Wat is bij een koopwoning de rol van de notaris?

Wat is bij een koopwoning de rol van de notaris? We weten allemaal dat we onze handtekening moeten gaan zetten onder een enorme akte, om het huis op de eigen naam te krijgen. Maar de notaris doet meer is het proces van een woningoverdracht. Wat is het proces exact?

Onderzoek

Om te beginnen moet de notaris, alvorens hij/zij de akte op laat stellen, allerlei onderzoeken doen. Dit doet de notaris in principe niet allemaal zelf, daar zijn de mensen op het kantoor voor. Maar is wel meegenomen in de prijs die je voor de akte betaald.

Kadaster

Om te beginnen is het belangrijk om de gegevens bij het kadaster te controleren. Het Kadaster ontleent haar bestaansrecht aan de uitvoering van een aantal wettelijke taken. In grote lijnen houden zij het volgende bij:
  • Openbare registers bijhouden, de basisregistratie en de kadastrale kaart.
  • De registers van de schepen en luchtvaartuigen
  • Het instandhouden van een net van coördinatiepunten
  • Het registreren ven het cartografisch weergeven van geografische gegevens
  • Het verstrekken van informatie op basis van bovengenoemde informatie.

De meeste mensen kennen het Kadaster echter van het eerste punt en dat is ook waar de notaris voor in beeld komt. Deze kijkt ondermeer op wiens naam het huis staat ingeschreven.

Beslaglegging

De notaris gaat verder ook kijken of er nog beslagen rusten op het huis dat u wilt kopen. Je ziet dit wel eens bij een (zakelijk) geschil. Er wordt dat terecht of onterecht beslag gelegd op een huis en dit gaat relatief eenvoudig in Nederland. Als dit het geval is, kan de verkoper het huis niet zomaar verkopen en komt de potentiële koper dus ook niet verder. In ieder geval niet tot dat het beslag er af gehaald is. Dit laatste kan, als alle partijen uiteindelijk meewerken, ook weer relatief snel geregeld zijn.

Juridisch

De notaris moet ook kijken of er nog juridische belemmeringen zijn voor de verkoop van de woning. De overheid is dan nogal eens in het spel en kan een voorkeursrecht hebben. De verkoper is in dat geval verplicht het eerst aan de overheid te koop aan te bieden.

Getrouwd/gescheiden

Als de verkoper -nadat de koopakte is opgemaakt- gescheiden is, kan het zo zijn dat de ex partner nog recht heeft op (een deel van) de woning. Dit kan getouwtrek opleveren, waardoor de koper uiteindelijk zonder huis blijft. De notaris moet uiteraard controleren of van een dergelijke situatie sprake is.

Bank/geld

Spreekt voor zicht dat de notaris moet zorgen dat de gelden ook goed terecht komen. De verkopende partij heeft over het algemeen nog een hypotheek bij een bank en een mogelijke overwaarde moet naar de verkoper gestort worden. Het er voor zorgen dat de gelden op de juiste plaats terecht komen en de afwikkeling hieromtrent moet ook bij de notaris gebeuren.

Akte tekenen

Als alle akten getekend zijn, het geld staat bij de notaris op de rekening om door te storten, kan het officiële gedeelte door verkoper en koper plaatsvinden en is de koper eigenaar geworden van de nieuwe woning.

Vaak worden kosten van makelaar, hypotheekadviseur etc. ook nog meegenomen in de financiering en kan de notaris dit meenemen, maar dit is afhankelijk van wat je als koper/verkoper vooraf hebt afgesproken.

Tot slot

Een huis kopen of verkopen is in een kopers markt niet eenvoudig. Enerzijds staat er genoeg te koop en hebben potentiële kopers voldoende keus, anderzijds moet je ook duidelijk naar het kostenplaatje kijken en niet meer kopen dan financieel verantwoord is. Mogelijk zal enig moment de belastingaftrek verminderen c.q. verdwijnen.
De verkoper moet, als hij/zij ook echt afscheid willen nemen van een woning een reële prijs vragen. Een prijs die veel te hoog ligt is niet interessant en een woning zal lang te koop staan. Wat vervolgens ook weer niet bevorderlijk is voor het vervolgtraject.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom is een notaris noodzakelijk bij aankopen huis?Waarom is een notaris noodzakelijk bij aankopen huis?U kunt niet om de notaris heen bij het aankopen van een huis. Hij moet een aantal controles uitvoeren en ervoor zorgen d…
Taak van de notaris bij het kopen van een huisTaak van de notaris bij het kopen van een huisDe notaris speelt een belangrijke rol bij het overdragen van onroerend goed. Naast een adviserende rol zorgen zij ervoor…
Huis kopen: Wat gebeurt er bij de notaris?Huis kopen: Wat gebeurt er bij de notaris?Wanneer je een huis gaat kopen, maak je als koper bepaalde kosten en moet je door een vrij complex proces heen om het al…
Hypotheek en notaris - notaristarievenHypotheek en notaris - notaristarievenWat kost een notaris in 2021 en 2022 bij het afsluiten van een hypotheek? Vergelijk vooraf de notaristarieven voor de ko…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 16-04-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.