Koophuis en locatie
Een groot deel van de waarde van een koophuis wordt bepaald door de locatie. Een koophuis in Utrecht of in Zeeland kan vele tienduizenden euro’s verschil maken.
Voor een goedkoop huis voor starters hoeft u niet te gaan kijken in Amsterdam. Hiervoor kunt u zelfs moeilijk terecht op locaties buiten de Randstad. De gemiddeld duurste huizen van Nederland staan in Bloemendaal (748.000) en de goedkoopste staan in Reiderland (124.000). Dit verschil wordt voor een groot deel veroorzaakt door de locatie. Gemeente Reiderland in de provincie Groningen is minder populair dan willekeurige andere locaties. Een exact gelijke vrijstaand huis in Bloemendaal zal enkele tonnen aan euro’s duurder zijn dan in de provincie Groningen, Zeeland of Limburg.
Oorzaak verschillen
De oorzaak zit voor een deel in vraag en aanbod. In de Randstad zijn de huizen schaars en de vraag is daar groot. In economisch minder welgestelde gebieden is er voldoende aanbod ten opzichte van de vraag. Mensen gaan namelijk wonen waar ze kunnen werken. De werkgelegenheid in grote delen van bijvoorbeeld provincie Groningen is laag. Zelfs binnen steden kunnen de verschillen groot zijn.
Verschillen binnen steden
In een stad kan een groot verschil bestaan tussen waarde van woningen in verschillende buurten. Ook dit is een kwestie van locatie. Een appartement in een grachtenpand in Amsterdam zal mogelijk wel twee keer zo duur zijn in vergelijking met een soortgelijk appartement in Amsterdam-Noord. Mensen hebben veel over voor een locatie naar hun wens. Een huis kopen in één van de opknapwijk kan zeer gunstig uitpakken. In wijken die nu bekend staan als slechte wijken kunt u goedkoop een huis vinden. Zodra de wijken gerenoveerd zijn, zal het ook merkbaar zijn in de prijsontwikkeling van de huizen. Tien jaar geleden was stadsdeel Westerpark een achtergestelde wijk. Na een flinke opknapbeurt en het toevoegen van meer groen is het een gewilde buurt geworden. De gemiddelde huizenprijzen zijn ten opzichte van andere wijken fors gestegen.
Criminaliteit
Criminaliteit kan de nekslag betekenen voor de leefbaarheid van de wijk. Toenemend agressiviteit en criminaliteit kunnen een wijk volledig laten afglijden naar een achtergestelde buurt. Historisch gezien zal dit vaak gebeuren met buurten met goedkopere huizen in vergelijking met de rest van de stad. Gezinnen zullen bij toenemende onlusten in de wijk uiteindelijk vertrekken naar een andere wijk. Enkele plaatsen in Nederland voeren al een actief
spreidingsbeleid om te voorkomen dat er teveel raddraaiers in dezelfde wijk komen. Er zijn zelfs enkele plaatsen in Nederland, waaronder Dordrecht die mensen met een strafblad niet in huizen in bepaalde wijken gaat plaatsen. Deze mensen worden geweigerd.