mijn kijk op

Hoe kun je rondkomen met weinig geld?

Hoe kun je rondkomen met weinig geld? In Nederland is het voor veel mensen steeds moeilijker om rond te kunnen komen. Dan gaat het niet alleen om de stijgende kosten, maar dit geldt ook voor de mensen die plotseling arbeidsongeschikt worden verklaard. Hoe kom je door deze financiële tegenslagen heen en hoe kan je dit het beste opvangen?

Accepteren

In eerste plaats is het nodig om te kunnen accepteren dat alles met de jaren duurder wordt, en het dus ook lastiger is om met hetzelfde maandloon rond te kunnen komen. Of dat als je arbeidsongeschikt wordt verklaard, dat je niet meer hetzelfde inkomen zal krijgen als dat er uit arbeid binnen kwam. Voor veel mensen, en vooral voor de laatst genoemde groep, is het in het begin moeilijk om de toekomst te accepteren. Je bent immers gewend om leuke dingen te kunnen doen en geld uit te geven aan luxe. Als je deze fase voorbij bent, dan begint het pas.

Berekenen

In de eerste plaats is het belangrijk om te weten wat je (vaste) inkomen per maand zal zijn. Stel je voor dat je een inkomen hebt van nette 1200 euro per maand. Hiervandaan ga je berekenen wat je kan uitgeven. Neem dan als eerste de vaste maandelijkse rekeningen. Denk hierbij aan de huur of de hypotheek, de zorgverzekering, gas, water en licht, telefoon en internet en de wegenbelasting. Tel dit aantal bij elkaar op en kijk hierna wat je er maandelijks aan overhoudt. Is het heel weinig, dus minder als 100 euro, dan moet je eens gaan kijken wat er allemaal minder kan. Je moet immers ook nog kunnen eten.

Bezuinigen

Kom je er achter dat je weinig geld per maand overhoudt, dan moet je als eerste kijken wat je kan laten vallen. In dit geval ga je als eerste bezuinigen op de luxe dingen. Heb je bijvoorbeeld wel een auto, maar ben je arbeidsongeschikt verklaard, dan kan je als eerste de auto eruit doen. Als je immers niet kan werken, dan heb je ook niet zo snel een auto nodig, tenzij het je enigste vervoermiddel is door een handicap. Maar in de meeste gevallen kan je net zo goed een keer de trein pakken, dan ben je voordeliger uit als dat je een auto wilt blijven rijden terwijl dit je alleen in de financiële problemen brengt. Hierna kan je kijken waarop je kan besparen. Heb je bijvoorbeeld een dure internetprovider, dan kan je overstappen naar een goedkopere. Heb je een abonnement op je mobiele telefoon, dan kan je dit vervangen door een beltegoed kaart te nemen.

Boodschappen

Het lijkt misschien heel vanzelfsprekend. Je gaat naar de supermarkt en je koopt gewoon wat je lekker vind of waar je zin in hebt. Maar ook met boodschappen kan je wekelijks zo'n 20 tot 30 euro besparen. Haal bijvoorbeeld niet alleen de bekende merknamen, maar let ook eens op de eigen merken. Vaak zie je dan verschillen van prijzen waar je aardig wat op kunt besparen. Als je echt geldnood hebt, haal dan alleen de hoognodige dingen. Stop geen extra lekkere dingen in de winkelwagen die je eigenlijk toch niet nodig hebt, maar alleen meeneemt omdat je er zin in hebt. Wat je ook kan doen is een limiet bepalen voor de boodschappen. Stel van tevoren op dat je maximaal 50 euro per week aan boodschappen mag uit geven. Dan weet je waar je aan toe bent.

Ruilen, kopen en verkopen

Komt er een moment dat je nieuwe kleding nodig hebt, maar niet veel geld hebt om hieraan uit te geven, denk er dan eens over na om kleding te ruilen met familie of vrienden. Op deze manier kan je aardig wat geld besparen, maar je kan wel weer eens heel wat anders aantrekken. Ook zijn er tegenwoordig op internet tientallen websites om spullen te ruilen of om 2de hands te kopen. Hierop kan je vaak ook al vele euro's besparen. En heb je echt geldnood, dan kan je altijd zelf nog wat spulletjes die je bijvoorbeeld op zolder hebt staan uitzoeken om deze daarna zelf te gaan verkopen. Alles wat extra binnenkomt is immers altijd mooi meegenomen.

