Pinsparen ABN Amro: geld sparen door te pinnen

Pinsparen ABN Amro: geld sparen door te pinnen Zoals ABN Amro het zelf zegt: pinsparen is zo eenvoudig als pinnen en zo effectief als sparen. Velen zullen bij de eerste reclame gedacht hebben dat het om een grap ging. Hoe kun je nu je spaartegoed aanvullen door middel van pintransacties. Maar het is zo gek nog niet en je zou je zelf tekort doen door hier niet aan deel te nemen. Op den duur kun je namelijk een leuk bedrag bij elkaar sparen. Het werkt alleen niet als je rood staat.

Pinsparen bij ABN Amro


Pinsparen: hoe werkt het?

Zo eenvoudig als pinnen en zo effectief als sparen, dat klinkt bij te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet. Elke keer dat je in Nederland met je pinpas een betaling doet of geld opneemt uit een geldautomaat dan wordt er een vast percentage afgeschreven van je betaalrekening en dit wordt vervolgens gestort op je spaarrekening. Dit werkt alleen als je een positief saldo hebt en dus niet als je rood staat. Eigenlijk spaar je dan dus vrijwel ongemerkt; door te pinnen! En dat maakt sparen een stuk makkelijker.

Je kunt zelf het tarief kiezen, variërend van 1% tot 10%. Pin je bijvoorbeeld 200 euro bij een grenswisselkantoor of bij de apotheek en je hebt gekozen voor het tarief van 5%, dan wordt er 210 euro afgeschreven: de 200 euro die je wilde opnemen danwel pinnen en de overige 10 euro gaat naar je spaarrekening. De optelsom wordt per dag gemaakt. Doe je dus drie transacties van 100 euro, 20 euro en 10 euro en je hebt gekozen voor het tarief van 1% dan wordt de volgende dag 1,30 euro overgemaakt naar de spaarrekening. Alleen transacties die je in Nederland doet vallen hieronder, wanneer je op vakantie bent staat het programma dus eigenlijk even stil.

Wat is het nut van pinsparen?

Je kunt je natuurlijk afvragen wat hiervan het nut is. Als je een paar tientjes zou willen sparen, dan kun je die toch ook gewoon eigenhandig overmaken? Vergeet alleen niet dat sparen voor veel mensen lastig is. Wanneer je echter aan pinsparen doet verbind je eigenlijk een positief punt (je spaart!) aan iets negatiefs (je moet een uitgave doen). Heb je dus in een maand eigenlijk te veel uitgegeven, dan heb je ook veel gespaard. Een deel van de schade heb je dus op je eigen rekening bijgeboekt en je ontvangt over dit bedrag bovendien periodiek rente.

Hoeveel je op deze manier spaart heb je zelf in de hand. Naast dat je een keuze kunt maken uit de hoogte van het percentage dat je pinspaart, kun je het ook aan een maximum binden. Zo kun je de bank bijvoorbeeld opdracht geven het pinsparen te staken wanneer je een bepaald bedrag heb gespaard in een maand. Wanneer je rood staat zal het overboeken bovendien vanzelf stoppen. En net zo makkelijk als je dit kunt activeren via de website van je bank kun je pinsparen ook weer de-activeren. Het gespaarde saldo kun je zien als een extraatje aan het einde van de maand of om het volgende jaar in juli je vakantie mee te bekostigen!

Heeft het ook nadelen?

Een bank heeft natuurlijk altijd een winstoogmerk. De bank is erbij gebaat dat jij lekker bij hen blijft sparen. Doe je aan pinsparen bij ABN Amro dan is het noodzakelijk om zowel je betaalrekening als je spaarrekening bij hen te hebben lopen. Je kunt bijvoorbeeld geen geld over laten maken van ABN Amro naar een ING spaarrekening of andersom. Het is een service die de bank biedt met als voorwaarde en doel dat jij al je producten bij hen afneemt. Maar dit kun je eigenlijk nauwelijks een nadeel noemen. ABN Amro is in Nederland de enige aanbieder van deze spaarvorm.

Wel is het zaak om (zeker in het begin) een goede administratie bij te houden van je uitgavemodel. Heb je maandelijks moeite om rond te komen en je uitgaven van 2000 in de maand worden ineens 'opgehoogd' met 100 euro vanwege het pinsparen dan moet je er wel zeker van zijn dat er bijvoorbeeld nog genoeg geld op je rekening staat om grote rekeningen te betalen. Let op, je pinspaart alleen bij pintransacties en geldopnames. Het betalen van een rekening voor je huur of een gift die je overmaakt telt niet mee. Het is dus niet zo dat wanneer je kiest voor een tarief van 5%, je 'uitgaven' die maand automatisch 5% meer zijn.
© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pin sparen ABN AMRO is automatisch sparen met rentePin sparen ABN AMRO is automatisch sparen met renteHoe werkt het pin sparen van ABN AMRO? Het is een nieuwe manier van automatisch sparen tegen een hoge rente. Pin sparen…
ABN AMRO heeft als spaarrekening Direct SparenABN AMRO heeft als spaarrekening Direct SparenDirect sparen bij ABN AMRO kan op vele manieren. Direct sparen, direct kwartaal sparen of pinsparen? ABN AMRO heeft hoof…
Automatisch sparen tegen hoge renteAutomatisch sparen tegen hoge renteAutomatisch sparen betekent volautomatisch en slim en goed sparen. Profiteren van maandsparen, pinsparen, een actierente…
Sparen bij Keytrade (MoneYou België)Sparen bij Keytrade (MoneYou België)MoneYou België die zeer actief was met online sparen met hoge rente, heeft in 2019 alle spaarrekeningen verkocht en over…

Zilvervloot Sparen: wat levert het op?Zilvervloot Sparen: wat levert het op?Normaliter stort je je spaargeld op een spaarrekening met een zo hoog mogelijke rente. De SNS Bank heeft een oud alterna…
Bronnen en referenties
  • ABN Amro
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 11-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.