Schadegarant, wat is dat?

Schadegarant, wat is dat? Door een aantal (auto-)verzekeraars werd begin jaren negentig de Stichting Schadegarant geïntroduceerd. Met de oprichting van Schadegarant wilde men bij herstel van autoschade enerzijds de dienstverlening naar de consument verbeteren en anderzijds door efficiënter te werken kosten besparen.

Autoschade komt altijd ongelegen

Of de schade nu ontstaat door een kettingbotsing, doordat u tegen een lantaarnpaal rijdt of door toedoen van een onverlaat die is doorgereden terwijl uw auto geparkeerd stond: schade aan uw auto komt altijd ongelegen.

Uiteraard bestaan er ergere dingen in het leven dan een autoschade, maar de nasleep van autoschade kan toch uitermate vervelend zijn. Denk daarbij aan simpele praktische vragen zoals:
  • kan mijn auto nog rijden of niet?
  • waar moet mijn gedeukte auto heen?
  • hoe kom ik naar mijn werk of nog érger, hoe kom ik weer thuis?
  • hoe regel ik vervangend vervoer voor de komende periode?
  • hoe lang moet ik mijn wagen missen?
  • wie is aansprakelijk voor schade en wanneer krijg ik betaald?

Wat is Schadegarant?

Schadegarant is een samenwerkingsverband van een aantal verzekeraars en een groep aangesloten herstelbedrijven. Schadegarant is erop gericht om schadeherstel sneller en efficiënter te laten verlopen en vormt op die manier een welkome aanvulling op de wa-casco-verzekering.

Met de oprichting in 1993 van Schadegarant boden autoverzekeraars aan verzekerden dus een alternatieve wijze van schadeherstel aan, die voor beide partijen voordelen bood. Iedereen die vóór die tijd wel eens geconfronteerd was met autoschade, wist dat er geruime tijd overheen kon gaan voordat er met reparatie kon worden begonnen. Doorgaans moest de schade aan de auto immers vooraf door een schade-expert worden getaxeerd.

Overigens geldt bij Schadegarant dat de verzekerde zélf bepaalt of hij zijn auto al dan niet via de “schadegarant-procedure” laat herstellen. De regeling geldt uitsluitend voor verzekerden met een volledige of beperkte casco-dekking, voor zover er sprake was van schade aan het casco ten gevolge van een gedekte gebeurtenis.

Hoe werkt Schadegarant?

  • U meldt het ontstaan van de schade aan uw assurantie-adviseur en krijgt van hem de adresgegevens van een Schadegarant-bedrijf bij u in de buurt;
  • De schadehersteller gaat na uw opdracht direct tot reparatie van de wagen over zonder dat een expert van de verzekeraar eerst de schade-omvang hoeft vast te stellen;
  • Schadegarant geeft gedurende de reparatie recht op gratis vervangend vervoer;
  • Na uitvoering van de reparatie ontvangt men de auto zonder verdere rompslomp terug en wordt betaling van de herstelkosten rechtstreeks tussen de verzekeraar en het reparatiebedrijf afgewikkeld. De verzekerde heeft dus geen omkijken naar de financiële afwikkeling.

Welke schadeherstelbedrijven zijn aangesloten?

Bij de introductie van Schadegarant in 1993 waren er nog slechts 550 schadeherstelbedrijven door de Stichting Schadegarant geselecteerd. Maar het selecteren van nieuwe reparatiebedrijven is een continu proces, waardoor er in de loop der jaren regelmatig wijzigingen in de aangesloten bedrijven zijn opgetreden. Op het moment van schrijven (augustus 2011) zijn er meer dan 2600 autoherstelbedrijven bij de organisatie Schadegarant aangesloten. Ongetwijfeld is er ook altijd een daarvan in uw buurt gevestigd.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autoschades herstellen door Autoschade Herstel GroepAutoschades herstellen door Autoschade Herstel GroepEr zijn veel autobedrijven die schades aan auto’s herstellen. Ze zullen allemaal hun sterkste kanten aanbevelen aan de k…
Autoschade claimen of niet claimen?Autoschade claimen of niet claimen?Als uw auto schade heeft opgelopen, heeft het claimen van de schade gevolgen voor de premie en het aantal schadevrije ja…
Aansprakelijkheid bij autoschadeAansprakelijkheid bij autoschadeBij autoschade’s maakt het een groot verschil wie aansprakelijk is. De betrokken partijen proberen om de schade op elkaa…
Autoschade claimen of schade zelf betalen?In tegenstelling tot de meeste andere verzekeringen heeft het claimen op een autoverzekering gevolgen voor de hoogte van…
Autoverzekering bij ANWBAutoverzekering bij ANWBEen autoverzekering bij de ANWB is een verstandige optie. Bij de ANWB kun je namelijk een goedkope autoverzekering afslu…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 02-02-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.