Een woning kopen of huren?

Een woning kopen of huren? Factoren die de koop of huur van een woning kunnen beïnvloeden zijn zeer breed. Zowel omstandigheden in de markt als van persoonlijke aard kunnen van toepassing zijn. Verder bespreken we de daadwerkelijke koopbepalende factoren.

Omstandigheden

Welke marktomstandigheden zijn er zoal. Het gaat daarbij om de huizenprijzen, de hypotheekrente, de algemene inkomensgroei en de huurprijsontwikkeling; deze alle worden bepaald door economische ontwikkelingen en overheidsbeleid.
En wat zijn dan die persoonlijke omstandigheden: hierbij moet je denken aan het inkomen, de leeftijd en de gezinssamenstelling.

Koopbepalende factoren:

Een opsomming:
  • Bezitsvorming: door aflossing van de hypothecaire lening en de waardeontwikkeling van de woningen neemt het gevoel van bezit toe.
  • Woongenot: gevoel dat het huis van jezelf is; daarom ben je bereid om meer te investeren. Huurders moeten bij verhuizen de oorspronkelijke staat vaak terugbrengen.
  • Vermogensrisico: de waardeontwikkeling kan grillig zijn. Er is sprake van vermogensverlies als de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopopbrengst. Op lange termijn zijn woningen normaal gesproken waardevast.
  • Lastenrisico: woonlasten van een huiseigenaar zijn grilliger dan die van de huurder (huurverhogingen vinden plaats op basis van de "uitvoeringswet huurprijzen woonruimte" en het "jaarlijkse huurverhogingspercentage"). Koper heeft te maken met renterisico: aan het einde van een rentevastperiode is deze afhankelijk van het niveau op dat moment. Bovendien staat de fiscale aftrekbaarheid nog immer ter discussie. Woonlasten die de huurder overigens niet kent zijn: eigenwoningforfait (tegenover hypotheekaftrek), de premie voor een opstalverzekering (schade aan de woning als gevolg van brand, wateroverlast, storm, bliksem, etc.; by the way: een inboedelverzekering, voor schade aan inboedel, is zowel voor de koper als ook voor huurder), al dan niet een premie overlijdensverzekering (bedrag ineens bij overlijden), kosten bij aankoop (6% overdrachtbelasting, notaris- en makelaarskosten), onderhoudskosten (controle/reparatie/vervanging met betrekking tot bijv. de verwarmingsketel, schilderen, kozijnen, rioleringen en dakgoten) en de gemeentelijke onroerende zaakbelasting eigenarendeel (naast het gebruikersdeel dat ook een huurder kent).
  • Kosten bij verhuizing: in principe zijn deze gelijk voor huurder en koper, afhankelijk van de inboedel natuurlijk.
  • Volgorderisico: hiervan is sprake bij verhuizen van koop- naar koopwoning. Moet eerst de oude worden verkocht of de nieuwe worden gekocht? Belangrijk is eerst een makelaar in te schakelen en begin dan met het moeilijkste! Dit is afhankelijk van of er sprake is van een kopers- of verkopersmarkt (als er relatief grote vraag is naar woningen tegen een relatief gering aanbod is er sprake van een verkopersmarkt (prijzen stijgen meestal, dus is het verstandig eerst te kopen alvorens te verkopen)). Bovendien is de verkoopopbrengst van de oude woning vaak bepalend voor de maximale koopprijs van de nieuwe.

In de afweging nu of je een huis moet kopen of huren, is het verstandig al deze factoren en omstandigheden voor jezelf te wegen en daarbij de wensen, eisen en de haalbaarheid op een rij te zetten. Alleen zo kom je tot een keuze, waarbij het gevoel ook klopt!
© 2007 - 2024 Senger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huurwoning kopen: Voordelen, nadelen, kosten en huurkoopKopen van een huurwoning kan interessant zijn, of dat nou je eigen woning is of een andere voormalige huurwoning. Maar w…
Voor- en nadelen van hurenVoor- en nadelen van hurenIk ben zelf iemand die huurt, voornamelijk omdat ik eerst de financiële middelen en zekerheid niet had om een huis te ko…

Kopen van je eerste huis, wat komt er bij kijken?Kopen van je eerste huis, wat komt er bij kijken?Er komt veel om de hoek kijken als je voor het eerst een huis wilt kopen. Immers een woning kost veel geld, dus er moet…
Spaarhypotheek wel of niet oversluiten bij lagere rente?Spaarhypotheek wel of niet oversluiten bij lagere rente?De spaarhypotheek is slim en veilig sparen met grote vrijstellingen van de belastingdienst. Essentieel bij een spaarhypo…
Senger (41 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2007
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.