Financiële opvoeding: sparen voor kinderen, wat is wijsheid?

Financiële opvoeding: sparen voor kinderen, wat is wijsheid? Wat is wijsheid? Zelf sparen voor de kinderen, of de kinderen laten sparen? Wat zeggen opvoeddeskundige? Is het belangrijk voor de ouders financieel voorbereid te zijn voor de toekomst van de kinderen? Op wiens naam zet je de spaarrekening? Is het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd al leren om te gaan met geld? Is het belangrijk de kinderen te leren geld sparen voor een doel? Waarom vind het Nibud financiële opvoeding belangrijk voor jonge kinderen?

Oma

Een klein voorbeeld hoe sparen voor een kind of kleinkind helemaal fout kan gaan, omdat het kind onvoldoende geleerd is juist om te gaan met geld dat gespaard is: Er zijn families die lieve oma´s en opa´s hebben die iedere maand, sinds de geboorte van een kleinkind, tot het 18de levensjaar van hun kleinkind, geld storten op een spaarrekening. Opa´s en oma´s gaan er van uit dat de kleinkinderen het geld besteden aan hun studie. Hoe vaak gebeurt het dat de kleinkinderen dit geld opeisen als ze 18 worden en er op vakantie gaan, mooie spullen van kopen en enz.? Hoeveel oma´s en opa´s hadden achteraf gezien geen enorme spijt van hun spaaractie?

Ouders

Heel veel ouders proberen uit alle macht iedere maand iets op de spaarrekeningen van hun kinderen te storten. Ook met het idee dat dit gespaarde geld voor de toekomst van de kinderen is.

Kinderen

Iedere ouder weet het: kinderen kosten geld. Waar doe je als ouder goed aan? Geld sparen voor later of de kinderen zelf leren omgaan met geld en ze zelf leren sparen?

Financieel voorbereid

Een groot voordeel om geld te sparen voor de kinderen, is dat de ouder financieel voorbereid is voor eventuele studiekosten. Als de ouder beschikking heeft over dit geld en het kind gaat studeren op zijn 18de, kan de ouder direct de studie betalen van het gespaarde geld.

Opeisen

Een groot nadeel om geld te sparen voor de kinderen, is dat de kinderen het geld kunnen opeisen zodra zij 18 worden. Net als het extreme voorbeeld van oma of opa: eisen de kinderen het geld op en kunnen ze het spenderen aan vakanties e.d. als de kinderen niet geleerd is zorgvuldig om te gaan met geld.

Nuttig

Volgens opvoeddeskundige is het bijzonder nuttig en opvoedkundig juist, om de kinderen te leren wat doelsparen is. Geld sparen voor een doel. Wat willen de kinderen hebben? Laat ze er zelf voor sparen. Laat de kinderen leren dat zaken die ze graag willen hebben, geld kost. Hoe jonger ze hier mee beginnen, hoe beter, het liefst ruim voordat de puberteit inzet. Pubers zullen, over het algemeen, er alles aan doen om hun zin te krijgen. Hebben zij een doel voor ogen om te sparen, maar sparen niet of spenderen het geld aan andere zaken, help ze dan niet om hun doel alsnog te krijgen door het voor ze te kopen. Juist om de kinderen te leren wat doelsparen is, en dat het moeite kost om geld te sparen, zal het kind trots zijn dat het uiteindelijk wel is gelukt.

Spelenderwijs

Kinderen zijn bijzonder nieuwsgierig en leergierig. Zij kopiëren graag het gedrag van hun ouders en andere volwassenen. Bespreek al op jonge leeftijd wat de voordelen zijn van geld sparen en herhaal dat geregeld met de kinderen. Neem ze mee met het boodschappen doen en laat ze zien dat als je iets koopt, er betaald moet worden. Geef als ouder het goede voorbeeld: geef niet toe aan iedere wens van het kind door het direct te kopen. Op deze manier heeft het kind een doel voor ogen om te sparen. Leer de kinderen sparen en leer ze om te gaan met geld.

Sparen, op wiens naam

Er is ook zeker iets voor te zeggen om zowel de ouders als het kind te laten sparen. Laat het kind een spaarrekening openen, en zet deze spaarrekening op naam van het kind. De ouders kunnen gaan sparen voor de toekomst van hun kind op naam van henzelf. Zo kan het kind, zodra het 18 wordt, de beschikking hebben over zijn eigen geld en de ouders hebben de beschikking over het gespaarde geld dat zij zelf hebben gespaard voor de toekomst van het kind. De ouders kunnen, als ze willen, direct de eventuele studiekosten betalen. Het kind kan (bijvoorbeeld) de studentenkamer inrichten van het gespaarde geld of doorsparen.

Opvoeding

Het is van groot belang dat tijdens de opvoeding van de kinderen, de ouders geregeld tijd besteden aan de uitleg van de waarde van geld en wat de voordelen van geld sparen is. Financiële opvoeding kan al op jonge leeftijd door kinderen actief zakgeld te geven vanaf zo´n 6 jaar. De kinderen leren door ze verantwoordelijkheid te geven. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat de meeste ouders hun kinderen zakgeld geven rond hun 9de jaar.

Hulplijn

Voor iedere ouder die met vragen zit over de financiële opvoeding van de kinderen, is er de Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Deze financiële opvoed hulplijn is gratis. Ouders kunnen daarvoor het volgende nummer bellen: 0800-221 21 21.

Waarom zo jong?

Waarom adviseert de Nibud de ouders dat het verstandig is de kinderen op jonge leeftijd te leren omgaan met geld? Het Nibud vind financiële opvoeding van jonge kinderen belangrijk, omdat tegenwoordig veel kinderen en jongeren met (te) (hoge) schulden zitten. Door ze op tijd te leren sparen hoopt de Nibud op: ďJong geleerd is oud gedaan.Ē
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel zakgeld geef je je kind?Hoeveel zakgeld geef je je kind?De financiële opvoeding is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van kinderen. Door kinderen goed te leren omgaan me…
Week van het Geld - Wijzer in GeldzakenWeek van het Geld - Wijzer in GeldzakenIn maart vindt de nationale Week van het Geld plaats. De week is ingesteld sinds 2011 met als doel om basisschoolleerlin…
Financieel opvoeden hoort ook bij het opvoedenOuders zouden meer aandacht moeten besteden aan de financiële opvoeding van hun kinderen. Op jonge leeftijd met geld ler…
Geldtips kinderen en de financiële opvoeding van kinderenGeldtips kinderen en de financiële opvoeding van kinderenJe kunt niet vroeg genoeg beginnen om met kinderen over geld te praten. Het is nodig om met je kinderen het gesprek over…
Sparen: Voor- en nadelenSparen: Voor- en nadelenSparen is een manier van omgaan met geld waar veel mensen in Nederland weinig mee doen. Rente verhogingen van de bank zo…
Bronnen en referenties
  • http://www.xead.nl/goede-tips-over-zakgeld-en-sparen-voor-kinderen
  • http://www.babyinfo.nl/gezin-planning/financien/sparen-kind/
  • http://www.trosradar.nl/column_detail/bericht/sparen-voor-kinderen-niet-doen/
  • http://www.telegraaf.nl/overgeld/experts/gabriellabettonville/5334518/__Vragen_over_geld_of_financile_opvoeding__Bel_het_Nibud___.html
  • http://www.telegraaf.nl/overgeld/experts/gabriellabettonville/2202499/____.html
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 06-05-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.