De laagste maandlasten door een korte rentevast periode
De meeste huiseigenaren betalen teveel hypotheekrente omdat ze zekerheid willen. Sinds de jaren tachtig is de hypotheekrente niet meer sterk gestegen, dus waarom kiezen voor een looptijd van tien jaar of langer?
Zekerheid kost geld. Iemand die gaat beleggen loopt het risico om geld te verliezen door lagere koersen. Een ander die kiest voor een spaarrente zal gemiddeld een lager rendement maken, maar er is nauwelijks een kans op een negatief rendement. Iemand die ervoor kiest om de hypotheekrente voor een lange tijd vast te zetten, kiest voor zekerheid. Hierdoor zal er over het algemeen wel een hogere prijs betaald moeten worden. De hypotheekrentes fluctueren de laatste tientallen jaren niet meer sterk, maar de tijden dat de hypotheekrentes kunnen oplopen tot 13 procent kunnen terugkomen.
De hoogte van de hypotheekrente bepaalt voor een groot deel de hypotheeklasten
Een klein verschil in hypotheekrente, maakt een groot verschil in de euros uitgedrukt. 0,1 procent is een klein verschil, maar op een hypotheekschuld van 250.000 is het toch nog steeds 250 per jaar. U kunt veel geld besparen door niet te kiezen voor een rentevast periode van vijftien jaar, maar voor een periode van vijf jaar. Het verschil in hypotheekrente zal liggen tussen de 0,75 tot 1,25 procent. Uitgaande van 0,75 procent, kunt u uw maandlasten verlagen met 156,25 uitgaande van een hypotheekschuld van 250.000. Bij een verschil van 1,25 procent bedraagt het verschil zelfs 260,42 per maand. De hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar, dus het verschil is netto kleiner.
Korte rentevast periode Wat zijn de gevolgen van een sterke rentestijging?
Stel, u hebt gekozen voor een rentevast periode van één jaar. Na deze periode blijkt de rente gelijk te zijn gebleven. In dit jaar hebt u dus geld bespaard ten opzichte van de langere rentevast periodes. Het volgende jaar stijgt de hypotheekrente licht. De rente is in vergelijking met de lange periodes nog steeds laag, dus kiest u weer voor een periode van één jaar. Indien na één jaar opnieuw blijkt dat de hypotheekrente gestegen is, kunt u besluiten om de hypotheekrente toch voor een langere periode vast te zetten. Het nadeel is nu wel dat een langere periode naar verhouding u meer gaat kosten in vergelijking met de langere periodes in de periodes dat de hypotheekrentes nog lager waren. Het gevolg is dat u meer moet gaan betalen.
Kiezen voor zekerheid tegen lagere kosten
In de loop der jaren fluctueren de rentes, maar de verschillen blijven klein. Dit maakt het aantrekkelijk om de hypotheekrente niet vast te zetten voor een periode van tien tot twintig jaar. U kunt ook een middenweg kiezen door de hypotheekrente vast te zetten voor een periode van vijf jaar. U heeft toch een langere tijd zekerheid over de hoogte van de hypotheekrente, en de lasten blijven lager in vergelijking met de langere rentevast periodes.
Hoe gaat de hypotheekrente zich ontwikkelen?
Niemand weet met zekerheid wat de rente gaat doen. Vaak kan er wel iets afgeleid worden van de trend van de afgelopen jaren, maar zekerheden hebt u niet. Historisch gezien is het goedkoper om niet voor een te lange periode de hypotheekrente vast te zetten. Bij dalende, gelijkblijvende en licht stijgende hypotheekrentes is het voordeliger om te kiezen voor een kortere rentevast periode.