Omzet, afzet & winst berekenen

Omzet, afzet & winst berekenen Dit artikel geeft de formules weer voor het berekenen van omzet, afzet en winst. De omzet wordt berekend door de prijs (p) te vermenigvuldigen met de verkochte hoeveelheid (q). De winst is het positieve verschil tussen opbrengsten en kosten. Tevens komt de winst- en verliesrekening aan bod.

Omzet

Omzet is een bedrijfseconomische term die duidt op het totaalbedrag van verkopen van een bedrijf of organisatie in een bepaalde periode. De omzet kun je berekenen door de verkoopprijs te vermenigvuldigen met de afzet. Omzet houdt geen rekening met de kosten.

Omzet berekenen

In een formule ziet het er als volgt uit:
Omzet = prijs x afzet

oftewel: TO (totale omzet) = p (prijs) x q (quantum, hoeveelheid)

Afzet

Afzet is de verkochte hoeveelheid goederen. Het berekenen van de afzet is dan ook eenvoudig.

Winst

Winst is het positieve verschil tussen opbrengst en kosten. Als het verschil negatief is, spreekt men van verlies. De winst wordt over een bepaalde periode gerapporteerd, zoals een kwartaal of een jaar. De formule voor het berekenen van de winst is de volgende:
TW=TO-TK

In deze formule staat TW voor de “totale winst’. TO = totale opbrengsten en TK = totale kosten. Winst kan worden gezien als vergoeding voor de vier productiefactoren natuur, kapitaal, arbeid en management.

Winst berekenen

In de voorgaande alinea werd beknopt weergeven hoe de winst wordt berekend. Men berekent de winst door eerst het bedrijfsresultaat te berekenen. Dat is het verschil tussen de omzet en de kosten. De afschrijvingen worden als kosten gerekend in deze berekening. Het bedrijfsresultaat dient te worden gecorrigeerd met overige lasten en baten, zoals rente. De uitkomst is “winst voor aftrek van belasting” oftewel “fiscale winst”. De winst die na aftrek van belasting overblijft, wordt “economische winst” genoemd.

Winst- en verliesrekening maken

Voor het uitrekenen van het bedrijfsresultaat kun je een winst- en verliesrekening maken. Dat is een overzicht van de inkomsten en de uitgaven van een bedrijf. Een winst- en verliesrekening wordt ook wel een resultatenrekening genoemd. Het geeft een overzicht van kosten en opbrengsten over een bepaalde periode. Er zijn verschillende modellen om een winst- en verliesrekening te maken.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is en hoe bereken je bruto-/nettowinst(marge)?Wat is en hoe bereken je bruto-/nettowinst(marge)?Om de bruto- of nettowinst van een product te berekenen, moeten eerst andere formules toegepast worden. Een formule die…
Omzet verhogen van uw bedrijfOmzet verhogen van uw bedrijfEen bedrijf leeft van zijn omzet, zonder omzet zijn er geen inkomsten en zonder inkomsten valt het bedrijf uiteen. Een s…
Boekhouden voor beginners: Bijhouden inkomsten en uitgavenBoekhouden is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Je kunt natuurlijk kiezen voor een cursus boekhouden voor beginners of…
Meer winst draaien door creatief te zijnMeer winst draaien door creatief te zijnDe mate van afzet - en dus omzet - met winstresultaten zijn zeer afhankelijk van hoe verzadigd de markt is en hoe de eco…

OAT Bestuurlijke informatievoorziening - Verkoop procesOAT Bestuurlijke informatievoorziening - Verkoop procesHet verkoop proces is voor ondernemingen een essentieel proces. Door de geldmiddelen die zij door de verkopen krijgen, k…
OAT Bestuurlijke informatievoorziening - Inkoop procesOAT Bestuurlijke informatievoorziening - Inkoop procesDe inkoopfunctie is een belangrijke functie bij de bestuurlijke informatievoorziening. Dit is een artikel met alle ins e…
Bronnen en referenties
  • Percent
  • WIkipedia
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Administratie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.