Betaalmiddel: papier of plastic?

Betaalmiddel: papier of plastic? Elk betaalmiddel heeft zijn voor- en nadelen. U kunt het best op vakantie gaan met een mix van contant geld en betaalkaarten. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste varianten.

Welke betaalmiddelen zijn er?

De tijden dat we steeds cashgeld bij ons moesten hebben om af te rekenen zijn voorbij. Er bestaan legio betaalmiddelen die betalen niet alleen gemakkelijker maar ook veiliger maken:

Contant geld

Direct na aankomst in een vreemd land is men meestal op contant geld aangewezen. Kruiers en taxichauffeurs willen het graag, maar ook voor een koel biertje na een lange vlucht heeft u contant geld nodig.

Euro's en dollars kunt nog steeds bij uw huisbank of via bankautomaten betrekken. De koersverschillen per reisbestemming zijn minimaal. Andere vreemde valuta kan men het voordeligst in het vakantieoord zelf aankopen omdat die daar in de regel goedkoper zijn.

In veel landen is overigens de in- en uitvoer van contant geld beperkt of zelfs helemaal verboden. Daarvoor vindt men op de luchthavens wisselautomaten of een wisselkantoor. Op reis is contant geld in de regel niet tegen verlies of diefstal verzekerd.

De pinpas

De pinpas is hoofdzakelijk geschikt voor opnames bij geldautomaten. Ze maken het vrijwel overal mogelijk om over contant geld te beschikken. Dat is een stuk veiliger dan bundels bankbiljetten mee te nemen.

Meer en meer buitenlandse banken rekenen kosten voor een geldopname met de pinpas. Soms vraagt men toestemming daarvoor op de display of wordt u ervoor gewaarschuwd door middel van een sticker. U kunt natuurlijk altijd op zoek gaan naar een andere bank die géén kosten rekent.

Een pinpas moet u even zorgvuldig bewaren als contant geld of creditcards. De PIN-code moet u nergens noteren en altijd afgeschermd intypen. Bij diefstal en misbruik is men vaak aansprakelijk tot de kaart geblokkeerd is.

Met de pinpas afrekenen (Maestro-logo) kan men wereldwijd trouwens in heel veel winkels. Maar ook daar zijn in het buitenland kosten aan verbonden. Uw rekening wordt belast tegen de koers die gold op het moment van opname.

Creditcards

Bijna elke bank heeft zijn eigen creditcards:
  • wie ze maar weinig en vooral in eigen land nodig heeft, is met een gratis creditcard het beste uit;
  • wie ze overwegend in het buitenland gebruikt, moet eerst de kosten zorgvuldig vergelijken. Al naar gelang de kaart is er met een betaling 0,9 tot 2,5 procent vergoeding gemoeid. En opname van contant geld is erg duur: dat kost tot vier procent van het bedrag.

Betaling geschiedt in de regel na ontvangst van een maandelijkse factuur waarbij de betalingstermijn soms erg krap bemeten is. Als we een openstaande rekening te laat betalen, kan dat tot 15 procent rente kosten! Daarom is het verstandig om een verruiming van de betalingstermijn af te spreken als de afwezigheid valt binnen de periode waarin de factuur moet worden betaald.

Bij verlies of diefstal is men vaak aansprakelijk tot het moment dat de kaart geblokkeerd is. Doorgaans ontvangt men snel een vervangende kaart, ook in het buitenland.

Prepaid creditcards

Prepaid creditcards zijn eigenlijk geen echte creditcards: men betaalt vooraf een bepaald bedrag dat men dan met de kaart weer kan uitgeven. Ze zijn vooral geschikt voor diegenen die vanwege een slechte kredietwaardigheid geen “volwaardige” creditcard krijgen of het risico bij verlies willen beperken.

Reischeques

Reischeques, ook wel travellercheques, zijn nagenoeg geheel van het toneel verdwenen. Veel banken zijn gestopt met de uitgifte van reischeques maar in het bezit zijnde cheques kan men wel nog steeds verzilveren.
© 2012 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prepaid creditcard voordelig?Prepaid creditcard voordelig?U kunt een prepaid creditcard zonder BKR-toets gebruiken in plaats van de gewone Visa creditcard, ANWB creditcard of Mas…
Cash Passport: creditcard voor op reisCash Passport: creditcard voor op reisWanneer je op reis gaat, krijg je te maken met allerlei soorten valuta en alle andere zaken met betrekking tot (het opne…
Reischeques gebruiken in het buitenlandReischeques gebruiken in het buitenlandWie voor langere tijd in het buitenland verblijft, kan uiteraard contant geld meenemen en het daar omwisselen. Maar het…

Hoe kun je bij recessie geld verdienen door te investeren?Hoe kun je bij recessie geld verdienen door te investeren?Gaat het economisch goed, dan zijn er volop mogelijkheden om geld te verdienen. Gaat het slecht oftewel als het een rece…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 02-07-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.