mijn kijk op

Hoe kun je rondkomen met weinig geld?

Hoe kun je rondkomen met weinig geld? In Nederland is het voor veel mensen steeds moeilijker om rond te kunnen komen. Dan gaat het niet alleen om de stijgende kosten, maar dit geldt ook voor de mensen die plotseling arbeidsongeschikt worden verklaard. Hoe kom je door deze financiële tegenslagen heen en hoe kan je dit het beste opvangen?

Accepteren

In eerste plaats is het nodig om te kunnen accepteren dat alles met de jaren duurder wordt, en het dus ook lastiger is om met hetzelfde maandloon rond te kunnen komen. Of dat als je arbeidsongeschikt wordt verklaard, dat je niet meer hetzelfde inkomen zal krijgen als dat er uit arbeid binnen kwam. Voor veel mensen, en vooral voor de laatst genoemde groep, is het in het begin moeilijk om de toekomst te accepteren. Je bent immers gewend om leuke dingen te kunnen doen en geld uit te geven aan luxe. Als je deze fase voorbij bent, dan begint het pas.

Berekenen

In de eerste plaats is het belangrijk om te weten wat je (vaste) inkomen per maand zal zijn. Stel je voor dat je een inkomen hebt van nette 1200 euro per maand. Hiervandaan ga je berekenen wat je kan uitgeven. Neem dan als eerste de vaste maandelijkse rekeningen. Denk hierbij aan de huur of de hypotheek, de zorgverzekering, gas, water en licht, telefoon en internet en de wegenbelasting. Tel dit aantal bij elkaar op en kijk hierna wat je er maandelijks aan overhoudt. Is het heel weinig, dus minder als 100 euro, dan moet je eens gaan kijken wat er allemaal minder kan. Je moet immers ook nog kunnen eten.

Bezuinigen

Kom je er achter dat je weinig geld per maand overhoudt, dan moet je als eerste kijken wat je kan laten vallen. In dit geval ga je als eerste bezuinigen op de luxe dingen. Heb je bijvoorbeeld wel een auto, maar ben je arbeidsongeschikt verklaard, dan kan je als eerste de auto eruit doen. Als je immers niet kan werken, dan heb je ook niet zo snel een auto nodig, tenzij het je enigste vervoermiddel is door een handicap. Maar in de meeste gevallen kan je net zo goed een keer de trein pakken, dan ben je voordeliger uit als dat je een auto wilt blijven rijden terwijl dit je alleen in de financiële problemen brengt. Hierna kan je kijken waarop je kan besparen. Heb je bijvoorbeeld een dure internetprovider, dan kan je overstappen naar een goedkopere. Heb je een abonnement op je mobiele telefoon, dan kan je dit vervangen door een beltegoed kaart te nemen.

Boodschappen

Het lijkt misschien heel vanzelfsprekend. Je gaat naar de supermarkt en je koopt gewoon wat je lekker vind of waar je zin in hebt. Maar ook met boodschappen kan je wekelijks zo'n 20 tot 30 euro besparen. Haal bijvoorbeeld niet alleen de bekende merknamen, maar let ook eens op de eigen merken. Vaak zie je dan verschillen van prijzen waar je aardig wat op kunt besparen. Als je echt geldnood hebt, haal dan alleen de hoognodige dingen. Stop geen extra lekkere dingen in de winkelwagen die je eigenlijk toch niet nodig hebt, maar alleen meeneemt omdat je er zin in hebt. Wat je ook kan doen is een limiet bepalen voor de boodschappen. Stel van tevoren op dat je maximaal 50 euro per week aan boodschappen mag uit geven. Dan weet je waar je aan toe bent.

Ruilen, kopen en verkopen

Komt er een moment dat je nieuwe kleding nodig hebt, maar niet veel geld hebt om hieraan uit te geven, denk er dan eens over na om kleding te ruilen met familie of vrienden. Op deze manier kan je aardig wat geld besparen, maar je kan wel weer eens heel wat anders aantrekken. Ook zijn er tegenwoordig op internet tientallen websites om spullen te ruilen of om 2de hands te kopen. Hierop kan je vaak ook al vele euro's besparen. En heb je echt geldnood, dan kan je altijd zelf nog wat spulletjes die je bijvoorbeeld op zolder hebt staan uitzoeken om deze daarna zelf te gaan verkopen. Alles wat extra binnenkomt is immers altijd mooi meegenomen.

Houd alles goed bij

In wat voor situatie je ook zit, hou alles in het begin goed bij. Dus alles wat je uitgeeft schrijf je op, maar ook alles wat binnenkomt. Zo heb je altijd een duidelijk beeld van wat je uitgeeft en dan zie je ook waar je nog meer op zou kunnen bezuinigen. Denk er aan als je een roker bent. Kan je hier echt niet mee stoppen, beperk het roken dan. Koop in plaats van sigaretten een keer shag. Houdt je weleens van een drankje? Ook hierbij kan je goedkopere varianten vinden, denk eens aan de eigen huismerk van wijn.

