Individueel pensioensparen

Individueel pensioensparen Pensioensparen is helemaal in geworden. Veel meer volwassenen kiezen deze methode omwille van de vele mogelijkheden dat het concept hen te bieden heeft. Voorwaarde is wel dat u van uw centen afblijft tot u de pensioenleeftijd van 64 jaar bereikt hebt!

Vergrijzing

Pensioensparen zal in de toekomst zeker zijn vruchten afwerpen. Het is namelijk zo dat we geconfronteerd worden met een vergrijzing van de bevolking. Als gevolg wordt de werkende bevolking binnen een aantal jaar te klein om de kosten van de vergrijzing te dragen. Het draagvlak wordt te klein waardoor gepensioneerden in de problemen zullen komen. Dit zal voor grote problemen zorgen in de toekomst en het beste alternatief voor dit probleem is pensioensparen.

Zelfvoorziening

In feite kan u het zien als een soort vangnet dat u voor jezelf creëert. Doordat de vergrijzing optreedt en er binnenkort te weinig geld zal zijn om de pensioenen deftig uit te betalen, is pensioensparen een slimme zet. Ieder jaar kan een belastingsplichtige tot 870 euro sparen! Deze bedragen komen op uw spaarrekening te staan. Voorwaarde is zoals eerder vermeld, dat u dat geld laat staan tot u de wettige pensioenleeftijd bereikt hebt. Doordat u kiest voor pensioensparen profiteer u bovendien ook van een belastingsvoordeel van 30% tot 40%.

Twee formules

De bank zal u begeleiden in het kiezen van een geschikt systeem om aan pensioensparen te doen. Hierbij heb u keuze tot de pensioenspaarverzekering en het pensioenspaarfonds. Bij beide mogelijkheden geniet u van een belastingvoordeel van 30% tot 40%.

Bij een pensioenspaarverzekering geniet u van een vaste rente op het bedrag dat u stort van 2.50%. Daarnaast bekomt u elk jaar nog een bonus van uw verzekeraar als die winst maakt. U kan hierbij rekenen op een goede 1% tot 2% . Velen haken af van het concept omwille van het lage rendement op het bedrag dat u stort, maar vergeet daarbij uw belastingsvoordeel van 30% tot 40% niet!

De tweede mogelijkheid is het pensioensparenfonds. Bij dit systeem ben u niet zeker van een vast rendement. Uw stortingen worden belegd in een aandeel of obligatie en de opbrengst van die stortingen is dus niet zeker. Maar niet gevreesd, omdat dit een belegging op lange termijn is, is de kans klein op een slecht resultaat.

Beste keuze

Een goede keuze maken, ligt natuurlijk aan u, maar er zijn richtlijnen om u te helpen in uw keuze. Het verschil tussen een goede en een slechte keuze ligt hem in de leeftijd. Mensen jonger dan 45 jaar worden meestal aangeraden om te kiezen voor het pensioensparenfonds, omdat deze over een lange termijn veel minder risico’s inhoudt. Mensen ouder dan 45 jaar worden niet tegengehouden om voor het pensioensparenfonds te kiezen, maar heel verstandig is het niet. Stel dat we net met een financiële crisis te maken krijgen wanneer u op pensioen gaat. De gevolgen zijn duidelijk. Kiezen voor een pensioensparenfonds bevat dus risico’s. Wie deze risico’s niet bereid is te nemen, kiest uiteraard voor de pensioensparenverzekering.

Voorwaarden

De voorwaarden om aan pensioensparen te doen zijn zeer eenvoudig:
  1. Elke belastingsplichtige wonende in zijn eigen land en op zichzelf bestaande komt in aanmerking. Met andere woorden, u mag geen BVBA, NV, VZW of eenmanszaak zijn.
  2. De minimumleeftijd van achttien jaar hebben en de maximumleeftijd van 64 jaar niet overschrijden.
  3. Een contract van minimum tien jaar waarin vijf jaarlijkse stortingen gebeurd zijn om het recht tot afhalen te bekomen.

Spaargeld ophalen

Wanneer kan u uw geld opvragen en met welke voorwaarden gaat dit gepaard? Vanaf dat u de pensioenleeftijd bereikt hebt, kun u uw geld ophalen aan een belastingspercentage die varieert tussen de 10% en de 16.5%. U moet niet het gehele bedrag van uw rekening afhalen! Het is toegelaten om een deeltje op te halen. Opgelet! Als u dan toch beslist het geld op te halen voor u de wettige pensioenleeftijd bereikt hebt, dan wordt dit gezien als een inkomst van dat jaar en wordt het bedrag aan 33% belast! Niet doen is de boodschap.

Gouden tip

Als u na uw 64e levensjaar nog bedragen stort op die rekening is deze volkomen belastingsvrij op voorwaarde dat het contract voor uw 55e afgesloten werd. Het belastingsvoordeel van 30% tot 40% blijft van toepassing!
© 2011 - 2024 Dictator, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slim pensioensparen: Fiscaal voordeel (BE)Slim pensioensparen: Fiscaal voordeel (BE)Wie aan pensioensparen doet, wil een appeltje voor de dorst voorzien voor tijdens zijn pensioen. Pensioensparen draait e…
Pensioensparen in België: Hoe en waarom pensioensparen?Pensioensparen in België: Hoe en waarom pensioensparen?Pensioensparen is en blijft een fiscaal voordelige maatregel waar je kan van genieten. Tegelijkertijd ben je ook bezig m…

Aandachtspunten bij afsluiten spaarrekeningEen spaarrekening is een relatief eenvoudig product om af te sluiten. Toch kunnen er grote verschillen bestaan tussen de…
Banksparen veilig bij faillissement?Banksparen veilig bij faillissement?Is ook het banksparen bij een bank een veilige manier van sparen bij een faillissement van de bank? Als u niet de juiste…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kschneider2991, Pixabay
  • http://www.1001tips.be/geld/pensioensparen/index.asp
Dictator (17 artikelen)
Gepubliceerd: 07-09-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.