InfoNu.nl > Financieel > Diversen > Bank for International Settlements – BIS Bank

Bank for International Settlements – BIS Bank

Bank for International Settlements – BIS Bank De Bank for International Settlements, BIS Bank, staat in Bazel en wordt wel de bank der banken of de moeder aller banken genoemd. Het is een kolos binnen het financiële verkeer met grote macht. BIS regelt het geldverkeer in de wereld en kan zelfs de financiële crisis regisseren. Het theaterstuk 'Door de Bank genomen' brengt de handelswijze van de bancaire sector voor het voetlicht.

BIS Bank

De BIS Bank werd opgericht op 17 mei 1930. Bank for International Settlements (BIS) is de oudste internationale financiële organisatie. Er zijn 60 centrale banken aandeelhouders van de BIS Bank. Die banken vertegenwoordigen landen over de hele wereld. Het hoofdkantoor staat in Basel in Zwitserland. Er zijn nog twee grote kantoren van BIS, die staan in Hong Kong en in Mexico City.
De bank zou in de jaren ’30 openlijk pro-nazi zijn geweest. De BIS Bank hielp ondermeer de Nazi’s bij het stelen en veiligstellen van het goud uit de onder voet gelopen landen.

Wat wil BIS

De BIS Bank heeft tot doel om de centrale banken te steunen in de strijd om monetaire stabiliteit in het land. BIS staat ook voor internationale samenwerking op financieel gebied. Monetaire en financiële stabiliteit is een voorwaarde voor duurzame economische groei en welvaart, zegt BIS.
Er werken in 2013 bijna 650 mensen.
In grote lijnen streeft de BIS Bank naar:
 • het bevorderen van discussie en het vergemakkelijken van de samenwerking tussen de centrale banken;
 • ondersteunen van de dialoog met andere autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het bevorderen van de financiële stabiliteit;
 • het uitvoeren van onderzoek en beleidsanalyse over kwesties die van belang zijn voor de monetaire en financiële stabiliteit;
 • handelen als een primaire tegenpartij voor centrale banken in hun financiële transacties;
 • dienen als een agent in verband met de internationale financiële transacties.

Machtige bank

De BIS bank die de bank der banken is en de moeder van alle centrale banken in de wereld, is door zijn organisatie machtig. Hij staat zelfs boven de wet, boven de burgers en boven de politiek. BIS bevordert internationale samenwerking en heeft centrale banken over de hele wereld als aandeelhouder en is tevens de bank voor die centrale banken.
Er ligt een overeenkomst tussen de Zwitserland en de BIS Bank die de juridische status van de Bank bepaalt. De bank heeft een absolute macht over de monetaire unie en niemand kan controleren wat er gebeurt. De bank heeft complete immuniteit.
 • De Zwitserse overheid mag de gebouwen niet in zonder de uitdrukkelijke toestemming van de Bank.
 • De archieven van de Bank zijn te allen tijde onschendbaar.
 • De BIS Bank houdt toezicht op de gebouwen met een eigen politiemacht.
 • De BIS Bank geniet immuniteit van rechtsmacht.
 • De BIS Bank heeft het recht om te communiceren in code en de koeriers genieten dezelfde immuniteit als de BIS Bank zelf. De immuniteit voor de documenten en de koeriers is vergelijkbaar met die van diplomaten.
 • De BIS Bank is vrijgesteld van belasting.
 • De BIS Bank heeft volledige beschikking over alle fondsen, goud, munt, contant geld en andere effecten zonder daarvoor verantwoording voor te hoeven afleggen.
 • De mensen die voor BIS werken mogen niet worden aangehouden en hebben totale immuniteit, ook al hebben ze een criminele daad verricht.
Kortweg komt het op het volgende neer:
 • BIS heeft diplomatieke immuniteit voor het instituut en voor haar werknemers
 • BIS betaalt geen belasting op transacties en salarissen
 • BIS hoeft geen inzage aan regeringen te geven voor wat betreft de activiteiten
 • Er is geen enkele jurisdictie die BIS kan controleren

Door de Bank genomen
George van Houts en zijn gezelschap De Verleiders speelt van oktober 2014 tot en met maart 2015 het stuk Door de Bank genomen, waarin de praktijken van de banken herkenbaar op het toneel worden gebracht. De cast bestaat uit Pierre Bokma, Victor Löw, Leopold Witte, George van Houts en Tom de Ket.

De voorstelling gaat over de bancaire sector. DSB, ING, ABN AMRO, Rabobank, SNS en andere roversnesten worden theatraal gefileerd. ‘Door de bank genomen’ is een subtiele samensmelting van fictie en werkelijkheid. George van Houts laat in een uitzending van de Wereld Draait Door het enorme bankgebouw van de BIS Bank zien en vertelt over de ongelooflijke macht van deze bank. Voor het theaterstuk heeft hij zich aardig in de bankwereld verdiept en kwam ook bij BIS Bank terecht.
© 2014 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
ASN Bank - de geschiedenisDe ASN Bank is een maatschappelijk geëngageerde bank. De afkorting ASN betekent Algemene Spaarbank voor Nederland.
Welke banken zijn er in Nederland?Welke banken zijn er in Nederland?Wereldwijd opereren er enorm veel banken. Diverse banken werken grensoverschrijdend en dus ook in Nederland en sommige b…
Beste spaarbankenBeste spaarbankenIndien u gaat sparen kiest u voor een hoge spaarrente. Ook de kwaliteit van de spaarbank zou u op moeten letten.
Rente op betaalrekeningBij de meeste banken ontvangt de klant geen rente op de betaalrekening. Maar er zijn banken die wel rente vergoeden over…
Gevolgen rentestijging Europese Centrale Bank (ECB)Gevolgen rentestijging Europese Centrale Bank (ECB)De Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten om de rente te verhogen. Gedurende bijna twee jaar heeft de rente op een…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Wladyslaw Disk. , Uploaded By Modulo / Wikimedia Commons
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bank_for_International_Settlements geraadpleegd op 4 november 2014
 • http://www.bis.org/about/index.htm geraadpleegd op 4 november 2014
 • https://biflatie.nl/artikelen/overig/de-geheimen-van-de-banken/ geraadpleegd op 4 november 2014
 • http://adbroere.nl/web/nl/columns/de-bis-bank-architect-van-de-spaardersbelasting.php geraadpleegd op 4 november 2014
 • http://zaplog.nl/zaplog/article/zomaar_conspiracy_tv_bij_dwdd geraadpleegd op 5 november 2014
 • http://www.mssa.nl/programma/1531/De_Verleiders/Door_de_bank_genomen_George_van_Houts_/ geraadpleegd op 5 november 2014
 • http://www.bostheaterproducties.nl/default.asp?keuze=producties&productie=237&sub=speellijst&archief=&season= geraadpleegd op 5 november 2014
 • http://www.bilderberg.org/bis.htm/ geraadpleegd op 5 november 2014
 • http://www.stopdebankiers.nl/nazi-bank-bis-is-zelfs-zo-machtig-dat-het-boven-alle-wetgeving-staat/ geraadpleegd op 5 november 2014
 • http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3484807/2013/07/31/Britse-centrale-bank-hielp-Nazi-s-met-verkoop-gestolen-goud.dhtml geraadpleegd op 5 november 2014

Reageer op het artikel "Bank for International Settlements – BIS Bank"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 08-03-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 11
Schrijf mee!