Wat is en hoe bereken je bruto-/nettowinst(marge)?

Wat is en hoe bereken je bruto-/nettowinst(marge)? Als je de bruto of netto winst van een product wil berekenen zul je eerst andere formules moeten toepassen om aan je benodigde informatie te komen, formules zoals afzet maal verkoopprijs is omzet. Deze formules heb je nodig om de winstgevendheid van je bedrijf in kaart te brengen. De formules kunnen worden uitgelegd aan de hand van enkele simpele voorbeelden. Hoe bereken je bruto- en nettowinst en de bruto- en nettowinstmarge?

Brutowinst

Voor het bereken van de brutowinstmarge moet je eerst weten hoe je de brutowinst van bijvoorbeeld een bedrijf uitrekent. In het dagelijks leven is een brutowinst erg belangrijk aangezien je deze nodig hebt voor het berekenen van de nettowinst. Maar eerst de berekening van brutowinst, formules die je nodig hebt zijn:
  • Omzet = afzet x verkoopprijs
  • Inkoopwaarde van de omzet = afzet x inkoopprijs
  • Brutowinst = omzet - inkoopwaarde van de omzet

Omzet is het bedrag in geld dat jij verkoopt en dus ontvangt van de kopers van een product. De inkoopwaarde van de omzet is het geld dat je betaald hebt voor de producten die je verkocht hebt. Een voorbeeld: Jantje heeft een bedrijf opgericht voor het verkopen van voetballen. Jantje heeft de voetballen ingekocht voor 13,00 euro per stuk. Jantje zet de voetballen op zijn online webshop en verkoopt 10 ballen voor de prijs van 15,00 euro per stuk. De brutowinst moet je dan als volgt berekenen:

Brutowinst = Omzet - Inkoopwaarde van de omzet

De omzet bereken je door de afzet (het aantal) keer de verkoopprijs te doen. In dit geval is de omzet van Jantje 10 x 15 = 150 euro. De inkoopwaarde van de omzet bereken je door de afzet (het aantal) keer de inkoopprijs van het product te doen. Voor Jantje geldt dan: 10 x 13 = 130 euro. De brutowinst is dan 150 - 130 = 20 euro.

Brutowinstmarge

Als je de brutowinstmarge van de totale omzet wil weten, moet je de totale brutowinst delen door de totale omzet en deze dan keer 100% doen:

Totale brutowinst / Totale omzet x 100%

Voorbeeld: De totale omzet van Jantje bedroeg 150 euro, de totale brutowinst van Jantje was 20 euro. 20/150 x 100% = 13,33% (afgerond op twee decimalen).

Nettowinst

De nettowinst is de winst van een bedrijf of organisatie met alle personeelskosten, alle huurkosten en bedrijfskosten. In het dagelijks leven is het heel belangrijk om de nettowinst te berekenen omdat je dan weet wat je per maand of per jaar overhoudt. De formule voor de nettowinst ziet er als volgt uit: Nettowinst = brutowinst - bedrijfskosten (de bedrijfskosten bestaan uit de personeelskosten, huurkosten enz.)

Met het voorbeeld erbij: Jantje heeft een brutowinst van twintig euro uitgerekend uit de omzet en inkoopwaarde van de omzet. Jantje heeft niemand in dienst maar betaalt maandelijks een bedrag van 5 euro aan huurkosten. Jantje heeft geen mensen in dienst, als hij dat wel gehad zou hebben zouden deze meegerekend worden bij de bedrijfskosten. Jantjes nettowinst ziet er als volgt uit:

Nettowinst = 20 - 5 = 15 euro, Jantje houdt in totaal 15 euro per maand over.

Nettowinstmarge

De nettowinstmarge bereken je door de totale nettowinst te delen door de totale omzet. In Jantjes geval was de totale nettowinst 15 euro per maand. De totale omzet bedroeg 150 euro. De formule ziet er dan als volgt uit:

Totale nettowinst / Totale omzet x 100%

Met de eerdere cijfers uit de voorbeelden wordt dit: 15 / 150 x 100% = 10%. Nu heb je de nettowinstmarge berekend.

Als je de inkoopwaarde van de omzet wil berekenen moet je deze ook delen door de totale omzet, in Jantjes geval wordt dat dan:
130 / 150 x 100% = 86,67% (afgerond op twee decimalen).

Met bedrijfskosten werkt dat hetzelfde: 5 / 150 x 100% = 3,33% (afgerond op twee decimalen).
© 2015 - 2020 Voetbol, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Brutowinstopslagmethode met voorbeeldenBrutowinstopslagmethode met voorbeeldenHoe bereken je de verkoopprijs met behulp van een brutowinstopslag? Hoe bereken je de begrote brutowinst? Hoe bereken je…
Kengetallen van een ondernemingMet de kengetallen kun je nagaan of een bedrijf wel gezond is. Dit kun je op verschillende manieren doen, zoals bijvoorb…
De lengte van een zijde van een driehoek berekenenOp de middelbare school krijg je vaak les over de cosinus, de sinus en de tangens. Aan de hand van twee lengtes van een…
Stelling van PythagorasStelling van PythagorasMet de stelling van Pythagoras kun je de lengtes van de zijden van een rechthoekige driehoek berekenen. De stelling is r…

Yanis Varoufakis: voormalig Griekse minister van FinanciënYanis Varoufakis: voormalig Griekse minister van FinanciënYanis Varoufakis is een naam die in 2015 regelmatig het nieuws beheerste. Maar wie is Yanis Varoufakis precies? Varoufak…
Kleding verkopen op marktplaatsKleding verkopen op marktplaatsVaak heb je kleding in de kast liggen die je eigenlijk nooit meer draagt. Zonde om te laten liggen. Je kunt de kleding n…

Reageer op het artikel "Wat is en hoe bereken je bruto-/nettowinst(marge)?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Voetbol
Laatste update: 14-10-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!