Kluis of brandkast, wat is het beste?

Kluis of brandkast, wat is het beste? Een kluis of safe is een inbraakwerende kast waar inbrekers hun tanden op stuk kunnen bijten. Een kluis biedt echter weinig bescherming tegen de hitte van een brand. Een brandkast daarentegen heeft in de eerste plaats een brandwerende functie en in mindere mate inbraakwerend.

Inbraak- en brandpreventie

De beste beveiliging van uw persoonlijke eigendommen bestaat nog altijd in het voorkomen van inbraak:
 • een goede inbraakbeveiliging begint altijd met deugdelijk hang- en sluitwerk;
 • een welkome aanvulling daarop zijn detectoren met automatische buitenverlichting;
 • een kluis kan als laatste barrière uw kostbaarheden beschermen.

Maar niet alleen door diefstal kunnen uw waardevolle bezittingen verloren gaan, ook brand kan funest zijn. Rookmelders kunnen u tijdig waarschuwen zodat u de brand wellicht nog in de kiem kunt smoren. Maar is blussen niet meer aan de orde en moeten u en uw huisgenoten het vege lijf redden, dan ontbreekt meestal de tijd om bezittingen veilig te stellen. Voor die gevallen kan een brandkast uitkomst bieden.

Een kluis thuis of bij de bank?

Kostbaarheden en belangrijke documenten zoals contracten, polissen en waardepapieren die u niet dagelijks nodig heeft, kunt u het beste veilig onderbrengen in een gehuurd kluisje (safeloket) bij de bank. Voor het opbergen van andere waardevolle spullen waarover u dagelijks moet kunnen beschikken (sieraden, creditcards) moet u een geschikte plaats in huis zien te vinden.

Wie vindingrijk is, vindt in huis altijd wel een veilig plekje dat door inbrekers niet gemakkelijk wordt gevonden. Tijdnood en onbekend terrein bij het boevengilde werken in uw voordeel. Voor een uitgebreide zoekactie heeft hij immers geen tijd. Maar die veilige bergplaats biedt meestal geen bescherming tegen brand.

Welke kluis kiezen voor thuis?

Wie de aanschaf van een eigen kluis overweegt, moet bij het maken van een keus rekening houden met:
 • de plaatsingsmogelijkheden;
 • de bereikbaarheid;
 • de gewenste inhoud.

Een meubelkluis kan men in beginsel overal in huis plaatsen, maar voor het inbouwen van een muur- of vloerkluis vindt niet iedereen een geschikt plekje.

De voordelen van een meubelkluis

 • het grootste voordeel van een meubelkluis is dat men er meestal zonder al te veel moeite een goed bereikbare plaats voor kan vinden, bijvoorbeeld onder in een kast;
 • meubelkluizen kunnen bij woningaanpassingen ook gemakkelijk een ander plaatsje vinden;
 • en meeverhuizen naar een andere woning is evenmin een probleem.

Nadeel is dat meubelkluizen in tegenstelling tot inbouwkluizen dubbelwandig zijn uitgevoerd en daardoor ook een stuk zwaarder zijn.

Inbouwkluizen minder kwetsbaar

 • in tegenstelling tot meubelkluizen zijn de achter- en zijwanden van inbouwkluizen enkelvoudig uitgevoerd. Men gaat ervan uit dat muren en beton voldoende bescherming bieden;
 • bij inbouw moet men echter wel rekening houden met vocht en temperatuurverschillen: denk daarbij concreet aan condensvorming in de kast en roestvorming aan de buitenkant.

Advies van uw verzekeringsmaatschappij

Overleg voordat u tot aanschaf van een kluis of brandkast overgaat altijd vooraf met uw verzekeringsmaatschappij wat u erin wilt opbergen en in hoeverre de inhoud dan verzekerd zal zijn. Niet zelden kan gebruik van een kluis of brandkast uw verzekeringspremie verlagen.
© 2012 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cash geld: waar in huis contanten bewaren en verbergen?Cash geld: waar in huis contanten bewaren en verbergen?Cash geld lijkt voor sommige financieel-economische experts stilaan een verouderd concept. Binnenkort betalen we toch al…
Bedrijfspand beveiligen op verschillende manierenEen bedrijfspand beveiligen is een eenmalige investering. Wanneer je deze investering goed doet kan hier jarenlang van g…

Wat is execution only?Wat is execution only?Financiële producten vergen een degelijk advies. In het geval er geen advies kan worden gegeven of de klant wenst geen a…
Achterstand in premiebetaling zorgverzekeringAchterstand in premiebetaling zorgverzekeringVeel gezinnen hebben moeite om maandelijks de premie voor de zorgverzekering te betalen. Consumenten laten de nota voor…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 20-12-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.