend goed in persoonlijk eigendom. Er is technisch gezien geen verschil tussen de beide woningen, want ze zijn beide jouw eigendom. Oftewel: Deze constructie zou mogelijk moeten zijn mits je aan de gestelde voorwaarden voor onderverhuur voldoe