Smartphone of tablet valt stuk! Wie betaalt de schade?

Smartphone of tablet valt stuk! Wie betaalt de schade? De smartphones en tablets zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Doordat wij ze veel gebruiken is de kans op beschadiging ook groot. Een zwakke plek van tablets en smartphones is het beeldscherm. Als ze vallen op een harde ondergrond loop je grote kans dat de telefoon of tablet onbruikbaar wordt door een gescheurde beeldscherm. Deze schade is te repareren, maar de kosten kunnen hoog oplopen. Is deze schade te declareren op de inboedelverzekering of de aansprakelijkheidsverzekering? Verzekeraars krijgen het de laatste jaren steeds drukker met de claims die betrekking hebben op tablets en smartphones. Deze gadgets maken een onderdeel uit van de inboedel, dus zijn ze te claimen op de inboedelverzekering. Helaas is het niet zo eenvoudig. Uw televisie is immers ook niet verzekerd als u deze laat vallen. Schade aangericht aan een smartphone of een tablet van iemand anders is te claimen op de aansprakelijkheidsverzekering. Tegenwoordig zijn er dekkingen in de inboedelverzekering waarop ook schades door gevallen smartphones of tablet te claimen zijn.

Waarom is de telefoon of tablet niet te claimen op de standaard inboedelverzekering?

De inboedelverzekering biedt dekking tegen een aantal risico’s. In een ver verleden was uitsluitend brandschade te claimen op de verzekering. Er zijn steeds meer dekkingen aan toegevoegd en tegenwoordig zijn de meeste inboedelverzekeringen zogenaamde extra uitgebreide verzekeringen. Onder andere schade door brand, inbraak en storm zijn nu te claimen op de polis. Als je een telefoon laat vallen krijg je dus geen vergoeding.

Steeds meer verzekeraars komen met de zogenaamde all risks inboedelverzekering. Op enkele in de polisvoorwaarden omschreven uitzonderingen na is alles verzekerd. Stel, je bent aan het schilderen en je loopt een pot met verf omver. De schade is te claimen op de all risks inboedelverzekering. Ook schade aan smartphones en tablets kun je dus gewoon claimen bij de verzekeraar.

Meeste all risks inboedelverzekeringen hanteren een hoog eigen risico

Deze verzekering heeft voor verzekeraars een groot nadeel. In huishoudens ontstaan vaak kleine ongelukjes met naar verhouding lage schadebedragen. Het laten vallen van een vaas valt bijvoorbeeld onder de dekking. Om te voorkomen dat verzekeraars veel naar verhouding kleine schades in behandeling moeten nemen, hanteren verzekeraars vaak een hoog eigen risico. Door bijvoorbeeld een eigen risico te hanteren van €150, voorkomt de verzekeraars veel claims. Het scherm van een smartphone of een tablet vervangen kost vaak minder dan dit bedrag, dus kan het niet geclaimd worden.

Smartphone of tablet claimen op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

Schade die je als particulier veroorzaakt aan andere zijn in te dienen op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Je bent bijvoorbeeld bij de buren thuis en je laat per ongeluk de tablet van de buurman vallen waardoor deze beschadigd raakt. Dit is een schade die ingediend kan worden op de AVP. Verzekeraars weten dat er vaak gefraudeerd wordt met schadeclaims op de AVP. De buurman heeft deze schade bijvoorbeeld zelf veroorzaakt en je sluit een deal met de buurman door de schade te claimen op jouw AVP. Realiseer je wel dat dit verzekeringsfraude is.

Schade vaak relatief goedkoop te repareren

Op het internet zijn er reparatiesetjes te verkrijgen waarmee je zelf het scherm van je telefoon kunt vervangen. Het zijn geen eenvoudige reparaties, maar met het juiste gereedschap kom je ver. Op deze manier kun je voor ongeveer €15 zelf je telefoon repareren en hoef je niets te claimen op de verzekering.
© 2015 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is de smartphone verzekerd op de inboedelverzekering?Is de smartphone verzekerd op de inboedelverzekering?Wij kunnen niet meer zonder de smartphone. De smartphone en de tablet vervangen de laptop en de desktop op lange termijn…
Smart Lock instellen voor je ChromebookSmart Lock instellen voor je ChromebookVoor het ontgrendelen van je Chromebook is normaal het invoeren van een wachtwoord vereist. Google heeft voor gebruikers…
Scherm van je smartphone vervangen met een reparatiekitScherm van je smartphone vervangen met een reparatiekitAls je een barst in het scherm van je smartphone hebt kun je ervoor kiezen je scherm zelf te vervangen met behulp van ee…
Aanraken van de smartphone tijdens het autorijden strafbaarnieuws uitgelichtAanraken van de smartphone tijdens het autorijden strafbaarOp 24 juli 2017 heeft de kantonrechter van de Rechtbank Noord-Nederland bepaald dat - na eerder het inklemmen van de sma…

Zuivere schadevrije jaren moeten vastgelegd wordenZuivere schadevrije jaren moeten vastgelegd wordenDe term schadevrije jaren in de autoverzekering leidt vaak tot verwarring. Dit wordt veroorzaakt doordat sommige verzeke…
Overlijden partner - verzekeringen aanpassenNa overlijden van je partner komt er veel op je af. Uiteindelijk zul je de verzekeringen een keer na moeten lopen om te…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.