Hypotheek krijgen met een tijdelijk contract
Banken willen zekerheden als ze een hypotheek verstrekken. Een klant met een vast contract biedt meer zekerheden dan een klant met een tijdelijk contract.
Bij het verstrekken van de hypotheek wil de bank zekerheden hebben dat de klant de maandlasten ook in de toekomst kan blijven betalen. Om deze reden worden er eisen gesteld aan de onderpand (kan eventueel uitgewonnen worden bij betalingsachterstanden) en aan het inkomen van de huiseigenaar. Zolang hij of zij het inkomen blijft houden, is de kans groot dat de maandlasten ook betaalbaar blijven. Bij het verliezen van de baan, ontstaat er een onzekerheid voor de bank.
Minder vaste contracten
In het jaar 2010 hebben 83.000 werknemers een vast contract gekregen van hun werkgever. In het jaar 2011 is dit aantal gezakt naar slechts 2.000. De daling is zo groot, dat hier conclusies aan te verbinden zijn. Werkgevers durven het door de slechte economische situatie niet aan om nog vaste arbeidsovereenkomsten aan te bieden. Dit wordt anderzijds ook veroorzaakt door slechte vooruitzichten en het feit dat het lastig is om weer van vaste arbeidskrachten af te komen.
Geen vast contract, geen hypotheek
Voor het verstrekken van een hypotheek wordt als eis gesteld dat diegene die een hypotheek wenst af te sluiten beschikt over een vast contract bij zijn of haar werkgever. Betekent een mentaliteitsverandering bij de werkgevers ervoor dat er geen hypotheken meer verstrekt worden? Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de huizenmarkt en voor de economie in het algemeen. Banken moeten zich beseffen dat vaste contracten vaak ook maar een schijnzekerheid bieden. In de toekomst is het waarschijnlijk dat de ontslagvergoedingen verlaagd gaan worden en dat het eenvoudiger gaat worden om een werknemer met een vast contract te ontslaan.
Starters kunnen geen hypotheek meer krijgen
De huizenmarkt zit op slot doordat de starters de huizenmarkt niet betreden. Dit wordt voor een deel veroorzaakt doordat de starters geen vertrouwen hebben in de ontwikkeling van de huizenprijzen. Daarnaast zullen ze ook moeite ondervinden om een vaste baan te vinden. Werkgevers geven slechts tijdelijke contracten, dus moeten de starters wel huren. Daar komt nog bij dat de banken de acceptatienormen voor het verstrekken van een hypotheek per augustus 2011 strenger hebben gemaakt.
Zijn tijdelijke arbeidscontracten de toekomst?
Er ontstaat een spiraal van negatieve ontwikkelingen die slecht zijn voor de economie. Zolang de economie niet gaat herstellen, zullen werkgevers ook voorzichtig zijn in hun aannamebeleid. De voordelen van tijdelijke contracten zijn voor de werkgever groot. In onzekere tijden moeten werkgevers voorzichtig zijn met het aangaan van verplichtingen die ze in de toekomst mogelijk niet meer kunnen dragen.
Meer tijdelijke arbeidsovereenkomsten voor lange periodes
De tijdelijke arbeidsovereenkomsten die worden aangeboden, beslaan wel steeds vaker een lange periode. In 2010 zijn er 227.000 tijdelijke arbeidsovereenkomsten gesloten voor een periode langer dan één jaar. In 2011 is dit aantal gestegen naar 368.000. Dit biedt de werknemer de zekerheid voor een langere periode werk te hebben en voor de werkgever heeft het als voordeel dat ze een arbeidskracht voor een langere periode kunnen inhuren, zonder dat ze er aan vastzitten voor een onbepaalde tijd.