Deurwaarder aan deur

Deurwaarder aan deur Wie zijn rekeningen steeds maar niet betaalt kan er donder op zeggen: eens komt de deurwaarder aan de deur. Het is een gevreesde gast voor velen. De beste man of beste vrouw doet ook maar zijn of haar werk. Wie keurig betaalt voor de bestelde producten of afgenomen diensten, meteen of na herinnering of aanmaning, zal de angstwekkende klop op de deur niet horen. Wanneer komt de deurwaarder en hoe gaat dat dan?

Krap en op zwart zaad

Niet voor niets vrezen velen de deurwaarder. Het is het beste om het niet zo ver te laten komen. Wie echt op zwart zaad zit en de rekeningen niet meer kan voldoen, kan wakker liggen van de angst voor de geldinner. De deurwaarder komt niet zomaar. Daar is dan al het een en ander aan voorafgegaan in de vorm van herinneringen en aanmaningen.

Rechter en oordeel

Als de schuldeiser genoeg heeft van het sturen van herinneringen en het vragen waar hij recht op heeft, dan kan hij naar de rechter stappen. De rechter spreekt het oordeel uit over de rechtmatigheid van de schuldeis. Daarna wordt pas de gerechtsdeurwaarder ingeschakeld. In de volksmond noemen we dat de deurwaarder. De deurwaarder voert het vonnis uit: hij int het geld.

Kosten voor gerechtsdeurwaarder

De hele procedure brengt kosten met zich mee en behalve de openstaande rekening int de deurwaarder ook de gemaakte kosten. Betalen aan de deurwaarder is dus altijd duurder dan aan degene die de rekening zelf schreef.

Vonnis

Het is de taak van de deurwaarder om je op de hoogte te stellen van het vonnis en om er op toe te zien dat het geld uiteindelijk wordt betaald. Kun je de deurwaarder niet betalen, dan gaat hij over tot het inbeslagnemen van je inkomen en bezittingen. Voordat het zover is heeft hij al een lijst gemaakt met de spullen die kunnen worden ingenomen. Dan geeft de deurwaarder je nog een kans de rekening die openstaat en de kosten alsnog te betalen. Hij stelt daarvoor een harde termijn. Betaal je dan nog niet binnen die termijn, dan ben je het haasje. Dan worden je spullen meegenomen om verkocht te worden.

Schuld en Boete

Daarna gaat het heel rap over tot een veiling van de spullen. Binnen vier weken is het zover. De opbrengst van de veiling gaat naar de schuldeiser. Een dergelijke veiling brengt meestal niet de hoogste prijs op voor de spullen. Opkopers kijken uit naar kostbare zaken voor een prikje. Bezwaar maken tegen lage biedingen en verkoop ver onder de waarde heeft geen zin. Je hebt er niets meer over te zeggen. Wie het hoogste biedt is koper. Je hebt ook niets te zeggen over wat wel of niet in de verkoop gaat. De deurwaarder beslist. Hij moet een paar dingen laten staan:
  • bed;
  • beddengoed;
  • kleren die je op dat moment draagt;
  • eten en drinken voor één maand.

Niet eens met de schuldeiser?

Wie het niet eens is met de schuldeiser doet er verstandig aan het niet op een deurwaarder aan te laten komen. Die is onverbiddelijk. Beter is het een regeling te treffen met de schuldeiser of om in een vroeg stadium bezwaar aan te tekenen. Voorkom in ieder geval dat de schuldeiser naar de rechter gaat.

Betalen

Staat de deurwaarder dan toch voor je deur, laat hem dan vriendelijk binnen en betaal wat je moet betalen. Zo voorkom je dat je je spullen kwijtraakt. De gerechtsdeurwaarder heeft een speciale derdengeldrekening waar het geld op gestort kan worden.

Open

Doe wel altijd open voor een deurwaarder. Wie tegenwerkt kan de politie verwachten en een deskundige die sloten kan openen. Dat kost ook allemaal geld en ook dat moet de schuldenaar afdragen. De rekening wordt er alleen maar hoger door.

Twitter

Sommige schuldeisers zijn het zo zat dat ze hun geld maar niet krijgen, dat ze hun grieven verspreiden via Twitter. Chique is het niet, maar als je als bedrijf te maken krijgt met een notoire wanbetaler, dan is het voorstelbaar dat je aan de sjieke kant van het verhaal voorbij gaat. Het volgende bericht van een getergde ondernemer uit Oldenzaal stond op Twitter (de naam is veranderd): "@pingmedia Ah. Fijn dat je weer werk hebt. Zou je contact met ons willen opnemen, aangezien wij nog steeds wachten op betalingen." Voor iedereen te lezen. Daar sta je dan als @pingmedia mooi negatief in de kijker. Dat is nu precies wat je met je Twitteraccount had willen vermijden.
Het allerbeste is om je rekeningen op tijd en keurig te betalen. Dan komt er geen gênante tweet en ook geen klop op de deur.

Lees verder

© 2013 - 2025 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kosten incassobureau of gerechtsdeurwaarder betalenKosten incassobureau of gerechtsdeurwaarder betalenDe kosten van een incassobureau of gerechtsdeurwaarder en deurwaarder kunnen te hoog zijn. Bovendien kan de schuldeiser…
Hoe word ik deurwaarder?Over het beroep en de opleiding van een deurwaarder verschijnen op het internet regelmatig artikelen. Veel van deze arti…
Wat doen een incassobureau en een deurwaarder?Wat doen een incassobureau en een deurwaarder?Mensen halen de instanties die zich bezig houden met het innen van geld nogal eens door elkaar. Want een incassobureau d…
Loonbeslag: bij schuldenLoonbeslag: bij schuldenLoonbeslag, schuld, schuldeiser en schuldsanering: bij schulden kan de schuldeiser loonbeslag laten leggen. Hierbij word…

Bank failliet: het verschil tussen bail-in & bail-outBank failliet: het verschil tussen bail-in & bail-outOp onopvallende tijdstippen zoals weekends, of de dagen net voor een vakantie, worden er wel eens ingrijpende beslissing…
Bankrun gemakkelijk gemaaktBankrun gemakkelijk gemaaktAls tegenwoordig een financiële instelling in de problemen raakt, is het nog niet zo gemakkelijk om aan je spaargeld te…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 26-04-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.