Hypotheek afsluiten, waar moet je beginnen?

Hypotheek afsluiten, waar moet je beginnen? Een hypotheek afsluiten is het aangaan van een financiële verplichting voor tientallen jaren. U moet goed weten wat u afsluit en waar u op moet letten. Bepaalde beslissingen kunnen later niet weer teruggedraaid worden. In tijden waarin de beurskoersen alleen maar omhoog gingen, zijn er veel hypotheken afgesloten waarin waarde opgebouwd werd in een beleggingspolis. Er werd gerekend met rendementen tussen de 3 en 12 procent. Deze beleggingshypotheken werden gecombineerd met een aflossingsvrije hypotheek. Met de meeropbrengst uit de beleggingen, zou mogelijk ook nog de aflossingsvrije hypotheek kunnen worden afbetaald. Op het moment dat de beurskoersen gingen zakken, bleek het achteraf toch geen verstandige keuze te zijn geweest.

U moet goed weten wat u afsluit. Een verkeerde hypotheek afsluiten, kan een dure beslissing zijn geweest. Bij het afsluiten van een hypotheek, moet u ook rekening houden met bijvoorbeeld het verliezen van een deel van het inkomen of het arbeidsongeschikt raken.

Stap 1: Weten wat de mogelijkheden zijn

Voordat u in gesprek gaat met de bank of met de hypotheekadviseur, moet u goed weten waar u op moet letten. Ga voorafgaand aan een hypotheekgesprek eerst op het internet nadere informatie zoeken over de mogelijkheden. Alle vragen die u zich bedenkt en waar u meer over wenst te weten, moet u opschrijven. Indien u zich niet eerst zelf verdiept in de materie, krijgt u tijdens het eerste gesprek zoveel informatie, dat u het nauwelijks kunt verwerken en begrijpen.

Door vooraf al vragen te hebben, voorkomt u dat u na het eerste gesprek nog steeds niet voldoende informatie hebt. U staat op het punt om een zware financiële verplichting op uw schouders te nemen, dus moet u goed op de hoogte zijn.

Stap 2: Wat kunt u maandelijks besteden

Voordat u het gesprek met de bank of adviseur in gaat, moet u voor uzelf al duidelijk hebben wat de maximale maandelijkse lasten zijn. U kunt de bank laten berekenen wat u maximaal kunt lenen, maar het is belangrijker dat u zelf bedenkt wat u maandelijks kunt missen. Hierbij moet u niet alleen rekening houden met de hypotheeklasten, maar ook met de gekoppelde verzekeringen en bijvoorbeeld de belastingen die u moet betalen.

Stap 3: Gesprek met de adviseur of de bank

Tijdens het gesprek, kunt u de mogelijkheden bespreken en de maandlasten die aan de hypotheek vastzitten, laten berekenen. U moet niet bang zijn om domme vragen te stellen. Het is belangrijk dat u exact begrijpt wat de adviseur bedoeld. Zaken die u niet begrijpt moeten beter uitgelegd worden. Laat een offerte op schrift zetten en neem dit mee naar huis met nadere informatie over de geadviseerde hypotheekvorm. Thuis kunt u het geheel nog een keer doornemen en het nog een keer berekenen.

Stap 4: Ga in gesprek met een tweede adviseur

U moet niet gelijk akkoord gaan met de eerste offerte die u krijgt. Mogelijk kunt u goedkoper bij een andere bank. Wat echter nog veel belangrijker is, dat u de offerte gaat vergelijken met een offerte van een andere adviseur op voorwaarden. De maandlasten moet u zeker meenemen in de overweging, maar de hypotheekvorm moet wel voldoen aan uw verwachtingen. Een deel van de lening in de vorm van een aflossingsvrije hypotheek is goedkoper, maar het gevolg is dat u aan het einde van de looptijd met een restschuld blijft zitten.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggingshypotheek oversluiten naar een lineaire hypotheekBeleggingshypotheek oversluiten naar een lineaire hypotheekTot 2013 was het hypotheekadvies gericht op de laagst mogelijke maandlasten en maximaal fiscaal voordeel. Tegenwoordig w…
Hypotheek meenemen bij verhuizingHypotheek meenemen bij verhuizingAls u een nieuwe woning heeft gekocht, kan het soms aantrekkelijk zijn om de voorwaarden van uw oude hypotheek mee te ve…
Overwaarde woning opnemenAls je vermogen vastzit in de woning, kun je de woning verkopen en kleiner gaan wonen, zodat je de overwaarde van je hui…
Gestegen hypotheekrenteGestegen hypotheekrenteVeel mensen kiezen voor een korte rentevaste periode bij het afsluiten van een hypotheek. Echter na deze korte periode k…

Sparen voor een verbouwing, of toch een hypotheekSparen voor een verbouwing, of toch een hypotheekEen verbouwing kunt u financieren met uw spaargeld, maar u kunt ook een aanvullende hypotheek afsluiten. Het voordeel va…
Particuliere erfpacht 2020 en 2021, nieuwe criteriaParticuliere erfpacht 2020 en 2021, nieuwe criteriaVoor een huis met particuliere erfpacht kan het in 2020, 2021 en 2022 moeilijker om een hypotheek te krijgen. Dit wordt…
Juul (897 artikelen)
Laatste update: 17-03-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.