Tips om veilig te beleggen

Tips om veilig te beleggen Beleggen levert gemiddeld een stuk beter rendement op dan sparen. Maar je kan er ook veel geld mee kwijtraken. 100% veilig beleggen bestaat niet, maar er zijn zeker manieren waarop je kan zorgen dat je minder risico loopt. In dit artikel staat wat uitleg over verschillende vormen van beleggen met daarbij tips hoe je kan zorgen dat je zo min mogelijk risico loopt.

Aandelen

Aandelen zijn een zeer bekende beleggingscategorie. Je kan er goede winst mee maken, maar met deze vorm van beleggen kan het verlies ook aanzienlijk zijn. Je zal echter nooit meer kwijtraken dan je inleg.

Als je aandelen koopt, koop je eigenlijk een stukje van een bedrijf. Er zijn twee manieren waarop je winst kan maken met een aandeel: koerswinst en dividend.

Wanneer het goed gaat met een bedrijf zal de koers van het aandeel stijgen. Je hebt pas iets aan deze koersstijging op het moment dat je een aandeel verkoopt. Totdat je het verkoopt is de winst virtueel, want de koers van het aandeel kan ook weer gaan dalen. Hetzelfde geldt voor een koersdaling. Zolang je een aandeel niet verkoopt kan de koers weer opkrabbelen.

Dividend is de winstuitkering die aandeelhouders kunnen krijgen van het bedrijf. Dit wordt aan jou uitbetaald via je beleggingsrekening. Echter, niet alle winst van een bedrijf wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Het kan ook gebruikt worden om schulden af te lossen of voor nieuwe investeringen. Er zijn ook bedrijven die helemaal geen dividend uitbetalen. Alles wordt gebruikt voor nieuwe investeringen (die het bedrijf wel weer meer waard zouden moeten maken), of er is gewoonweg geen winst om uit te betalen. Dividend kan dus zorgen voor een inkomen uit je aandelen.

Obligaties

Obligaties zijn een soort leningen. Dit kunnen leningen zijn aan de overheid, staatsobligaties, of aan bedrijven. Obligaties zijn veiligere beleggingen dan aandelen, maar leveren doorgaans minder op.

Voor obligaties ontvang je doorgaans een vaste rente (ook wel coupon genoemd) en aan het eind van de looptijd wordt de obligatie afgelost en ontvang je de inleg terug. Bij obligaties is er een verschil tussen de nominale waarde en de marktwaarde. De nominale waarde is de waarde waarover de coupon betaald wordt en het bedrag dat uiteindelijk wordt afbetaald. Vaak is dat 1000 euro. Een obligatie met een nominale waarde van 1000 euro en een coupon van 4% levert dus jaarlijks 40 euro op. Obligaties zijn ook verhandelbaar op de beurs. Op het moment dat de marktrente daalt zijn mensen bereid om meer dan 1000 euro te betalen voor een obligatie die 40 euro per jaar oplevert. Dan gaat de koers (=marktwaarde) omhoog en is de effectieve rente voor degene die de obligatie voor die koers koopt lager. Als je er bijvoorbeeld 1200 euro voor betaald hebt is 40 euro nog maar 3.3% rendement. De obligatie aan het eind van de looptijd afgelost met de nominale waarde, dus 1000 euro. Als de aflossingsdatum van de obligatie nabij is, zal de marktwaarde van de obligatie dichter bij de nominale waarde liggen.

Uit de bovenstaande alinea kan opgemaakt worden dat er dus ook twee manieren zijn om winst te halen uit obligaties: koerswinst en rente. In tegenstelling tot dividend ligt de rente van obligaties doorgaans vast (er zijn uitzonderingen met een variabele rente). De koers van obligaties is doorgaans stabieler dan die van aandelen. Obligaties van overheden geven meestal een lagere couponrente dan obligaties van bedrijven, maar de obligaties van overheden zijn doorgaans wel veiliger dan die van bedrijven.

Beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen bieden hele goede mogelijkheden voor kleine beleggers. Wanneer je met weinig geld wil beleggen, dan is het heel moeilijk om je risico’s goed te spreiden. Bij beleggingsfondsen kan je vaak in inleggen vanaf 50 euro. Met alle inleggen van een fonds bij elkaar kan het fonds een mooie beleggingsportefeuille samenstellen. Beleggingsfondsen kunnen beleggen in aandelen, obligaties, of in beiden. Er zijn ontzettend veel beleggingsfondsen. Ieder fonds heeft wel een thema. Bijvoorbeeld beleggingen in techniek, in duurzame bedrijven, in Europese obligaties, in kleine Nederlandse bedrijven, etc. Een voordeel van beleggingsfondsen is ook dat hiermee veel dingen bereikbaar zijn. Het is als particulier bijvoorbeeld niet zo makkelijk om aandelen in Azië te kopen, terwijl er wel fondsen zijn die in Aziatische aandelen beleggen. Beleggingsfondsen hebben ook een koers waarop je inlegt en waarop je winst kan maken. Je kan ieder gewenst bedrag inleggen en het aantal participaties dat je in dat fonds hebt wordt op 3 cijfers achter de komma uitgerekend. Beleggingsfondsen kunnen dividend uitkeren, maar ze kunnen ook het dividend dat ze ontvangen herinvesteren. Dat laatste heeft weer tot gevolg dat de participaties meer waard worden, maar dit is virtuele winst, totdat je het verkoopt.

Alles draait om informatie

De bovenstaande drie beleggingscategorieën zijn beleggingen die prima te begrijpen zijn en door particulieren te gebruiken zijn. Een heel belangrijk onderdeel van veilig beleggen is om niet zomaar lukraak te werk te gaan. Als je overweegt aandelen in een bedrijf te kopen moet je zorgen dat je veel over het bedrijf te weten komt. Wat is het dividend dat het bedrijf de laatste jaren heeft uitgekeerd, is de winst de laatste jaren gestegen, wat heeft de koers de laatste jaren gedaan? Van grote beursgenoteerde bedrijven is al deze informatie op internet te vinden. Net als de jaarverslagen. Zorg ook dat je op de hoogte bent van het recente nieuws over deze onderneming. Dit kan veel zeggen over de toekomstperspectieven. Resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar goede informatie helpt je wel om een keus te maken met een goede kans op een mooi rendement.

Over beleggingsfondsen is er ook heel veel informatie beschikbaar. Op de website www.morningstar.nl is heel veel informatie over fondsen te vinden. Per fonds is meestal de volgende informatie beschikbaar: het rendement van de afgelopen jaren, de kosten van het fonds, de dividenduitkeringen van de afgelopen jaren, de 10 grootste beleggingen, hoe de beleggingen over verschillende categorieën en landen verdeeld zijn. Deze informatie wordt niet dagelijks ge-update, maar is vaak per 1 januari of 1 juli. Ook hier geldt weer dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst.

Tot slot

Zoals aan het begin van dit stuk al vermeld is kan je met beleggingen een mooi rendement halen, maar je kan er ook verlies mee maken. Een goede voorbereiding verkleint die kans, maar de markt is grillig en er is nooit een garantie op winst. Ga dus alleen beleggen met geld dat je langere tijd kan missen.

In het stuk over aandelen werd geschreven dat koersverliezen virtueel zijn totdat je het aandeel verkoopt. Zolang je een aandeel niet verkoopt kan de koers weer gaan stijgen. Probeer hierin wel reëel te zijn. Een aandeel met 10% verlies verkopen is altijd beter dan wachten tot het bedrijf failliet gaat en je al je geld kwijt bent. Ook hierbij is het belangrijk om het nieuws in de gaten te houden. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor obligaties.

Als je de keus maakt om te gaan beleggen wens ik je veel succes met verstandige beleggingen.
© 2013 - 2024 Domi83, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…
Waarom beleggen via beleggingsfondsen?Steeds meer mensen kiezen bij het beleggen voor beleggingsfondsen. Het beleggen via beleggingsfondsen biedt namelijk voo…
5 Tips voor veilig en minder risicovol beleggenAls je wilt gaan beleggen is het verstandig om je goed voor te bereiden en te weten hoe alles in zijn werk gaat op de be…
Zelf beleggen (of via de bank)?Zelf beleggen (of via de bank)?Als je gaat beleggen en je bent een beginnende belegger ga je je verdiepen in de ins en outs van beleggen. Dan is de vra…
Koop en verkoop van Indiase staatsobligatiesKoop en verkoop van Indiase staatsobligatiesMet het kopen en verkopen van Indiase staatsobligaties kan er goed geld worden verdiend. De staatsobligaties van het Azi…
Domi83 (20 artikelen)
Laatste update: 27-07-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.