In principe is overal op te besparen, het is alleen aan jezelf waarop je wilt bezuinigen. Stel altijd je eigen prioriteiten. Het gaat er immers om dat je maandelijks goed rond kan komen. En bedenk wel, alles wat je in een maand bespaart, dat kan je de maand erop weer extra uitgeven of je spaart het op in een noodpot.
© 2012 - 2020 Meisssie20, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
100 euro extra per maand verdienen100 euro extra per maand verdienenExtra geld verdienen, wie wil dat nou niet? Met 100 euro extra per maand kun je vaak net wat meer. Je kunt eindelijk gel…
Een WIA-uitkeringEr zijn heel veel verschillende soorten uitkeringen, zoals een uitkering op grond van de WIA. Hiervoor kom je in aanmerk…
Geen lening afsluiten voor een vakantieGeen lening afsluiten voor een vakantieIn de zomer een paar weekjes naar de zon, of in de winter op wintersport, kunt u echt aan toe zijn. Het kost u veel geld…

Rood staan Rabobank: mogelijkheden, kenmerken & voorwaardenRood staan Rabobank: mogelijkheden, kenmerken & voorwaardenStel je wilt betalen aan de kassa van de supermarkt en je bankkaart geeft aan dat je saldo te laag is. Om vervelende sit…
Wereld schuldencrisis: het verhogen van het schuldenplafondWereld schuldencrisis: het verhogen van het schuldenplafondDe supermachten, de Verenigde Staten van Amerika en Europa, verkeren in grote financiële problemen. Een van de hoofdoorz…

Reageer op het artikel "Hoe kun je rondkomen met weinig geld?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

S. van Winter, 28-03-2015 12:35 #7
Ik mag die uitspraken van Cor Warmer wel, wat de pest is dat het nog met te veel mensen goed gaat. Te veel mensen hebben het nog net te goed. In nederealnd zijn we toch al niet zo eens gezind dus men zal niet gauw opkomen voor iemand die het slechter heeft moet je zien als echt een keer de pleuris uitbreekt en zelf de minister president zijn gehaktbal niet meer krijgt hoe eens gezint we in keer worden. Misschien is dit wel de oplossing dat het een keer zo slecht wordt dat de wet van de ongehoorzame burger een keer in werking treedt. aar bij komt ook nog iedereen heeft er zijn mening over in nederland maar zegt dat niet ze zijn er wel goed in om in de nabij heid van iemand anders jou af te vaalen als dat je een opmerking durft te geven zo in de trent van wat loop je nou al weer te zeuren we hebben het zo goed in nederland of ga werken man er is altijd wel wat te doen maar zelf maken ze thuis niet eens de plee schoon wijsneuzen.

Jedidja, 30-11-2014 12:49 #6
Corry, ik zou als ik u was bijstandsuitkering aanvragen, want dit kan niet! Nog geen 900 euro inclusief huur- en zorgtoeslag? U heeft zeker te weten recht op een voedselpakket iedere week, ga maar eens langs bij maatschappelijk werk. Zij kunnen u terzijde staan, helpen door door te verwijzen naar andere instanties. Ikzelf zit ook in een lastig parket. Ik ga deze week een doorverwijzing vragen voor de voedselbank, want anders kom ik er ook niet. Ik heb een aanvullende bijstandsuitkering (heb dus wel werk, maar niet voldoende) en mijn jongste dochter is pas 18 geworden. Maar zij krijgt pas vanaf januari studiefinanciering, dus ik moet haar eerste zorgverzekeringmaand grotendeels betalen, haar zorgtoeslag is immers niet toereikend… Maar ernaast krijg ik opeens zo'n 300 euro minder uitkering. Heel vreemd, eet een 18 jarige opeens niet meer ofzo? Vreemde regeling. Ik ben nu verplicht mijn beide dochters (oudste is 21 en gaat komend jaar uit huis) 100 euro per maand kostgeld te vragen, terwijl zij ook maar een klein inkomen hebben… Dan nog weet ik niet of ik het ga redden. Sterkte iedereen die slecht rond kan komen!

