Verzekeringen oversluiten: Waar moet je op letten?
Veel verzekeraars stunten tegenwoordig met lage tarieven. Hierbij wordt er dikwijls aangeboden om bestaande verzekeringen over te nemen. Over het oversluiten van je verzekeringen moet je echter ook weer niet te lichtzinnig denken. Vaak is er een boete verbonden aan oversluiten van verzekeringen en wat misschien nog wel belangrijker is: De voorwaarden van de oude en de nieuwe verzekering kunnen behoorlijk verschillen. Waar moet je op letten wanneer je met winst wil gaan oversluiten?
Iedereen wil natuurlijk graag goed verzekerd zijn en liefst ook nog zo voordelig mogelijk. Dat wil echter niet zeggen dat je meteen overstag moet gaan, wanneer een nieuwe verzekeraar een lagere premie noemt. Wel is het zinvol om je goed te informeren over verschillende verzekeraars, hun pakket van verzekeringen, de specifieke voorwaarden daarvan, en de premie die daaraan verbonden is. Zorg dat je goed weet welke verzekeringen je nodig hebt en wat ze precies moeten dekken.
Hoe komt de premie van een verzekering eigenlijk tot stand?
Wat een verzekering jou kost hangt af van een aantal verschillende dingen. Hoeveel premie je betaalt is in eerste instantie verbonden aan het risico dat de verzekeraar loopt dat hij moet gaan uitbetalen. Wanneer jij ouder bent, heb je meer kans om ziek te worden dan iemand die jong is. Wanneer je met gevaarlijke stoffen werkt, heb je meer kans om een longaandoening op te lopen dan iemand die in een supermarkt werkt. Wanneer je huis gemaakt is van hout, bestaat er meer kans dat het afbrandt dan wanneer het volledig uit steen zou zijn opgebouwd.
Om de premie te bepalen zal een verzekeraar per verzekering gebruik maken van tabellen waarmee het risico zo goed mogelijk wordt vastgesteld voor verschillende typen verzekeringnemers. Uit een combinatie van algemeen risico en jouw eigen persoonlijke risico wordt zo een prijskaartje, de premie, aan de verzekering gehangen op jaarbasis.
Wanneer je meerdere verzekeringen afneemt, zal de prijs lager kunnen worden dan wanneer je maar één verzekering afneemt bij een specifieke verzekeraar. Ook zal de premie soms afhankelijk zijn van of je eigen risico betaalt of niet. Vaak kun je ervoor kiezen om een verzekering af te sluiten met, zonder of met een gedeeltelijk eigen risico voor schade. Logischerwijs zal de premie van deze opties aanzienlijk kunnen verschillen.
Hoe zit het met de voorwaarden van verzekeringen?
Per verzekering zal een verzekeraar bepalen wat hij wel en niet vergoedt wanneer er schade optreedt. Wanneer jij zelf je huis in brand steekt, zal een verzekeraar minder snel geneigd zijn om de portemonnee te trekken. Wanneer er een natuurramp plaatsvindt, die heel Nederland treft zal een verzekeraar zeker niet alle onkosten kunnen en willen dekken op zijn totale pakket van verzekeringen.
Ook voorwaarden kunnen persoonlijk worden gemaakt. Een goed voorbeeld hiervan is een ziektekostenverzekering: Afhankelijk van het pakket dat je kiest heb je recht op een standaardvergoeding voor tandheelkundige kosten of op een excellente dekking van je gebit, waarbij bijvoorbeeld kronen en bruggen volledig, in plaats van slechts tot een bepaald maximum, worden vergoed.
Het kan zijn dat een verzekering een lage premie heeft maar ook weinig vergoedt bij schade. Denk bijvoorbeeld aan een reisverzekering. Vaak is een doorlopende reisverzekering op jaarbasis goedkoper dan een reisverzekering, die op één vakantie wordt gesloten. Hoe kan dat? Wanneer je je bagage kwijt raakt, kan het zijn dat de doorlopende verzekering jou maximaal 500 EUR vergoedt terwijl de eenmalige verzekering wél je volledige bagage met een totale waarde van 4500 EUR vergoedt.
Waar moet je op letten wanneer jou wordt aangeboden om verzekeringen over te sluiten?
Om een goede keuze te maken tussen verschillende verzekeraars en specifieke verzekeringen is het goed om met een aantal dingen rekening te houden. Gebruik deze vragenlijst als checklist, wanneer je een voorstel krijgt van een verzekeraar. Of beter nog: Ga zelf op onderzoek uit en zorg ervoor dat je de goedkoopste en beste verzekeringen vindt, die er zijn. Vraag offertes aan bij meerdere partijen. Het kost even tijd maar dan weet je eigenlijk alles wat je moet weten om rustig en voordelig verzekerd te zijn van een veilige uitgangspositie.
- Wat is de premie van de individuele verzekeringen en hoe verhoudt die zich tot die van andere verzekeraars?
- Is er sprake van een pakketprijs of krijg je geen korting bij de afname van meerdere verzekeringen?
- Hoe is jouw premie opgebouwd? Wordt er rekening gehouden met je geslacht, leeftijd, leefomstandigheden of andere kenmerken?
- Voor hoe lang is deze specifieke premie geldig en wanneer kan die weer worden verhoogd?
- Wat zijn de specifieke voorwaarden van de verzekering: Wat wordt er vergoed en wat niet?
- Staan die vast of kunnen die door de verzekeraar worden aangepast zonder overleg?
- Zijn er voorwaarden, die een overstap in de weg zouden kunnen staan?
- Zijn er keuzemogelijkheden of modules: Kun je kiezen voor verschillende opties tegen meerbetaling?
- Wordt er boete gerekend, wanneer je weg zou gaan bij je huidige verzekeraar?
- Is of er boete wordt gerekend afhankelijk van wanneer in het jaar je zou besluiten over te stappen?
- Wie betaalt de boete, wanneer daar sprake van zou zijn?
- Heeft de verzekeraar in kwestie een goede naam in de markt; is hij betrouwbaar?
- Is er sprake van een eigen risico? Hoe hoog is dat en is het optioneel of niet?