Verzekeren en het ANVR (annulering reis of vakantie)

Verzekeren en het ANVR (annulering reis of vakantie) Verzekeren en op vakantie gaan betekent vaak ook bijverzekeren. Denk aan het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen, ANVR. Het is als brancheorganisatie de toonaangevende vertegenwoordiger van de reisbranche. Wat de ANVR en de Stichting Garantiefonds Reisgelden, SGR, voor u kunnen betekenen, wordt u uitgelegd. Ga zo veilig en vertrouwd op reis. Het is goed om vooraf te weten wat het Calamiteitenfonds voor u kan doen.

Het ANVR: reis of vakantie annuleren


Welke reisverzekering afsluiten?

Als u een reis boekt, wilt u zoveel mogelijk zeker zijn, dat alles piekfijn zal verlopen. Niet alles is uit te sluiten. Kan een reis of vakantie niet doorgaan door oorzaken in de privésfeer dan bent u verzekerd tegen de financiële schade door een annuleringsverzekering. Maar wat, als de reis niet door kan gaan door nare ontwikkelingen bij een reisorganisatie, zoals een faillissement. Of als er wat gebeurt in het land van bestemming.

Wie is het ANVR?

Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen, ANVR, bestaat inmiddels ruim 40 jaar. De brancheorganisatie ANVR heeft als belangrijkste doelstelling om de krachten van de aangesloten leden te bundelen en daarmee de gemeenschappelijke sociaal economische belangen te behartigen. Hoewel het niet een consumentenorganisatie is, is een reis boeken bij een reisorganisatie die bij het ANVR is aangesloten, ook voor de consument een voorsprong. Een reisorganisatie die lid is van het ANVR moet namelijk onder meer aan de eisen voldoen dat:
  • Hij is deelnemer is van de Stichting Garantiefonds Reisgelden.
  • Hij te goeder naam en faam bekend staat.
  • Hij zich houdt aan de ANVR Reisvoorwaarden.
  • Hij voldoet aan allerlei financiële en kwaliteitseisen.
  • Hij is lid van de Stichting Calamiteitenfonds Reizen.
  • Hij onderwerpt zich aan de uitspraken van de Geschillencommissie Reizen.

ANVR reisvoorwaarden en de ANVR Boekingsvoorwaarden

In de ANVR reisvoorwaarden vindt u de rechten en plichten van de reisorganisator en consument. De ANVR Boekingsvoorwaarden zijn de voorwaarden die gelden voor de bemiddeling door het reisbureau bij de sluiten van een overeenkomst tussen de consument en dienstverlener. Op het boekingsformulier is aangegeven welke voorwaarden op uw reis van toepassing zijn. Let er wel op dat organisatoren van cruises, lijndienstreizen, rondreizen, avontuurlijke reizen en reizen buiten Europa en de Middellandse Zeelanden mogen afwijken van deze voorwaarden. Als ze dat inderdaad doen, moeten ze dat wel duidelijk van te voren aangeven.

Wie is de Stichting Garantiefonds Reisgelden?

De Stichting Garantiefonds Reisgelden, SGR, bestaat sinds 1983. Meer dan 95% van de bonafide Nederlandse reisorganisaties is bij de SGR aangesloten. U bent gratis bij de SGR verzekerd, wanneer u boekt bij een reisorganisatie die bij het SGR is aangesloten. In beginsel zijn de vooruitbetaalde reisgelden en alle reis-, verblijfskosten financieel gedekt, wanneer de reisorganisatie moet annuleren. Sinds de oprichting van de SGR is er door deze stichting al voor 25 miljoen euro uitgekeerd.

De Stichting Calamiteitenfonds Reizen

De dekking via de Stichting Calamiteitenfonds Reizen betekent dat u recht hebt op al of niet de volledige teruggave van de totale reissom plus soms ook enkele meeruitgaven bij calamiteiten. Wat een calamiteit is bepaalt dit fonds, maar u moet vooral denken aan een natuurramp. Ook als Het Ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies afgeeft, hoeft dat niet te betekenen dat het hier om een calamiteit gaat waarvoor u verzekerd bent. De dekking beperkt zich tot schades als gevolg van onverwachte natuurrampen en onverwacht molest. Als calamiteiten vooraf dreigen, kan het fonds besluiten tot een beperking van de dekking. In geval van een dekkingsbeperking kunt u uw reis kosteloos bij de reisorganisatie annuleren, en krijgt u uw geld van de reisorganisatie terug. Voor boekingen naar het buitenland betaalt u voor deze zekerheden slechts enkele euro's extra. U moet uw eventuele claim binnen een maand na thuiskomt indienen bij het reisbureau of de reisorganisatie.

Slot

Verzeker u dus van een fijne vakantie. Kies voor een reisbureau dat is aangesloten bij de ANVR en SGR en check dat dus vooraf. Er gaan namelijk nog wel eens reisbureaus failliet en natuurrampen lijken ook steeds vaker voor te komen.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een vakantie of reis boeken via internetZelf een vakantie of reis boeken via internetWie op een makkelijke manier een reis wil boeken of een vakantieappartement wil huren gaat natuurlijk naar een reisburea…
Moet ik een annuleringsverzekering afsluiten?Moet ik een annuleringsverzekering afsluiten?Bij het boeken van een reis wordt gevraagd of je een annuleringsverzekering wilt afsluiten, wanneer is dit echt nodig en…
Aanbetaling doen: alleen als er garanties zijnAanbetaling doen: alleen als er garanties zijnHet risico van een aanbetaling doen is soms groot. Is er niets geregeld, dan is iemand al zijn geld kwijt als het desbet…
Negen stappen naar een topvakantieNegen stappen naar een topvakantieEen vakantie regelen betekent voorpret, maar ook denkwerk. Wil je er (bijna) geen omkijken naar hebben, of regel je alle…

Verzekeren: juridische hulp, rechtsbijstandverzekering 2021Verzekeren: juridische hulp, rechtsbijstandverzekering 2021Hoe kunt u zich verzekeren van juridische hulp? Niet alles is verplicht, maar een goede rechtsbijstand is in 2021 echt n…
Verzekeren: annuleringsverzekering afsluitenVerzekeren: annuleringsverzekering afsluitenZonder een annuleringsverzekering een vakantie boeken, is in veel gevallen onverstandig en kan erg duur uitvallen. Sluit…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 05-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.