Een verzekering voor je bruiloft
Als je een vrouw bent, heb je er waarschijnlijk van jongsaf aan van gedroomd: je trouwerij. Nu, als volwassene, is het dan eindelijk zo ver en ga je trouwen met de liefde van je leven. Gefeliciteerd! Maar hebben jullie in de aanloop naar de bruiloft ook aan een trouwverzekering gedacht?
Een bruiloftverzekering, wat is dat?
De trouw- of bruiloftverzekering wordt in Nederland nog niet standaard afgesloten, maar krijgt wel steeds meer bekendheid bij het grote publiek. Als je een trouwverzekering afsluit, wordt de financiële schade vergoedt die jullie lijden in geval van een onverwachte kink in de kabel. Bijvoorbeeld omdat een van de verloofden ineens ziek wordt of een ongeval krijgt, waardoor de trouwerij moet worden uitgesteld. Of omdat er een sterfgeval in de familie is, zodat jullie hoofd op dat moment niet meer naar trouwen staat.
Waarom een trouwverzekering?
Je trouwerij verzekeren, het klinkt misschien gek. Maar aan de andere kant: bruiloften zijn nu eenmaal
big business, waar vaak veel geld mee is gemoeid. Raar maar waar, maar zet ergens het woordje 'trouw- of bruid-' voor en de prijzen vlíegen omhoog, van trouwlocatie tot bruidsjurk en van trouwfotograaf tot bruidsboeket. Zou jullie trouwdag op het laatste moment niet doorgaan, dan heb je vaak al behoorlijk wat kosten gemaakt voor bijvoorbeeld de trouwlocatie, de band, de trouwfotograaf, de uitnodigingen... Trouwkleding kan je uiteraard bewaren tot een later moment, maar zo'n bruidstaart, tja, je kan 'm moeilijk invriezen.
Heb je een trouwverzekering afgesloten, dan worden alle gemaakte kosten geheel of gedeeltelijk vergoed. Dit geldt alleen, als de bruiloft wordt geannuleerd om redenen als ziekte, ongevallen en/of overlijden. Wil je je trouwerij uit- of afstellen omdat er een superstorm wordt voorspeld, jij (of je aanstaande) last krijgt van
cold feet of omdat een van jullie buiten de echtelijke sponde heeft geslapen, dan zul je bij de meeste verzekeringsmaatschappijen nul op het rekest krijgen.
Een trouwverzekering, wat kost dat?
Wat de kosten zijn voor jullie trouwverzekering, hangt af van diverse voorwaarden, zoals:
- De verzekeringsmaatschappij;
- Voor welk bedrag wil je je verzekeren;
- Waar wil je je tegen verzekeren
Dit laatste punt behoeft misschien nog wat extra uitleg. Bij een standaard bruiloftverzekering ben je verzekerd tegen divers onheil van buitenaf, zoals ongevallen en/of overlijden van jouzelf, je aanstaande en je naasten tot en met de tweede graad. Een veilig idee wanneer je je broze oude omaatje van 90 nog hebt... Toch? Niet helemaal, want veel verzekeringsmaatschappijen hanteren een leeftijdsgrens van 81 jaar. Ook je schoonvader van 65, die vorig jaar maar ternauwernood zijn hartaanval overleefde, is waarschijnlijk wat moeilijker te verzekeren: hij heeft immers vrij recent nog iets gehad en vormt dus een extra risicogroep. Meeverzekeren kan wél, maar waarschijnlijk wel tegen een hogere premie.
De kosten van je trouwverzekering worden meestal pro rata berekend. Dit betekent dat je een bepaald percentage betaalt van het te verzekeren bedrag. Meestal ligt dit percentage tussen de 1.2% en de 3% van het te verzekeren bedrag, oftewel het bedrag dat je aan je bruiloft spendeert. Let er wel op of de offerte in- of exclusief assurantiebelasting (21%), polis- en administratiekosten is. Zeker bij goedkopere verzekeringen zijn deze kosten vaak niet inbegrepen, terwijl ze dus wel worden doorberekend.
De weersomstandigheden
Over een regenbuitje hoor je niet moeilijk te doen, ook niet als bruidspaar-in-spe. Geen enkele verzekering gaat jouw trouwerij betalen als je deze wilt annuleren omdat het te koud, te druilerig of te donker is. Bij extreem slecht weer (lees: je trouwjurk is in luttele seconden doorbreekt, de trouwwagen slipt bijkans van de weg af en het KNMI waarschuwt voor zware windstoten) is het vaak wel mogelijk om te annuleren op grond van de weersomstandigheden, maar dit zit meestal niet in het basispakket.
Wat wordt er niet vergoed?
Het is te hopen dat je aanstaande niet ontvoerd wordt door Marsmannetjes, want buitenaardse omstandigheden vallen in de regel buiten de verzekering. Hetzelfde geldt voor oorlogen, een kernramp of een terroristische aanslag. Ook zwangerschap geldt niet als een reden om een beroep te doen op de trouwverzekering. Het is immers geen 'onheil komend van buitenaf'; je hebt vrijwillig meegedaan aan de bezigheid waardoor dit kind verwekt is (is dat niet het geval, dan moet dit geen man zijn waarmee je wil trouwen, verzekering of geen verzekering).
Let op: veel verzekeringen vergoeden ook geen kosten wanneer de bruidegom-in-spe in het ziekenhuis belandt vanwege een uit de hand gelopen doe-het-zelf klusje of omdat hij in het kader van z'n vrijgezellenreis ging skiën. Waaghalzerij en extreme sporten beoefenen zijn dan ook in het licht van de aankomende bruiloft even niet aan te raden, ook niet als je goed verzekerd bent.