Beleggen in olie, een goede keus?

In december 2014 is het prominent aanwezig in het nieuws, de dalende koers van de olie. Nu de prijs zo laag is, rijst bij velen de vraag of het verstandig is om te beleggen in olie. Indien de koers weer herstelt, valt er een mooi rendement te behalen. In dit artikel wordt informatie gegeven die kan helpen om een overweging te maken omtrent het beleggen in olie.

Olie

Olie is dé belangrijkste grondstof van de wereld en is altijd al een interessant product geweest gezien de diversiteit ervan.
Zo wordt het gebruikt als brandstof, maar ook als smeermiddel of als elektrische isolatie. Er zijn wereldwijd enorm veel belangen gemoeid met de olieprijs, deze heeft dan ook grote invloed op de economie. Met name landen waarin de economie sterk leunt op export van olie zijn erg afhankelijk van de koers van deze grondstof. Sinds december 2014 is de wereld in rep en roer vanwege de sterk dalende koers van het aandeel olie. Er dreigen faillissementen bij vele bedrijven en hele economieën staan op wankelen.

Rusland in de problemen

Het land dat momenteel het zwaarst getroffen wordt door de dalende olieprijs is Rusland. Olie is de belangrijkste inkomstenbron voor dit land. Het is dus van belang dat de opbrengsten hiervan zo hoog mogelijk zijn. De nationale munteenheid, de Roebel, is gekoppeld aan de olieprijs. Dit betekent dat een fluctuatie van de olieprijs een jojo-effect heeft op de waarde van de Roebel, deze wordt meegetrokken in de richting waarin de koers zich beweegt. De waarde van de Roebel ten opzichte van de Dollar is in het laatste kwartaal van 2014 zo'n 40% gedaald, een daling die men in de ogen doet wrijven uit ongeloof. Deze daling is niet geheel te wijten aan de daling van de olieprijs. De sancties die het Westen oplegt aan Rusland spelen de Roebel ook parten. Toch is de impact van de dalende olieprijs enorm voor Rusland. Indien de olieprijs met $1 daalt, loopt Rusland op jaarbasis twee miljard dollar mis. Alle reden dus voor de Russen om naarstig op zoek te gaan naar een oplossing voor dit probleem.
De inflatie is in december 2014 gestegen tot 9%. Daar waar normaal gestreefd wordt naar een percentage van dichtbij, maar niet hoger dan 2%. Alles duidt erop dat er een crisis in de maak is, een crisis die zelfs niet afgewend kan worden door een licht stijgende Roebel.

Het koersverloop

De koers van een vat Brent olie heeft altijd geschommeld rond de $100,-. Sinds juli 2014 is daar echter verandering in gekomen. Het aandeel is gekelderd door verschillende externe factoren die verderop in dit artikel uitgelicht zullen worden.
Daar waar een vat Brent olie op 19 juni 2014 nog bijna $115,06 noteerde, is de waarde nu slechts $61,38. Dit komt neer op een daling van maar liefst 46,65%.

Oorzaken van de koersdaling

Wat zijn precies de oorzaken van de koersdaling? De belangrijkste oorzaken zijn de spanningen in het Midden-Oosten en Oekraïne en de tegenvallende economische groei in belangrijke delen van de wereld, zoals Europa, China, India, Rusland en Brazilië. Door de oorlogen die gaande zijn in het Midden-Oosten, worden grote partijen olie op de zwarte markt verkocht om de strijd te kunnen financieren. Dit heeft een nadelig effect op de koers van de olie.

