Hypotheek voor recreatiewoning

Hypotheek voor recreatiewoning Om voor een hypotheek voor de recreatiewoning in aanmerking te komen, zal er voldaan moeten worden aan bepaalde voorwaarden. Het verkrijgen van een hypotheek voor een recreatiewoning is aan andere regels gebonden, dan de voorwaarden die gelden voor een hypotheek op een normale woning. Waar moet je allemaal rekening mee houden bij het verkrijgen van een hypotheek voor een recreatiewoning?

Voorwaarden hypotheek recreatiewoning verschillen per hypotheekverstrekker

Wanneer je een hypotheek aanvraagt voor een normale woning die dienst gaat doen als je hoofdverblijf, dan zijn er voor wat betreft de beoordeling van deze aanvraag weinig verschillen tussen de verschillende hypotheekverstrekkers. Hierbij kun je denken aan de factoren zoals de maximale hoogte van de hypotheek, de beoordeling van inkomen, BKR toetsing en de getaxeerde waarde van de woning. Bij het aanvragen van een hypotheek voor een recreatiewoning, blijkt dat een aantal hypotheekaanbieders nog steeds op de traditionele manier werkt, terwijl anderen de voorwaarden intussen versoepeld hebben. Het is zelfs zo dat niet alle kredietverstrekkers van hypotheken ook automatisch hypotheken voor recreatiewoningen verstrekken. Dit impliceert dat het bij het aanvragen van een hypotheek voor een vakantiewoning altijd zinvol is om meerdere hypotheekaanbieders te benaderen.

Voorwaarden voor hypotheek recreatiewoning

Een hypotheek voor een recreatiewoning kan bij een aantal kredietverstrekkers worden afgesloten, als er minimaal voldaan wordt aan onder meer de volgende voorwaarden:

Eigen grond

De recreatiewoning moet op eigen grond staan of er moet sprake zijn van erfpacht, waarbij er sprake is van het recht van opstal. Bij het huren van de grond is het uitgesloten om een hypotheek te verkrijgen voor de recreatiewoning.

Looptijd

De looptijd voor een hypotheek op een recreatiewoning is gesteld op maximaal 20 jaar, en dat is dus korter dan de looptijd voor een hypotheek die voor een hoofdverblijf kan worden verstrekt.

Taxatierapport

Er zal een taxatierapport moeten worden opgemaakt, waarin ook vermeld wordt dat het om een niet verplaatsbare recreatiewoning gaat. Bovendien moet de woning voorzien zijn van een standaarduitrusting zoals een keuken, verwarming, badkamer en toilet. Als deze voorzieningen aanwezig zijn, blijkt namelijk dat het mogelijk is om de recreatiewoning gedurende het hele jaar te gebruiken

Bouwaard woning

Een andere voorwaarde die betrekking kan hebben op het verkrijgen van een hypotheek voor een recreatiewoning, is het materiaal waarvan de recreatiewoning is gebouwd, zoals hout of steen die als duurzame materialen kunnen worden beschouwd.

Maximale hypotheekbedrag

Het maximale hypotheekbedrag is erg gevarieerd per hypotheekverstrekker en ligt tussen de 70 % en 125% van de executiewaarde. De basisgedachte hierachter is dat recreatiewoningen minder courant en wellicht minder waardevast zijn dan normale woningen. Ook kan het bij de beoordeling hiervan een rol spelen of de recreatiewoning wel of niet permanent bewoond mag worden. Een recreatiebewoning die permanent bewoond mag worden, zal eerder voor een hogere hypotheekverstrekking in aanmerking komen.

Soort hypotheek voor recreatiewoning

De soorten hypotheken, hypotheekvormen, voor een recreatiewoning zijn vergelijkbaar met de hypotheken voor een woning die als hoofdverblijf dient. Bij hypotheekvormen voor een recreatiewoning kan er bijvoorbeeld een spaarhypotheek worden afgesloten in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek. Informeer bij de (onafhankelijke) hypotheekadviseur naar de mogelijkheden, zodat er een hypotheek kan worden gekozen die afgestemd is op de persoonlijke en financiële situatie.

Fiscale aftrek van de rente bij een recreatiewoning

Indien de recreatiewoning als tweede woning aangemerkt kan worden en er dus geen sprake is van een hoofdverblijf, moet er rekening mee worden gehouden dat er geen fiscale aftrek van de hypotheekrente mogelijk is. Dit betekent dus dat er rekening moet worden gehouden met hogere maandlasten dan het geval zou zijn bij een hypotheek voor een woning als hoofdverblijf. Wanneer de recreatiewoning wel als hoofdverblijf kan worden aangemerkt, dan is de rente net als de rente voor een normale woning die als hoofdverblijf dient, wel aftrekbaar in Box 1.

Hoe kan een recreatiewoning worden aangemerkt als hoofdverblijf?

Voor de eventuele aftrek van hypotheekrente is Box 1 is het van belang of een woning het hoofdverblijf is. Voor een hoofdverblijf is het niet noodzakelijk dat je er ook daadwerkelijk bent ingeschreven bij de Gemeentelijke Basis Administratie. Het gaat om de feitelijke situatie, waarmee bedoeld wordt hoeveel tijd je er aanwezig bent, waar je je gasten ontvangt, waar je lid bent van verenigingen etcetera. Nu is het wel zo dat de Belastingdienst van alle recreatiewoningen die worden opgegeven als hoofdverblijf, om zodoende de hypotheekrente in Box 1 als aftrekpost te kunnen opvoeren, een melding doet aan de Gemeentes. Dat houdt weer in dat wanneer je als het ware illegaal permanent een recreatiewoning zou bewonen, je dus aan de Gemeente ook een tweede verblijfsadres moet kunnen opgeven waar je dus ook woont. Anders zou je namelijk in dit kader weer de gemeentelijke regels overtreden.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Permanent wonen in een recreatiewoningPermanent wonen in een recreatiewoningEen recreatiewoning is niet bestemd om permanent in te wonen. Toch worden deze huizen wel permanent bewoond door de eige…
Goedkopere hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie 2021Goedkopere hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie 2021De nationale hypotheek garantie 2022 en 2023 maakt uw hypotheek goedkoper en gaat fors omhoog. Bovendien gaat de premie…
Hypotheek en hypotheekakteHypotheek en hypotheekakteAls je een hypotheek afsluit, teken je een hypotheekakte. In de hypotheekakte staan vermeld de hoogte van de rente en de…