Cor Warmer, 04-09-2014 16:51 #5
Hoezo accepteren dat alles duurder wordt, hoezo accepteren dat je niet rond komt?
Doe zoals het huidig kabinet doet.
Als zij ergens een begrotings tekort hebben accepteren zij het ook niet!
En jatten/ verhalen het gewoon op jou salaris, jou aow, door jou meer belasting laten betalen, jou minder pensioen geven, jou meer accijnsen laten betalen, jou langer laten werken, jou ww te verkorten, jou eigen bijdragen te verhogen, door ouderen meer te laten betalen, jou hypotheekrente langzaam/ geheel af te schaffen, jou huur elk jaar te verhogen, … enz, enz.
Om op die manier " hun begrotingstekort " te dichten, voor altijd.
Zie je wel ( zou het kabinetje onder leiding van Rutte zeggen ) zo moeilijk is het niet om rond te komen ( elke maand ), echt niet…
Kon jij maar op dezelfde manier jatten van een ander, had je nooooooit meer geldproblemen… ")

Corry, 14-01-2014 23:16 #4
Ik krijg een arbeidsongeschiktheidsuitkering met toeslagen. krijg zorgtoeslag en huurtoeslag. mijn inkomen is 891 per maand, en mijn vaste lasten zijn 1170. hier heb ik nog niet eens de boodschappen bij geteld, want ik kan niet pinnen omdat ik elke maand steeds verder rood kom te staan. alles waarop ik kan bezuinigen heb ik gedaan. ik heb geen auto, geen lidmaatschappen, heb goedkope verzekeringen en heb geen auto. mijn vaste lasten zijn de normale lasten. ook ik weet geen uitweg meer. temeer omdat ik opeens een rekening krijg van de belasting over een terugbetaling van huurtoeslag van 2011. ik weet niet hoe ik dat moet gaan oplossen. ik krijg geen schuldsanering, en geen voedselpakket van de voedselbank. ben ook ten einde raad…

Mia, 16-10-2013 20:55 #3
Wie wil er zo nog werken, ik ben zwaar overspannen en ik zit elke ochtend weer op het randje om op te geven - ik voel mij net een robot en dat ben ik nou juist niet. Nederland is zo prestatiegericht en de overheid ziet gewoon niet in dat de belasting voor bedrijven omlaag moet en dat de lonen van de lagere en middenklassen nu echt omhoog moet. Ik verdien al 9 jaar hetzelfde geen verandering in salaris dat kan toch niet. ik ben verschillende keren van werkgever veranderd doch overal betalen ze hetzelfde. Ik kan niet goed focusen op werk, ik ben gestressed, ik kom thuis en dan moet ik ook proberen de rekeningen te betalen en de administratie doen, ik kan niet naar de tandarts, ik kan niet normale werkkleding, normale kleding voor mijzelf en de twee kinderen kopen. Waar gaat dit heen. Wij zijn tweeverdieners met twee kinderen, dat het zo erg zou worden had ik nooit durven denken. Gaat dit ooit nog de goede kant op voordat het merendeel van ons op een burnout afstreeft.

Kiara, 09-08-2013 09:43 #2
Voor mij geldt hetzelfde. Ik volg alle genoemde stappen maar kom gewoon niet rond. Ook heb ik alle mogelijke potjes geprobeerd en zonder resultaat. De situatie gaat alleen maar erger worden en inmiddels heeft dat zijn effect op mijn gezondheid. Wonder boven wonder heb ik geen schulden. Maar dat gaat ten koste van alle leuke en persoonlijke dingen. Het stomme aan dit land is dat je dan nergens terecht kan. Je moet eerst goed schulden maken wil je in aanmerkingen komen ergens voor… En het gaat alleen maar erger worden met de komende bezuinigingen. Ik hou mijn hart vast voor de gevolgen…

Ottie, 16-04-2012 19:46 #1
Wij doen alles wat hier staat en nog komen wij niet rond
Het word tijd dat de regering wakker word en inziet dat het steeds slechter gaat
Hoelang blijven de lonen nog stilstaan, dit kan niet meer langer de inkomsten en uitgaves zijn niet meer in evenwicht
De verhoudingen kloppen niet meer, de balans is totaal weg!
En kinderen aanschaffen?doe maar niet je kunt ze toch niet onderhouden
Voorheen ging je werken zodat je het beter had en iets kon opbouwen en nu je moet want de rekeningen moeten betaald worden er blijft niks voor jezelf over.totdat je een burnout krijgt want geld voor ontspanning is er niet
hier spreekt een moeder van 2 kinderen, mijn man en ik zijn 2 verdienners en wij werken allebei voor de rekeningen in plaats voor de kinderen
Triest maar waar en ik denk dat veel mensen in het zelfde bootje zitten
Vroeger zei je al eens Ik leef niet voor te werken ik werk voor te leven
Nu is het toch omgekeerd Wij leven voor te werken! Reactie infoteur, 10-05-2012
Hallo Ottie,

Ik ben het wel met jouw eens. Ik zelf heb een man en 2 kindjes en wij moeten zelf (door lichamelijke dingen) rondkomen met 1200 in de maand. Wij redden het zelf wel, maar wij zien ook mensen om ons heen die het niet kunnen, vandaar dit artikel. Tegenwoordig is het luxe inleveren, we gaan eigenljik helaas weer terug naar de primitieve tijd.

Infoteur: Meisssie20
Gepubliceerd: 07-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Reacties: 7
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.
Schrijf mee!