Bankkaart gestolen kost je max 150,-

Bankkaart gestolen kost je max 150,- Betaal- en kredietkaarten zijn echt 'part of life' geworden. Iets gaan eten? even tanken? Gewoon kaart afgeven, code intikken en klaar. Maar echt veilig is zo'n kaart niet. Houd je aan de regels en je zult nooit meer dan 150,- schade berokkenen. Indien je bankkaart gestolen of verloren is, is het goed deze info een keer door te nemen. Zelfs voor kaarten met een pincode volstaat soms een handtekening om een betaling te bevestigen. In sommige van onze buurlanden kun je niet alleen met een kredietkaart, maar ook met een gewone Bancontact/Mister cash betalen zonder pincode. Een niet al te eerlijke vinder kan dus al snel op oneerbare ideeën komen. Een handtekening vervalsen is immers snel gepiept. Wees dus voorzichtig met je 'plastic geld' en zorg dat het veilig ver weg zit in je portemonnee.

De regels van het spel

Toch hoef je de risico's van bank- en kredietkaartmisbruik niet te overschatten. Wettelijk ben je goed beschermd tegen kaartfraude. In principe kan kaartmisbruik je zelfs nooit meer kosten dan 150,- want de aansprakelijkheid van de consument voor verlies of diefstal van een kaart in ons land is wettelijk beperkt tot dit bedrag. Met andere woorden: is een oneerlijke vinder voor duizenden euro met je kaart gaan shoppen, dan draai je zelf maximaal op voor 150,- en moet het overige door de bank worden teruggestort. Voorwaarde is wel dat je de spelregels respecteert en dat je zorgvuldig bent. In dit geval kan je rekening en stuk hoger oplopen.

Blokkeer je kaart

Blokkeer je kaart meteen als je merkt dat je kaart is gestolen of als je denkt dat iemand misbruik maakt van je kaart. De meeste kaartuitgevers hebben hiervoor een gratis nummer waar je 24 uur per dag terecht kunt. Je kunt je kaart ook laten blokkeren bij cardstop. Zodra de kaart is geblokkeerd, ben je als kaarthouder niet meer aansprakelijk voor misbruik. Gebeuren er nadien nog betalingen met je kaart, dan zijn die volledig voor rekening van je bank. Voor de betalingen die tussen het verlies van je kaart en de melding ervan zijn gebeurd, geldt een maximale aansprakelijkheid van 150,-. Het overige moet worden teruggestort door de kaartuitgever of bank. Bewaar je betalingsbewijzen altijd zorgvuldig zodat je kunt opgeven wanneer je de kaart voor het laatst zelf hebt gebruikt.

Wees niet te nonchalant

Is het verlies of de diefstal van je kaart het gevolg van een 'grove nalatigheid', dan geldt de beperkte aansprakelijkheid niet en draai je volledig zelf op voor de kosten van het misbruik. Grove nalatigheden zijn zaken zoals de kaart niet meteen blokkeren als je het verlies opmerkt, je kredietkaartafrekeningen niet controleren, de kaart onbeheerd achterlaten in je auto of op het werk... Ook misbruik door familieleden of personeel behoort meestal tot de uitsluitingen. In de algemene voorwaarden van je kaart vindt je terug in welke gevallen je geen vergoeding krijgt. Als je zelf fraude hebt gepleegd, ben je uiteraard ook volledig aansprakelijk voor de schade.

Pleit jezelf vrij

In twee situaties ben je helemaal niet verantwoordelijk voor misbruik van je kaart en vervalt ook de vrijstelling van 150,-.
  • Bij verkopen (en betalingen) op afstand. Dat is het geval bij internetbetalingen, als je telefonisch je kaartnummer doorgeeft aan een hoteluitbater, autoverhuurder...
  • Als de fraude het gevolg is van namaak van je kaart of van een andere technische fout (bv kopiëren van de magneetstrook). In deze gevallen komt het misbruik volledig voor rekening van de kaartuitgever.
© 2012 - 2022 Slurfke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Creditcard verloren of gestolen, wat moet u doen?Creditcard verloren of gestolen, wat moet u doen?Een creditcard (ook wel geschreven als creditkaart) is een handig betaalmiddel waarmee u zowel op internet als in het da…
Soorten betaalkaartenSoorten betaalkaartenGeld is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Elke minuut worden er talloze nationale en internationale tran…

In de rode cijfers? Tips om je schuld beperkt te houdenIn de rode cijfers? Tips om je schuld beperkt te houdenDoor onverwacht ontslag, een scheiding of een ziekte is het mogelijk dat je inkomsten van de één op de andere dag sterk…
Partner overleden, huis verkopen?Partner overleden, huis verkopen?Een hypotheek moet zo laag mogelijke maandlasten met zich meebrengen, maar de kwaliteit van de hypotheek moet niet uit h…
Bronnen en referenties
  • http://banken.startpagina.nl/
Slurfke (78 artikelen)
Laatste update: 07-07-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.