Huurkoop van woningen: Een eigen huis kopen door te hurenStel je wilt een huis kopen maar het gaat net boven je budget. Je verdient te weinig om een volledige hypotheek op deze…
Hoe haal ik de overwaarde uit mijn huis?Hoe haal ik de overwaarde uit mijn huis?U kunt de overwaarde uit uw huis halen door het huis te verkopen. Er zijn echter ook een aantal hypotheekconstructies di…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
Reacties

Gonnie van Muijlwijk, 25-05-2020
Goedenavond,

Ik heb een recreatie appartement gekocht die nu permanent bewoond mag worden, het geen ik ook ga doen.
Het is een kwalitatief schitterend appartement, getaxeerd en ik word ingeschreven in het GBA van de gemeente waar het appartement staat. Mijn huidige appartement heb ik inmiddels verkocht en we zijn nu naar een hypotheekverstrekker op zoek.
Opvallend is dat de twee waar een hypotheek is aangevraagd de woning toch als recreatiewoning wordt gezien.
Nu behoort het nog wel tot de mogelijkheden het ook te verhuren, maar dat is niet wat ik wil. Voor mij is het mijn nieuwe woonadres en tzt zal het geheel een nieuwe woonwijk zijn. Dit is mogelijk gemaakt vanwege het tekort aan woningen in ons land.
Mijn vraag is, of u bekend met hypotheekverstrekkers die deze nieuwe situatie ook daadwerkelijk als zodanig behandeld en een hypotheek verstrekt zoals voor iedere andere woning?

Vriendelijke groet,

Gonnie Reactie infoteur, 27-05-2020
Beste mevrouw,

een hypotheekbemiddelaar die voor alle hypotheeksverstrekkers werkt heeft normaliter alle kennis in huis om met inachtname van uw precieze omstandigheden u te kunnen adviseren. Succes gewenst.

P. Kaaij, 14-05-2020
Ik heb een recreatiewoning met hypotheek. eigen grond steen etc. als normaal huis.
ik heb een gedoogvergunning en woon er altijd.
Is het mogelijk om mijn overwaarde te gebruiken voor het opnemen van geld.
vr. gr. P Kaaij Reactie infoteur, 14-05-2020
Beste heer,

dit kan een hypotheekexpert u vertellen, omdat het geheel afhankelijk is van uw privéomstandigheden.

groet

A. Post, 17-10-2017
Vraag: als ik een Recreatiechalet wil kopen die is van kunststof, verder alle voorzieningen, niet verplaatsbaar, kan ik daar een 100% hypotheek op krijgen? Reactie infoteur, 21-10-2017
Er zijn banken die een recreatiechalet onder voorwaarden deels financieren. Om hier in uw concrete situatie duidelijkheid over te krijgen kunt u het beste contact opnemen met een hypotheekverstrekker.

Dennis Laarman, 07-05-2012
Ik wil graag een hypotheek aanvragen voor een recreatiewoning.Op mijn normale huis heb ik een overwaarde van 50.000 euro. Nu las ik ergens dat de woning van steen moet zijn op een fundering, is dat zo want ik wil graag een houten huis bouwen op fundering? Reactie infoteur, 07-05-2012
Dit is mij niet bekend. In principe zal een hypotheekverstrekker bij het beoordelen van de aanvraag geen verschil maken tussen duurzaam hout of steen. Het verkrijgen van een hypotheek voor een recreatiewoning hangt meer af van andere criteria, zoals genoemd in het artikel.

Janet, 15-05-2011
Zijn er ook hypotheek verstrekkers die een hypotheek met je aangaan als je nog geen hypotheek hebt maar een huis huurt en een recreatie woning wil aanschaffen? Woning staat op eigen grond en is van steen. Ik weet niet of permanente bewoning toegestaan is. Mijn inkomen is ruim voldoende. Reactie infoteur, 16-05-2011
Hoi, is moeilijk! Wanneer permanente bewoning wettelijk toegestaan is dan zijn er hypotheekverstrekkers die tot 100 % van de aankoopsom financieren. Let op: gedogen van permanente bewoning is niet gelijk aan wettelijk toegestaan!
Als ik jou was zou ik een algemene hypotheekverstrekker benaderen en vragen naar de mogelijkheden.
groet,
Annika

Ansvanheel, 29-03-2011
Zijn er hypotheekverstrekkers bekend, die soepele regels hanteren, bij het verkrijgen
ven een hypotheek van een (stenen rekreatiewoning op 4500m eigen grond),en bv gaan tot 125% van de executiewaarde? Reactie infoteur, 30-03-2011
Hoi, voor zover ik weet is er geen enkele geldverstrekker die bij een hypotheek voor een recreatiewoning meer dan 100 % wil financieren. Overigens hangt het ook af van het feit of de woning permanent bewoond mag worden of niet, of men uberhaupt wel tussen de 70 en 100 % wil financieren of minder. groetjes, Annika

Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 15-12-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.