Sparen in Noorwegen

Sparen in Noorwegen Het kan voor Nederlanders aantrekkelijk zijn om een spaarrekening te openen in Noorwegen. Dat komt omdat de spaarrente in het Scandinavische land een stuk hoger ligt dan in ons eigen land. Ook garandeert de Noorse overheid een veel groter deel van de spaartegoeden dan de Nederlandse overheid in het geval dat een bank failliet gaat. Het is ook goed rekening te houden met de koers van de Noorse kroon wanneer gaat sparen in Noorwegen. Lees er alles over in dit artikel. Het is erg aantrekkelijk om te sparen in Noorwegen. Steeds meer Nederlanders verplaatsen hun geld naar het Scandinavische land. Noorwegen is zo aantrekkelijk omdat het goed gaat met de economie van Noorwegen. Het land had in tegenstelling tot veel andere Europese landen veel minder last van de kredietcrisis. Daardoor kunnen de Noorse banken een hoge spaarrente geven over tegoeden van spaarders. De rente kan tot een procent hoger liggen dan in Nederland. Het gaat goed met de Noorse economie doordat het land veel geld binnen krijgt door de verkoop van olie. Noorwegen heeft de beschikking over grote oliebronnen. De laatste jaren willen westerse landen steeds minder afhankelijk worden van olie uit Arabische landen en Venezuela en zijn daardoor gaan zoeken naar alternatieven. Daarbij kwamen ze onder andere uit bij Noorwegen. De olieprijs is de afgelopen jaren hard gestegen. Daardoor komt er veel geld binnen en heeft het land zelfs een overschot op de begroting. Veel geld wordt gespaard om over een paar jaar de toenemende vergrijzing goed op te vangen. Al het geld dat extra binnen komt gaat in een groot fonds.

Garantiestelsel in Noorwegen

Noorwegen heeft ook een garantiestelsel. Dit garantiestelsel vergoedt de tegoeden van spaarders tot 2 miljoen Noorse kronen in het geval dat een bank failliet gaat. Dat is omgerekend bijna tweehonderd duizend euro. In Nederland ligt de garantie van de overheid op slechts honderdduizend euro. Deze garantie is flink gestegen na de kredietcrisis. Door het spaartegoed van spaarders te garanderen wil de overheid voorkomen dat spaarders massaal hun geld weghalen bij een bank wanneer er geruchten rond gaan dat het slecht gaat met de financiële positie van de bank. Daardoor zouden banken alleen maar sneller failliet gaan. Door het spaartegoed te garanderen is er voor spaarders ook geen reden om hun geld zomaar weg te halen bij een bank.

Sparen in Noorwegen

Noren moeten zelf ook behoorlijk sparen. Banken verlenen niet zo makkelijk hypotheken als in Nederland. In Nederland hoeven mensen slechts aan te kunnen tonen dat zij voldoende verdienen en dat zij een vast contract hebben. In Noorwegen vraagt de overheid van spaarders ook een eigen inleg in het huis. Deze inleg kan oplopen tot 20 procent van de waarde van het huis. Dit doen banken omdat huizenbezitters op die manier er ook meer baat bij hebben om de schuld snel af te lossen. Als de hypotheek namelijk niet wordt afgelost verliezen zij het huis. Doordat zij zelf een bepaald bedrag hebben ingelegd hebben zij ook een grotere incentive om de schuld snel af te lossen. De Norge Bank, de Centrale Bank van Noorwegen, ziet er op toe dat banken zich ook aan de afspraken houden.

Kunnen Nederlanders een bankrekening openen in Noorwegen?

Het is voor Nederlanders niet moeilijk om een spaarrekening te openen in Noorwegen. Op vertoon van het paspoort kunnen zij meestal al makkelijk een rekening openen. Bij sommige banken is het nodig dat zij in Noorwegen wonen en dan moeten zij dat aan de hand van papieren kunnen aantonen. Wanneer u een spaarrekening in Noorwegen heeft is het goed rekening te houden met de koers van de Noorse kroon. Noorwegen heeft namelijk een eigen munt en deze kan fluctueren ten opzichte van de euro. Het zou dus kunnen voorkomen dat u denkt een aardige winst te maken door de hoge rente, maar dat uw geld toch in waarde vermindert, doordat de koers van de Noorse kroon is gedaald ten opzichte van de euro. Andersom kan natuurlijk hetzelfde gebeuren. Dat uw geld juist veel meer waard wordt omdat de koers van de Noorse kroon is toegenomen ten opzichte van de euro.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sparen in Noorse kronenEr zijn steeds meer mensen die willen sparen in Noorse kronen. Dat komt omdat Noorwegen een zeer betrouwbare financiële…
Noorse Kroon NOK in plaats van euroNoorse Kroon NOK in plaats van euroGeen euro, maar kiezen voor de waarde van de Noorse Kroon NOK als alternatief voor de euro in 2021 en 2022 en zo profite…
Veilig sparen bij een buitenlandse bankVeilig sparen bij een buitenlandse bankVeilig sparen kan ook goed bij een buitenlandse bank. U kunt een spaarrekening openen in het buitenland, denk bijvoorbee…
Vijf spaartips succesvol sparenVijf spaartips succesvol sparenU wilt tips om succesvol te sparen. Zie daarom vijf spaartips voor een optimaal rendement op spaargeld. Wie spaargeld he…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 11-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.