Houd alles goed bij

In wat voor situatie je ook zit, hou alles in het begin goed bij. Dus alles wat je uitgeeft schrijf je op, maar ook alles wat binnenkomt. Zo heb je altijd een duidelijk beeld van wat je uitgeeft en dan zie je ook waar je nog meer op zou kunnen bezuinigen. Denk er aan als je een roker bent. Kan je hier echt niet mee stoppen, beperk het roken dan. Koop in plaats van sigaretten een keer shag. Houdt je weleens van een drankje? Ook hierbij kan je goedkopere varianten vinden, denk eens aan de eigen huismerk van wijn.

In principe is overal op te besparen, het is alleen aan jezelf waarop je wilt bezuinigen. Stel altijd je eigen prioriteiten. Het gaat er immers om dat je maandelijks goed rond kan komen. En bedenk wel, alles wat je in een maand bespaart, dat kan je de maand erop weer extra uitgeven of je spaart het op in een noodpot.
© 2012 - 2023 Meisssie20, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
100 euro extra per maand verdienen100 euro extra per maand verdienenExtra geld verdienen, wie wil dat nou niet? Met 100 euro extra per maand kun je vaak net wat meer. Je kunt eindelijk gel…
Een WIA-uitkeringEr zijn heel veel verschillende soorten uitkeringen, zoals een uitkering op grond van de WIA. Hiervoor kom je in aanmerk…
Geen lening afsluiten voor een vakantieGeen lening afsluiten voor een vakantieIn de zomer een paar weekjes naar de zon, of in de winter op wintersport, kunt u echt aan toe zijn. Het kost u veel geld…

Rood staan Rabobank: mogelijkheden, kenmerken & voorwaardenRood staan Rabobank: mogelijkheden, kenmerken & voorwaardenStel je wilt betalen aan de kassa van de supermarkt en je bankkaart geeft aan dat je saldo te laag is. Om vervelende sit…
Wereld schuldencrisis: het verhogen van het schuldenplafondWereld schuldencrisis: het verhogen van het schuldenplafondDe supermachten, de Verenigde Staten van Amerika en Europa, verkeren in grote financiële problemen. Een van de hoofdoorz…
Reactie

Ottie, 16-04-2012
Wij doen alles wat hier staat en nog komen wij niet rond
Het word tijd dat de regering wakker word en inziet dat het steeds slechter gaat
Hoelang blijven de lonen nog stilstaan, dit kan niet meer langer de inkomsten en uitgaves zijn niet meer in evenwicht
De verhoudingen kloppen niet meer, de balans is totaal weg!
En kinderen aanschaffen?doe maar niet je kunt ze toch niet onderhouden
Voorheen ging je werken zodat je het beter had en iets kon opbouwen en nu je moet want de rekeningen moeten betaald worden er blijft niks voor jezelf over.totdat je een burnout krijgt want geld voor ontspanning is er niet
hier spreekt een moeder van 2 kinderen, mijn man en ik zijn 2 verdienners en wij werken allebei voor de rekeningen in plaats voor de kinderen
Triest maar waar en ik denk dat veel mensen in het zelfde bootje zitten
Vroeger zei je al eens Ik leef niet voor te werken ik werk voor te leven
Nu is het toch omgekeerd Wij leven voor te werken! Reactie infoteur, 10-05-2012
Hallo Ottie,

Ik ben het wel met jouw eens. Ik zelf heb een man en 2 kindjes en wij moeten zelf (door lichamelijke dingen) rondkomen met 1200 in de maand. Wij redden het zelf wel, maar wij zien ook mensen om ons heen die het niet kunnen, vandaar dit artikel. Tegenwoordig is het luxe inleveren, we gaan eigenljik helaas weer terug naar de primitieve tijd.

Meisssie20 (16 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.