Beleggen in Zimbabwe

Beleggen in Zimbabwe Er zijn steeds meer beleggers die hun geld investeren in Zimbabwe. Het land gold lange tijd als schoolvoorbeeld voor Afrikaans financieel wanbeleid. Robert Mugabe had een grote puinhoop gemaakt van de economie door de blanke boeren te onteigenen. Inmiddels is Zimbabwaanse economie weer op de weg terug en buitenlandse beleggers vinden voorzichtig hun weg terug naar het land in de zoektocht naar hoge rendementen. Lees er alles over in dit artikel. Zimbabwe wordt een steeds interessantere belegging voor buitenlandse investeerders. Het is wel een investering voor mensen met lef, want er zijn nog steeds grote risico’s verbonden aan het beleggen in Zimbabwe. Toch belooft het land hoge rendementen. Steeds meer beleggers zoeken alternatieve vormen in te beleggen. Dit komt met name door de lage rentestanden. Daardoor is het rendement op staatsobligaties en sparen relatief laag. In Nederland wordt er bovendien nog eens 4 procent vermogensbelasting geheven over ieders vermogen. Veel beleggers hebben hun toevlucht daarom al genomen tot grondstoffen en aandelen en deze zijn daardoor al relatief duur. Zimbabwe belooft juist hoge rendementen omdat het land financieel aan de grond zat en daardoor economisch hard groeit nu het inmiddels beter gaat.

Economie van Zimbabwe

Zimbabwe gold lange tijd als voorbeeld van Afrikaans financieel wanbeleid. Het land verwierf in 1965 haar onafhankelijkheid van Zuid-Afrika. Veel blanke Britten hadden het voor het zeggen in de kolonie die destijds nog bekend stond als Zuid-Rhodesië. Het eerste decennium kenmerkte zich door een bloedige burgeroorlog tussen de verschillende fracties. Uiteindelijk kwam de voormalige onafhankelijkheidsstrijder Robert Mugabe als overwinnaar uit de strijd. Sinds het einde van de jaren zeventig heeft hij de zeggenschap over het land. Voorheen dreef de economie grotendeels op de productie van blanke boeren. Zij hadden grote landerijen en produceerden veel graan. Veel van de lokale zwarte bevolking werkte voor hen en woonden op hun land.

Onteigening boerderijen blanke boeren

Deze ongelijkheid werd ook gevoeld door de zwarte bevolking van het land. Zij werden al eeuwenlang onderdrukt door de blanke bevolking van zuidelijk Afrika. In de jaren negentig besloot Robert Mugabe zijn eigen achterban tegemoet te komen en begon met de onteigening van boerderijen van blanke boeren. Dit leidde tot massaal verzet, maar dit verzet kon weinig uitrichten. Ook andere bedrijven werden genationaliseerd. Hierdoor raakte Zimbabwe in een internationaal isolement. Internationale investeerders trokken zich terug, onzeker geworden door de houding van de Zimbabwaanse bevolking. Ook de landbouw stortte in doordat veel van de kleine zwarte boeren niet de kennis en het netwerk hadden van hun voorgangers. Dit alles leidde tot een economische ineenstorting van de staat. Er was sprake van geldontwaarding op grote schaal. Er waren maanden dat de waarde van de Zimbabwaanse dollar per dag halveerde.

Economisch herstel in Zimbabwe

Een nieuwe regering begon in 2009 met maatregelen om een einde te maken aan de economische crisis. Zo stonden zij toe dat buitenlandse valuta als wettig betaalmiddel in Zimbabwe gebruikt mochten worden. Dat leidden tot stabilisatie van de economie. Ook vonden steeds meer Zuid-Afrikaanse spullen hun weg naar de winkels. Een tweede factor die bijdroeg aan het herstel van de Zimbabwaanse economie was het feit dat de opgesplitste boerenbedrijven naar verloop van tijd toch rendabel bleken. De zwarte boeren hadden een groot deel van de kennisachterstand ingelopen. De Zimbabwaanse economie groeide in 2012 met acht procent. Daarmee ligt het groeipercentage rond de hoogste wereldwijd.

Beleggen in Zimbabwe

Het betekent nog niet dat de markt volop open ligt voor buitenlandse investeerders. De Zimbabwaanse regering ligt nog steeds dwars. Zo is het voor buitenlandse beleggers lastig om te beleggen om de Zimbabwaanse beurs. Wie actief wil worden in het bedrijfsleven moet dit doen samen met behulp van een lokale partner. Zimbabwe is bovendien een aantrekkelijk land om geld in te investeren omdat het rijk is aan grondstoffen, zoals goud en diamanten.
© 2013 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zimbabwe; geschiedenis en onafhankelijkheidZimbabwe; geschiedenis en onafhankelijkheidTot aan 1980 was het land bekend onder de naam Rhodesië, daarna wordt het omgedoopt tot Republiek Zimbabwe. Het wordt da…
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…
Zimbabwe, een tastbare magieZimbabwe is het vroegere Rhodesië. Zimbabwe was eens het land bekend van de Bosjesmannen en Bantoes en alles met eigen k…

Beleggen in voetballersBeleggen in voetballersEr wordt steeds meer geld geïnvesteerd in voetballers. Er gaat veel geld om in het voetbal en iedereen hoopt daar van me…
Crisisbestendig beleggenCrisisbestendig beleggenRecessie, depressie, kredietcrisis... het zijn maar enkele van de onheilspellende termen die ons om de oren vliegen. De…
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.