Door een tegenvallende economische groei wordt automatisch de productie geremd, met als gevolg dat er minder olie nodig is.
Daar komt bij dat de Verenigde Staten enkele jaren terug sterk heeft geïnvesteerd in innovatie omtrent het aanboren van grondstoffen op eigen grondgebied. Dit heeft dermate goed uitgepakt dat de VS anno 2014 grotendeels zelfvoorzienend is.
De VS was tot voor kort een van de grootste olie-importerende landen van de wereld. Nu dit land grotendeels zelfvoorzienend is, daalt de vraag naar olie sterk, alsmede de prijs. Wat opvalt is dat de olieprijs vanuit vele verschillende hoeken beïnvloed kan worden. Het is van belang om de ontwikkelingen van de wereldwijde markten goed in de gaten te houden om een eventuele stijging of daling te kunnen voorspellen. Evident is dat het nooit zeker is hoe het koersverloop zal zijn, het is en blijft een gok(speculatie).

Instappen of wegstappen?

De belangrijkste vraag is of het verstandig is om aandelen te kopen of juist niet.
Niemand kan in de toekomst kijken, het is raadzaam om de actualiteiten te volgen die invloed kunnen hebben op het koersverloop.

Stijging

Het overgrote deel van de analisten verwacht dat de komende weken een stabilisatie van de olieprijs zal plaatsvinden. Verwacht wordt dat de gemiddelde olieprijs in 2015 zal variëren tussen de $70 en $90 per vat. Ook de markt lijkt volgend jaar rekening te houden met een stijgende olieprijs. Dit blijkt uit de prijzen voor Brent op de ICE Futurs Europe-termijnmarkt.

Daling

Er kan echter ook een verdere daling van de olieprijs plaatsvinden. De huidige geopolitieke factoren maken het erg lastig om een voorspelling te kunnen doen van het koersverloop. De opkomst van Isis in Irak, de onrust in Libië, begrotingstekorten in Iran en Venezuela en het conflict tussen het Westen en Rusland. Stuk voor stuk risicofactoren die de olieprijs nadelig beïnvloeden. Hoe lang deze negatieve tendens zich voort blijft zetten is niet te zeggen. Een aanhoudende lage of nog lagere koers heeft ernstige gevolgen voor de oliesector. Vele kleine exploitanten zullen teloorgaan en toeleveranciers lopen het risico dat grote oliemaatschappijen op zoek gaan naar een zo laag mogelijke kostprijs. Dat betekent dat enkel de grote bedrijven kunnen overleven en hun machtspositie versterkt zal worden. Dit heeft een nadelige invloed op de prijzen gezien het feit dat er minder concurrentie is.

Het moge duidelijk zijn dat het momenteel alles behalve zeker is uit welke hoek de wind waait. Het is niet mogelijk om een concreet advies te geven omtrent het beleggen in olie. Een belegger die risico-avers is zal waarschijnlijk eieren voor zijn geld kiezen. Een belegger met een hoge risico-acceptatie zal echter eerder geneigd zijn in te stappen gezien de potentiële rendementen. Enig advies dat gegeven kan worden is om het nieuws aandachtig te volgen om tijdig en adequaat te kunnen reageren.
© 2015 - 2024 Juuls, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Munteenheid per vakantiebestemmingMunteenheid per vakantiebestemmingTijdens de vakantie leef je in een andere wereld, ander eten, andere cultuur, maar ook krijg je te maken met een ander b…
Beleggen: inspelen op een verandering van de olieprijsBeleggen: inspelen op een verandering van de olieprijsDe olieprijs wordt wereldwijd bepaald door allerlei markten. De OPEC, een kartel van de voornaamste olieproducerende lan…
Olieprijs: de prijs van olieOlieprijs: de prijs van olieDe olieprijs heeft de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Tot 1973 bleef de koers van de olie stabi…

Beleggen in ETF's of trackersBeleggen in ETF's of trackersETF's, voluit Exchange Traded Funds worden in het Nederlands meestal aangegeven als trackers of indextrackers. Zoals de…
Tips om beter te beleggenTips om beter te beleggenJe wilt gaan beleggen of je bent hier al enige tijd mee bezig. Natuurlijk wil je van een zo hoog mogelijke winst geniete…
Bronnen en referenties
  • http://fd.nl/beurs/1085821/zwaar-weer-verwacht-voor-oliedienstverleners-in-2015
Juuls (16 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.