Makkelijk geld besparen

We willen allemaal een leuk bedrag op onze spaarrekening hebben staan. Dit geld kunnen we dan gebruiken om leuke dingen te doen of om de hypotheek af te betalen. Er zijn enkele eenvoudige manieren om geld te besparen.

Betaal jezelf eerst

Deze eerste tip is al meteen een erg goede manier om snel een leuk bedrag bij elkaar te hebben gespaard. Het gaat als volgt in zijn werk. Telkens als je salaris krijgt uitbetaald, stuur je meteen een percentage naar keuze naar je spaarrekening. Stel je spreekt met jezelf af dat je 5% overmaakt naar een spaarrekening. Op het moment dat je van de resterende 95% goed kan doorkomen. Verhoog je het percentage bijvoorbeeld naar 10% van je salaris. Ook hier geldt dat als je comfortabel kan leven met de resterende 90% je het percentage weer verhoogt. Een voorbeeld leert ons dat als we maandelijks 3000 euro netto aan salaris ontvangen, we bij een spaar percentage van 20% we elke maand 600 euro op de spaarrekening zetten. Dit is na een jaar opgelopen tot een bedrag van 7200 euro. Deze manier van sparen vraagt om een enorme discipline, maar het betaalt zeker uit.

Spaar je kleingeld op

Dit is ook een manier om een leuk bedrag bij elkaar te sparen. Als je kleingeld ontvangt stop je dit in een pot, zo loop je niet meer met een zware portemonnee rond. Aangezien het hier om centen gaat in plaats van euro’s zal het een tijdje duren voordat je hier een mooi bedrag mee hebt opgespaard. Daarom is het verstandig om tegen jezelf te zeggen dat je een bepaalde periode spaart, en dan pas besluit wat je met het geld gaat doen. Stel dat je een halfjaar je kleingeld opspaart. Dan kan je besluiten het uit te geven, of naar de bank te brengen.

Bespaar op kleine uitgaven

Het doen van impulsaankopen is funest voor je spaarplan. Als je telkens op weg naar huis/ werk besluit een kopje koffie buiten de deur te nemen. Kost je dit een bedrag. Dit betekent niet dat je jezelf nooit mag verwennen met een kopje koffie buiten de deur. Als je vijf dagen per week een koffie buiten de deur neemt, kan je dit langzaam terug brengen tot 3 dagen. Zo bespaar je per maand voor 8 dagen koffie. Stel dat koffie buiten de deur je 2 euro kost. Zo bespaar je per maand 16 euro, op jaarbasis is dit 192 euro. Dit kan je dan weer naar je spaarbank brengen, of uitgeven aan een activiteit naar keuze. Veel mensen eten ook vaak bij wegrestaurants langs de snelweg. Ook dit is funest voor je spaarplan. Ook hier geldt dat je dit terug kan brengen naar een lager aantal. Een mogelijkheid om dit te bereiken is door in je auto standaard een stuk fruit zoals een appel of sinaasappel mee te nemen.

Schakel apparatuur uit

Als je je tv uitzet, meestal staat hij dan op stand-by, gebruikt hij toch stroom. Ondanks dat het minder stroom is, zal dit op jaarbasis toch flink oplopen. Als je opzoekt hoeveel je apparatuur verbruikt aan stroom als het stand-by staat. En dit bedrag vermenigvuldigt met het aantal uren per jaar dat het apparaat op stand-by staat. Kom je bij het aantal KWh dat dit apparaat per jaar aan stroom gebruikt zonder dat jij er gebruik van maakt. Vermenigvuldig het aantal KWh met de prijs per KWh, en je hebt het bedrag dat je per jaar kan besparen.

Haal in een keer boodschappen voor de hele week

Als je boodschappen doet, doe je vaak ook impulsaankopen. Als je in een keer voor de gehele week boodschappen doet verminder je de kans op deze impulsaankopen. Het enige nadeel van deze tip is dat je genoeg ruimte moet hebben om de grote hoeveelheid boodschappen op te slaan. Je kan natuurlijk ook overslaan tot de goedkopere huismerken. Deze zijn al snel een euro goedkoper dan het A-merk. Zo bespaar je nog meer.

Schakel over op sim-only abonnementen

Veel mensen hebben tegenwoordig een mobiel abonnement waar ze per maand enkele tientjes neerleggen om hun telefoon te gebruiken. De in het abonnement gestelde limieten worden haast nooit bereikt. Als je overschakelt naar een sim-only abonnement, betaal je alleen voor de hoeveelheid die jij gebruikt. Het is verstandig om eerst te berekenen of je hiermee ook echt geld gaat besparen. Als je namelijk meer betaalt met een sim-only abonnement, moet je bij je abonnement blijven.
© 2014 - 2024 Mrpromoteboy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld besparen op vakantieGeld besparen op vakantieVakanties kunnen erg duur zijn en daarom is het raadzaam om geld te besparen op vakantie. Er zijn veel manieren om goedk…
Besparingstips voor ZZP’ersBesparingstips voor ZZP’ersLang niet alle ZZP’ers hebben veel geld te besteden en soms willen ze juist extra geld sparen om meer te kunnen invester…
100 euro extra per maand verdienen100 euro extra per maand verdienenExtra geld verdienen, wie wil dat nou niet? Met 100 euro extra per maand kun je vaak net wat meer. Je kunt eindelijk gel…
Besparen op uw maandlastenBesparen op uw maandlastenU kunt op veel verschillende manieren geld besparen. De meest effectieve manier is om de maandlasten te drukken.

Sparen voor de studie van je kindSparen voor de studie van je kindAls ouder wil je je kinderen graag de gelegenheid geven om te studeren, mits ze dat kunnen en willen. Maar een studerend…
Ook spaarrekening niet zonder risicoOok spaarrekening niet zonder risicoAls koersen sterk fluctueren, zien veel beleggers dat als een teken van hoog risico. Maar niemand die zich zorgen maakt…
Mrpromoteboy (40 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.