Wat is en hoe bereken je bruto-/nettowinst(marge)?

Wat is en hoe bereken je bruto-/nettowinst(marge)? Om de bruto- of nettowinst van een product te berekenen, moeten eerst andere formules toegepast worden. Een formule die daarbij van belang is, is onder andere de omzet: afzet maal verkoopprijs. De formules kunnen worden gebruikt om de winstgevendheid van een bedrijf in kaart te brengen. De formules kunnen worden uitgelegd aan de hand van enkele simpele voorbeelden. Hoe wordt de bruto- en nettowinst en de bruto- en nettowinstmarge berekend?

Brutowinst

Voor het bereken van de brutowinstmarge dient men eerst weten hoe de brutowinst uitgerekend kan worden. In het dagelijks leven is de brutowinst erg belangrijk, aangezien deze nodig is voor het berekenen van de nettowinst. Bij het berekenen van de brutowinst kunnen de volgende formules gebruikt worden:
  • Omzet = afzet x verkoopprijs
  • Inkoopwaarde van de omzet = afzet x inkoopprijs
  • Brutowinst = omzet - inkoopwaarde van de omzet

Omzet is het bedrag in geld dat voortkomt uit verkochte producten en dus ontvangen wordt. De inkoopwaarde van de omzet is het geld dat betaald is voor de producten die verkocht zijn. Een voorbeeld: Jantje heeft een bedrijf opgericht voor het verkopen van voetballen. Jantje heeft de voetballen ingekocht voor 13,00 euro per stuk. Jantje zet de voetballen op zijn online webshop en verkoopt 10 ballen voor de prijs van 15,00 euro per stuk. De brutowinst dient dan als volgt berekend te worden:

Brutowinst = Omzet - Inkoopwaarde van de omzet

De omzet bereken wordt berekend door de afzet (het aantal) keer de verkoopprijs te doen. In dit geval is de omzet van Jantje 10 x 15 = 150 euro. De inkoopwaarde van de omzet bereken je door de afzet (het aantal) keer de inkoopprijs van het product te doen. Voor Jantje geldt dan: 10 x 13 = 130 euro. De brutowinst is dan 150 - 130 = 20 euro.

Brutowinstmarge

Voor het berekenen van de brutowinstmarge van de totale omzet, moet de totale brutowinst gedeeld worden door de totale omzet. Het getal dat daaruit voortkomt dient te worden vermenigvuldigd met 100%.

Totale brutowinst / Totale omzet x 100%

Voorbeeld: De totale omzet van Jantje bedroeg 150 euro, de totale brutowinst van Jantje was 20 euro. 20/150 x 100% = 13,33% (afgerond op twee decimalen).

Nettowinst

De nettowinst is de winst van een bedrijf of organisatie, waarbij alle personeelskosten, huurkosten en bedrijfskosten niet meer in het bedrag inbegrepen zijn. In het dagelijks leven is het heel belangrijk om de nettowinst te berekenen, aangezien men dan weet wat men overhoudt aan het verkopen van producten of diensten. De formule voor de nettowinst ziet er als volgt uit: Nettowinst = brutowinst - bedrijfskosten (de bedrijfskosten bestaan o.a. uit de personeelskosten en huurkosten)

Met het voorbeeld erbij: Jantje heeft een brutowinst van twintig euro uitgerekend met de formule van de brutowinst. Jantje heeft niemand in dienst maar betaalt maandelijks een bedrag van vijf euro aan huurkosten. Als Jantje wel personeel gehad zou hebben, zou hij dat geld ook onder de bedrijfskosten rekenen. Jantjes nettowinst ziet er als volgt uit: nettowinst = 20 - 5 = 15 euro. Jantje houdt in totaal 15 euro per maand over.

Nettowinstmarge

De nettowinstmarge wordt berekend door de totale nettowinst te delen door de totale omzet. De uitkomst van die deling moet vermenigvuldigd worden met 100%. In Jantjes geval was de totale nettowinst vijftien euro per maand. De totale omzet bedroeg 150 euro. De formule ziet er dan als volgt uit:

Totale nettowinst / Totale omzet x 100%

Met de eerdere cijfers uit de voorbeelden wordt dit: 15 / 150 x 100% = 10%. Nu is de nettowinstmarge berekend.

Men kan ook de inkoopwaarde van de omzet delen door de omzet, om te kijken hoeveel procent van de omzet voortkomt uit de inkoop. In het geval van Jantje zou de volgende berekening gemaakt kunnen worden: 130 / 150 x 100% = 86,67% (afgerond op twee decimalen).

Met bedrijfskosten werkt dat hetzelfde: 5 / 150 x 100% = 3,33% (afgerond op twee decimalen). De bedrijfskosten zijn dan 3,33% van de totale omzet.
© 2015 - 2024 Voetbol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brutowinstopslagmethode met voorbeeldenBrutowinstopslagmethode met voorbeeldenHoe bereken je de verkoopprijs met behulp van een brutowinstopslag? Hoe bereken je de begrote brutowinst? Hoe bereken je…
Kengetallen van een ondernemingMet de kengetallen kun je nagaan of een bedrijf wel gezond is. Dit kun je op verschillende manieren doen, zoals bijvoorb…
De lengte van een zijde van een driehoek berekenenOp de middelbare school krijg je vaak les over de cosinus, de sinus en de tangens. Aan de hand van twee lengtes van een…
Stelling van PythagorasStelling van PythagorasMet de stelling van Pythagoras kun je de lengtes van de zijden van een rechthoekige driehoek berekenen. De stelling is r…

Yanis Varoufakis: voormalig Griekse minister van FinanciënYanis Varoufakis: voormalig Griekse minister van FinanciënYanis Varoufakis is een naam die in het jaar 2015 regelmatig het nieuws beheerste. Maar wie is Yanis Varoufakis precies?…
Kleding verkopen op marktplaatsKleding verkopen op marktplaatsVaak heb je kleding in de kast liggen die je eigenlijk nooit meer draagt. Zonde om te laten liggen. Je kunt de kleding n…
Voetbol (70 artikelen)
Laatste update: 23-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.