Rentevast periode loopt af, wat te doen?

Rentevast periode loopt af, wat te doen? Gedurende de looptijd van de hypotheek, heeft u de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de hoogte van de te betalen rentelasten. Bij het aflopen van de rentevaste periode moet u opnieuw in gesprek gaan met uw bank over de mogelijkheden. Bij het verlengen van de rentevast periode, gaat de bank er vanuit dat u een nieuwe termijn met de bank gaat afspreken. U heeft echter ook de mogelijkheid om over te stappen naar een andere geldverstrekker. Om over te kunnen stappen is het wel noodzakelijk dat u hiervoor ruim de tijd neemt.

Wanneer informeert de bank u over het aflopen van de rentevast periode?

Hierin moet u niet vertrouwen op de banken, maar zelf het initiatief nemen. Anders loopt u namelijk het risico dat u slechts enkele weken voor het afgelopen van de rentevast periode geïnformeerd gaat worden. Indien u niet meer kunt overstappen, moet u in eerste instantie een keuze maken uit het aanbod van de huidige bank. U zou in eerst kunnen kiezen voor een variabele rente, maar dat is niet zonder risico’s. Gaat de rente namelijk in deze periode sterk stijgen, dan kan het u veel geld gaan kosten aan extra hypotheeklasten.

Drie maanden voor het verlopen van de rentevast periode een afspraak inplannen

Om een hypotheek over te kunnen sluiten naar een andere geldvertrekker, hebt u ongeveer drie maanden nodig. Door vroeg aan de bel te trekken krijgt u ook een betere uitgangspositie. De bank weet namelijk dat ze met een goed voorstel moeten komen, anders kunt u boetevrij overstappen naar een andere bank.

U kunt onderhandelen met de bank

Nadat de bank u een voorstel heeft gestuurd, hoeft u niet direct akkoord te gaan met het voorstel. In de praktijk blijkt het in sommige gevallen te werken dat u gaat onderhandelen met de bank. In bepaalde gevallen hebben ze namelijk nog een marge waarmee ze verlagingen mogen doorvoeren uit commerciële overwegingen. Vaak zal de bank geen ruimte hebben, maar u kunt het in ieder geval proberen.

Hoe lang de hypotheekrente vastzetten?

De duur dat u de hypotheekrente vast moet gaan zetten is afhankelijk van de verwachtingen met betrekking tot de rente. Het probleem hiermee is echter dat niemand met zekerheid kan zeggen hoe de rente zich gaat ontwikkelen. Er kunnen op basis van bepaalde ontwikkelingen verwachtingen worden uitgesproken, maar het blijft slechts een schatting. Door te kiezen voor een lange rentevast periode kiest u voor zekerheid, maar daar hangt wel en prijskaartje aan.

Aan de andere kant kunt u ook kiezen voor een variabele hypotheekrente met als voordeel dat de hypotheekrente, en dus de maandlasten, lager zijn. Gaat de rente sterk stijgen de komende periode, dan komt u mogelijk later in een situatie terecht dat u tegen een hogere rente moet vastzetten. De meeste mensen kiezen voor een rentevast periode tussen de zeven en vijftien jaar.

In het geval u besluit om over te stappen naar een andere geldverstrekker, zorg dan in ieder geval voor een goed en degelijk advies. U moet er zeker van zijn dat de nieuw aangeboden hypotheek werkelijk beter is dan het oude voorstel.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rentevast periode opnieuw verlengenRentevast periode opnieuw verlengenDe meeste huizenbezitters kiezen ervoor om de hypotheek voor een periode van vijf tot vijftien jaar vast te zetten. Na a…

Juist niet extra aflossen op uw hypotheekJuist niet extra aflossen op uw hypotheekExtra aflossen op uw hypotheek biedt voordelen, maar zeker ook nadelen. In dit artikel treft u vijf nadelen aan van het…
Notariskosten te hoog bij executieveilingenNotariskosten te hoog bij executieveilingenGedurende de periode van 2008 tot en met 2012 is het aantal huizen dat gedwongen verkocht moest worden sterk gestegen. U…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.